Porträtt

”Yielden måste upp”

Han syns ständigt i medierna och ligger i topp när de mest inflytelserika i branschen rankas (plats elva på Fastighetsvärlden lista i år). När det börjar osa katt på fastighetsmarknaden vet journalisterna vem de ska kontakta. I dagens läge ringer telefonen allt oftare .

– Yielden på fastigheter måste upp, säger Stellan Lundström, priset för risk är alldeles för lågt idag.

Professorn i fastighetsekonomi var en av de första som varnade för den stora fastighetskraschen som kom 1991. Kraschen gjorde Lundström till något av en kändis.

Nu är han oroad igen. Skälet är att marknaden känns allt mer överspekulerad.

Enorma mängder med kapital har sökt sig till fastighetsmarknaden, inte minst har internationella investerare favoriserat Sverige.
– När direktavkastningen kryper under fem procent krävs det mycket djärva antag-anden för att få kalkylen att gå ihop. Nu när korträntan är på väg upp måste det utlösa prisfall på fastigheter.

Enligt Stellan Lundström kan förloppet få ett mycket hastigare förlopp än man kan tro. De utländska köparna är ofta opportunister som gjort stora högbelånade affärer som grundats på det positiva gapet mellan låneränta och direktavkastning.

Dessa investerare kan tröttna mycket snabbt på den svenska fastighetsmarknaden när förutsättningarna för affärerna försvinner. Då blir det snabbt ett stort utbud av fastigheter.

– Det kommer nog inte att bli ett ”tokfall” för fastigheter. De flesta av marknadens aktörer är mycket starkare än vid kraschen 1991 och tål nedjusteringar av värdet på ett annat sätt. Prisfallet torde inte bli större än 20–30 procent, vilket egentligen bara är nyttigt för marknaden.

Stellan Lundström har gjort en lång resa. När han föddes i Norsjö i norra Västerbotten 1950 var det inte mycket som tydde på en framgångsrik akademisk karriär i Stockholm. Norsjö ligger åtta mil från Lyckse och Skellefteå. Där hade familjen ett litet jordbruk med fyra kor, och pappan tog in den huvudsakliga försörjningen som vattenrallare efter Skellefteå älv.

Efter fyraårig realskola började Stellan Lundström på tekniskt gymnasium i Skellefteå. Under loven om somrarna hässjades hö och höggs i skogen. Det första sommarjobbet utanför hemmet skedde på lantmäteriet och födde en inte helt vanlig dröm för en ung man – att bli lantmätare.

Efter militärtjänsten som fjälljägare på K4 i Umeå började han på lantmäterilinjen på KTH 1970. Studierna fick kombineras med skidtävlande på hög nivå. Lundström var med i det militära VM-laget i skidskytte, tillsammans med bland annat Benny Södergren.

– VM 1972 gick faktiskt  i Libanon. Tävlingarna skedde i Cederdalen på 2 300 meters höjd och jag blev totalt utpumpad.

I släkten Lundström finns många goda skidåkare. Stellans farbror Martin tog OS-guld på 18 kilometer i S:t Moritz 1948.

Det var en stor omställning att komma från Norsjö till Stockholm men Stellan fann sig väl tillrätta. Under de här åren utbildades den generation fastighetsekonomer som skulle spela en stor roll i förändringen av fastighetsmarknaden. Professorn i fastighetsekonomi hette då Eric Carlegrim.

Han lanserade de fastighetsekonomiska teorier som utvecklades vid amerikanska universitet i slutet av 1960-talet. Det innebär att man genom att analysera det framtida kassaflödet beräknade värdet av en fastighet, ett finansiellt sätt att se fastigheter.

Tidigare gällde avkastningsvärdering med ettårsperspektiv och ren produktionskostnadsvärdering.

Erik Persson var lärare på institutionen för fastighetsekonomi och Eric Ahrenby var assistent. Ahrenby, Carlegrim och Persson startade VM Fastighetsekononomer som senare blev Catella.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #11/2007.

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan