Projekt

Energianvändning mer än halveras i äldre hus

Nyproduktion som uppnår högt ”grönt” betyg imponerar allt mindre. Utmaningen finns i att bygga om äldre hus. AMF Fastigheter och Sweco har antagit en gemensam utmaning.

Trängkåren 6, Stockholm

pr-swecon

Adress:
Gjörwellsgatan 22 – 28, Kungsholmen, Stockholm

Läge:
59°32’81”N 18°01’85”E

Byggherre:
AMF Fastigheter

Total yta BTA(kvm, Sweco):
25 000

Ytfördelning (kvm):
Totalt: 38 700 kvm
Kontor: 30 100 kvm
Butik/restaurang: 5 000 kvm
Övrigt: 3 600 kvm

Arkitekt:
Sweco Architects

Entreprenör:
Delad entrepenad

Projekt klart:
2012

Inflyttning:
april 2012 (etapp 1) oktober 2012 (etapp 2)

Visa faktaruta

Under 2010 var AMF Fastigheter mycket nära att tappa en av sina absolut största hyresgäster. Sweco sökte nya lokaler och ville till en fastighet där all personal, som är utspridd på tre ställen, kunde samlas för att få synergieffekter i bland annat skapande av nya affärsmöjligheter när medarbetare inom de olika dotterbolagen träffas.
Sweco hade ett 40-tal förslag om nya lokaler att välja mellan och att stanna kvar fanns långt ner på bolagets lista. Vid AMF Fastigheter kände man nästan att hoppat var ute för den stora hyresgästen på Kungsholmen.

Charlotta Liljefors Rosell, affärsområdeschef Kontor berättar:
–Vi sade, låt oss tillsammans göra ett pilotprojekt. Låt oss visa att det går att bygga om en 50 år gammal fastighet till de krav som ställs, både när det gäller hållbarhet och att skapa en mötesplats för företaget, ett stort öppet vardagsrum i fyra våningar.

Från 179 till 57 kWh
Just det sistnämnda har blivit mycket viktigt för Sweco och såväl bolagets ledning som ingenjörer lockades av utmaningen.

Nu, nästan två år senare är den första av två ombyggnads­etapper nu nästan klar och de ”gröna” hållbarhetskrav som ställdes ser ut att uppnås. Parterna siktade på att nå klassificeringen Miljöklassad byggnad Guld för ombyggda fastigheter. Sweco ville dock att målsättningen i del­momentet ”energi” skulle sättas lika högt som kraven när det gäller nyproduktion.

För att lyckas måste energianvändningen sänkas rejält. Tidigare hade den i fastigheten i snitt varit 179 kWh/kvm och för att nå målsättningen för guld krävs att komma under 84 kWh/kvm. Simuleringar hittills visar att AMF och Sweco kan landa så lågt som 57 kWh/kvm.

– Det återstår att se på vilken nivå vi landar, men det ser bra ut, säger Michael Eskils, teknik- och miljöchef på AMF Fastigheter.

Duon har tillsammans arbetat fram en handlingsplan för hur energiförbrukningen ska mer än halveras.

Större delen av fastighetens fönster ska bytas ut och vid behov förses med solavskärmare. Ett borrhålslager med 26 hål ner till 280 meters djup gör att man kan nyttja frikyla och värme ur berget. Till borrhålet kommer även värmepumpar att anslutas. Ett nytt styrsystem förses med prognosstyrning, som gör att värme och kyla kan anpassas efter väderprognoser. Befintliga kylmaskiner byts ut, och ventilationssystemet ersätts med aggregat som har 90 procent återvinningsgrad.

SvD och Spendrups flyttat
Fastigheten Trängkåren 6 på Gjörwellsgatan 22-28 i Marieberg stod klar 1961 och är för de flesta mest känd som Svenska Dagbladet-huset. Tidningen ägde också fastigheten fram till 1973 då Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF) förvärvade. I slutet av 60-talet byggdes låghusdelen, dåvarande tryckerihallen, på med två våningar och på 80-talet kom ännu en tillbyggnad. Då DNEX-tryckeriet i Akalla stod färdigt 1993 flyttade tidningen in i fastighetens teknikutrymmen samtidigt som Sweco flyttade in i höghusdelen.

1997 förvärvade AMF Fastigheter det stora ”tidningshuset”. I augusti 2001 var SvD-eran över. Ungefär samtidigt valde Spendrups att flytta sitt huvudkontor, med cirka 10 000 kvadratmeter i låghusdelen, till sitt eget nybygge i Vårby. Därefter har Sweco expanderat in även i låghusdelen och är idag totalt dominerande, men inte enda hyresgäst i fastigheten.

Ombyggnadsprojektet innebär att Swecos del om 25 000 kvadratmeter görs helt ren interiört. Anders Tengboms välkända fasad lämnas däremot orörd. Byggprojektet är av praktiska skäl uppdelat i två etapper, låghusdelen står klar i april, då höghusdelen töms för att i sin tur stå klar i oktober. Detta gör man för att Sweco ska kunna nyttja huset för sin löpande verksamhet även under bygg­perioden. Man har även hyrt evakueringsytor i DN-huset (ägs av Fabege) samt i Gallerian (AMF) vid Hamngatan.

Spektakulär ombyggnad
I låghusdelen sker den mest spektakulära ombyggnaden.
– Från entrén i hörnet på låghusdelen mot DN-skrapan leds besökaren in i en 50 meter lång och nio meter bred ljusgård med generösa lju­sinsläpp från nya taklanterniner. Ljusgården ska associera till ett vardagsrum där både personal, kunder och våra gäster umgås. Där finns mötesrum med olika karaktärer, kafeteria, lounge­utrymmen och informella mötesplatser, berättar inredningsarkitekten Christer Stenmark vid Sweco.

I anslutning till ljusgången byggs även personalkafeteria samt en hörsal för 140 personer.

Höghusdelen består av 14 våningsplan och 13 av dessa får likvärdig planlösning. Från hissarna kommer besökarna in i en öppen yta med plats för informella möten. Antalet kontorsrum är ytterst begränsat. Det innebär att såväl koncernchefen som VD för Sweco Sverige sitter i kontorslandskap. Längst upp, på våningsplan 14, blir det emellertid en annan lösning. Där skapas en lounge avsedd för representation och möten på koncernnivå.

– Detta blir ett referens­projekt när det gäller att bygga om äldre fastigheter som både vi och Sweco kan använda oss av framöver, konstaterar Charlotta Liljefors Rosell.

TEXT JÖRGEN WIBERG

Fler Projekt

Projekt

Kvarteret som ska ­bygga ihop city

Rivningsarbetet är nästan avslutat. Pembroke vill med sitt nya projekt bygga ihop staden och göra kvarteret Hästen till navet i city.

Projekt

Äldreboende med forskningstouch

Om två år öppnar Goco Care, en litet inslag i det stora utvecklingsprojektet Goco Health Innovation City. Det blir ett ...
Projekt

Spektakulära torn med varvsrötter

Nu skrivs ännu ett kapitel i omdaningen av varvsområdet i Malmö. Där fartyg tidigare gick av stapeln reser sig snart ...
Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Projekt

Träigt kontor med hållbarhet i fokus – "en profilbyggnad"

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen börjar Vasakronans klenodfastighet Magasin X närma sig färdigställande.

Ordonnansen V
Projekt

Modernt mitt i 30-talsfunkisen

En ny årsring, i mitten. Bostadsprojektet Ordonnansen på Gärdet tränger in i 30- och 60-talsarkitekturen. Dessutom har en bensinmack försvunnit från platsen.

Projekt

Ny kittel med kunskap i fokus

Ska bi en signaturfastighet i nya stadsdelen.

Projekt

Delningsekonomi som vinnande koncept

Se bilder på unika projektet i Malmö.

Projekt

Högt så in i Norden – fokus på trevlighet

Ett Manhattan à la Göteborg. Blir klenod och även Nordens högsta kontorshus.

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2018 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Projekt

Bildspecial: Från gasproduktion till myllrande stadsliv

15 fabriksbyggnader omvandlas. Se de nya idéskisserna för fyramiljardersprojektet Gasverket.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Nytt landmärke när staden växer över älven

Göteborgs nya landmärke Platinan kommer att byggas vid brofästet till den nya Hisingsbron.

Projekt

Samnordiskt centrum satsar på vård och hälsa

Det är lätt att förledas att tro att det inte längre finns några vita fläckar på den svenska shoppingkartan. Men Adapta Fastigheter anser sig ha identifierat en, i nordvästra Storgöteborg.

Tillbaka till förstasidan