Gasverksområdet genomgår en omfattande omvandling. Till hösten öppnar de första verksamheterna. Bilder: Tham & Videgård Arkitekter, CA Fastigheter, Johannes Norlander Arkitektur.

Från gasproduktion till myllrande stadsliv

Ett runt musikhotell och Stockholms högsta klättervägg – i kombination med hundraårig industrihistoria. CA Fastigheters fyramiljardersprojekt Gasverket är unikt i flera bemärkelser.

Snabbfakta

Läge: Norra Djurgårdsstaden /Hjorthagen.

Total yta (kvm BTA): 60.000–80.000.

Beskrivning: 15 fabriksbyggnader byggs om för att rymma bland annat kontor och handel. Dessutom byggs sex nya bostadshus.

Projektkostnad (ca): 4 mdr.

Byggherre: CA Fastigheter.

Första verksamheten öppnar: 2019.

Arkitekter: Tham & Videgård, Strategisk Arkitektur och Johannes Norlander Arkitektur.

Visa faktaruta

Anders Nyström stoppar nyckeln i hänglåset och vrider om. Den tunga trädörren öppnas och vi stiger in i gasklockan. En svag doft av olja ligger i luften och tystnaden är i stark kontrast till klonkandet och bruset från byggarbetsplatsen utanför.

Fram till nedläggningen 2011 försörjde fabriksområdet stora delar av Stockholm med gas.

Sedan dess har byggnaderna stått tomma och fönstren varit igenbommade. Men snart ska CA Fastigheter väcka liv i området igen och fylla det med arbetsplatser, bostäder och upplevelser.

Anders Nyström började på CA Fastigheter i december, som projektutvecklingschef för Stockholm. Han berättar att bolaget nu på allvar har dragit i gång uthyrningsarbetet.

– Det är kul att vara med nu när det verkligen börjar hända saker. Vi för diskussioner med flera tagare, men vi vill gärna ha ännu fler intressenter, säger han.

Den runda gasklockan vill bolaget förvandla till ett musikhotell, där gästerna får ta del av olika framträdanden. Bolaget hoppas kunna presentera en hotelloperatör inom ett år och själva hotellet ska stå färdigt runt 2024. Då ska även Stockholms stad öppna den intilliggande gasklockan som blir en kulturscen.

– Vår ambition med hotellet är att det ska bli en destination i sig och ett starkt komplement till hela Gasverksområdet, säger Anders Nyström.

Den ena gasklockan ägs av CA Fastigheter och den andra av Stockholms stad. Foto: CA Fastigheter.
Gasklockan ekar tom sedan verksamheten lades ner 2011. Foto: CA Fastigheter.
Gasklockans innertak. Foto: CA Fastigheter.
Så här kan hotellet komma att se ut. Illustration: CA Fastigheter.

Blåklassning en utmaning

CA Fastigheter köpte Gasverksområdet av JR Kvartersfastigheter i augusti 2016. Sedan dess har ett intensivt planeringsarbete pågått.

– Det är roligt att ta sig an ett sådant här historiskt område och att öppna upp det för allmänheten. Alla hus har något unikt och det gäller att titta på hur man tar tillvara det på bästa sätt, säger Pernilla Claesson, regionchef för Stockholm på CA.

Byggnaderna i rött tegel är ritade av Ferdinand Boberg och togs i bruk 1893. Hela området är blåklassat av Stadsmuseet, och det har inneburit en del utmaningar. CA har arbetat nära Stockholms stad för att försöka undvika att arbetet stannar upp längre fram i processen.

Kvaliteten på byggnaderna varierar, vissa är i extremt dåligt skick medan andra har klarat sig bättre. En av de största utmaningarna är att anpassa byggnaderna till dagens moderna krav.

– Byggnaderna har till exempel inte varit anpassade för människor när det gäller ljusinsläpp. För varje fönster och entré som vi har velat lägga till har vi haft dubbla antikvarier med, en från oss och en från staden, berättar Pernilla Claesson.

Den tidigare industriverksamheten har också inneburit att en omfattande sanering krävs. Norra Djurgårdsstadens hållbarhetsprofil gör dessutom att det ställs extra höga tekniska krav på byggnaderna.

– Sett till projektets komplexitet ställs det höga krav på vår egen organisation att jobba på djupet och ner i varje detalj, det är inte så många som kan genomföra ett sådant här projekt, säger Pernilla Claesson.

Nya byggnader blandas med befintliga. Bild: Tham & Videgård Arkitekter. Idéskiss: CA Fastigheter, Tham & Videgård Arkitekter, Johannes Norlander Arkitektur.
Kolladan i trä planeras att plockas ner för att sedan byggas upp igen. Bild: Tham & Videgård Arkitekter. Idéskiss: CA Fastigheter, Tham & Videgård Arkitekter, Johannes Norlander Arkitektur.
Kontor, handel och bostäder blandas. Bild: Tham & Videgård Arkitekter. Idéskiss: CA Fastigheter, Tham & Videgård Arkitekter, Johannes Norlander Arkitektur.

Totalt omfattar projektet 15 fabriksbyggnader som omvandlas till nya kommersiella ändamål. Dessutom uppförs sex nya byggnader som kommer att innehålla både bostäder och kommersiell verksamhet.

Totalt rör det sig om 60.000–80.000 kvadratmeter BTA kontor och bostäder. Utöver det ska bolaget även bygga ett stort underjordiskt garage.

Den totala investeringskostnaden beräknas bli ungefär 4 miljarder kronor.

Nyligen kompletterade CA Fastigheter sitt innehav i Gasverket genom att förvärva ytterligare en industribyggnad. Säljaren Klätterverket håller på att bygga om den till en hall för inomhusklättring, som bolaget fortsättningsvis kommer att hyra av CA. Hallen kommer bland annat att innehålla Stockholms högsta klättervägg på 17 meter och öppnar till hösten.

Även Systembolaget, som var den första hyresgästen att teckna sig för lokaler i området, slår upp portarna i höst.

Coworking och bageri

CA har också inlett uthyrningsarbetet för flera andra byggnader. De letar bland annat hyresgäster till en av byggnaderna som ska innehålla restaurang och bageri. En annan byggnad på 3.400 kvadratmeter vill bolaget hyra ut till en coworkingaktör. CA för även dialog med företag som är intresserade av att flytta in i några av de mindre kontorslokalerna.

Gasverksprojektet är indelat i tre etapper varav byggarbetet är igång för de två mindre. Nu väntar bolaget på att detaljplanen för den stora delen ska ut på samråd. Förhoppningen är att hela projektet ska stå färdigt inom sex år.

Utöver att de som jobbar och bor i Gasverket ska trivas hoppas CA även att det gamla industriområdet ska locka många besökare när det står färdigt.

– Vi tror att det här kommer att bli fantastiskt och att området kommer att bli en destination. Vi hoppas att Gasverket ska hamna på New York Times tio i topp-lista över bästa besöksmål i framtiden, säger Pernilla Claesson.

Översiktsbild över området. Foto: L. Johansson, Stockholms stad.

Fler Projekt

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2018 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Nytt landmärke när staden växer över älven

Göteborgs nya landmärke Platinan kommer att byggas vid brofästet till den nya Hisingsbron.

Projekt

Samnordiskt centrum satsar på vård och hälsa

Det är lätt att förledas att tro att det inte längre finns några vita fläckar på den svenska shoppingkartan. Men Adapta Fastigheter anser sig ha identifierat en, i nordvästra Storgöteborg.

Projekt

Stark miljöprofil för prestigeprojekt

Om mindre än två år ska Castellums kontorshus, med solceller och va-lösning via regnvatten stå klart. Projektet är redan nu en succé vad gäller uthyrningen, endast en mindre del kvarstår att hyra ut.

Projekt

Bilder och interaktiv grafik: Så blir nya Sture

Fastighetsvärlden bjuder på en virtuell rundtur i det nya Sturekvarteret.

Projekt

Djurgårdsstaden går till sjöss vid Ropsten

I Norra Djurgårdsstaden pågår Stockholms största stadsbyggnadsprojekt sedan Hammarby Sjöstad. Planerna är så ambitiösa att marken inte räcker till. Nu skapas en konstgjord ö.

Projekt

Modernt köpcentrum bakom kvartersfasad

Om drygt två år öppnar gallerian som ska bli den sammanhållande länk som binder samman bostäder och kontor i Mölndals ambitiösa stadsförnyelseprojekt.

Projekt

Från sliten småindustri till flaggskeppens hemvist

Snart öppnar Skandinaviens största köpcentrum. Åtta meter höga glasväggar ska hänföra besökarna till shopping, och ägaren lockar dessutom med annat som är nytt för Sverige.

Projekt

Projektet som ska få Malmö att leva upp

På det som varit en av Sveriges mest strategiskt placerade parkeringsplatser växer Malmös nya konsert- och kongressanläggning fram. Tanken är att binda ihop den gamla och nya staden.

Projekt

Startskottet för ny stadsdel som utmanar

Vid sidan av att vara ett spektakulärt byggnadsprojekt utgör Glasvasen även startskottet för ett omfattande stadsförnyelseprojekt benämnt Nyhamnen.

Projekt

Omstritt projekt vann gehör med dansk design

Striderna har varit många om den blivande Station Stockholm Citys utformning. Ett flertal förslag har kasserats eller skjutits i sank av Länsstyrelsen men nu är projektet äntligen igång.

Projekt

Sista Domusskylten ner – nya centrum växer fram

Galleria Boulevard ska nystarta Kristianstads centrumhandel. Tre kvarter förvandlas helt och en stadsdel som hamnat i bakvatten ska genom det vändas till en stolt framsida.

Projekt

Tre åttiotalshus ersätts av ett kontorspalats

Helt uthyrt och långa hyresavtal, ända till 2029, var inte nog. Pembroke valde att slå ned de inte ens 30 år gamla byggnaderna och satsa på en ny hypereffektiv ”kontorsmaskin”.

Tillbaka till förstasidan