Porträtt

Världen runt!

Urban Edenström föddes i Ronneby i Blekinge 1953. Mamma var hemmafru och pappa lärare. Som många lärarbarn valde han naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Framförallt dominerades dock gymnasietiden av idrotten.

– Jag höll på med massor av olika idrotter, berättar Urban Edenström, bland annat bandy, friidrott och orientering.
Med tiden kom orientering att dominera allt mer. Orienteringen bestämde också hans yrkesbana. Efter militärtjänst vid flygvapnet valde han att studera vidare på Lantmäterilinjen på kth.

– Lantmätare höll ju på med kartor, konstaterar Edenström. Som orienterare tyckte jag att kartor var viktigt och intressant.
Intresset för kartor, liksom för orientering, höll inte i sig under kth-studierna. Istället blev Urban Edenström alltmer fascinerad av ekonomi.
Fastighetsekonomi var vid den här tiden en ny möjlighet till specialisering på Lantmäteri.

Professorn i fastighetsekonomi hette Eric Carlegrim. Han lanserade ett finansiellt orienterat sätt att se på fastigheter. Inspirationen kom från forskning vid amerikanska universitet. Vid den här tiden formades en generation av fastighetsekonomer som haft en stor inverkan på branschen: Urban Edenström, Jan Wejdmark, Dag Klerfelt, Agneta Jacobsson, Thomas Ramsälv, Thomas Lindeborg, Mats Wäppling, Jens Engvall, Christina Gustafsson med flera. Den lärare de hade mest att gör med hette Stellan Lundström, nuvarande professorn i fastighetsekonomi.

– Jag tycker att Stellan var mycket inspirerande som lärare säger Urban Edenström
Efter examen fick Edenström arbete på Hufvudstaden. Han tror själv att han var den förste ur den färska yrkesgruppen fastighetsekonomer som anställdes av de privata fastighetsbolagen. Efter två år på Hufvudstaden fick han nytt jobb. Även denna gång spelade idrotten in.
Citadellets vd Henry Klotz hade satt ihop ett rinkbandylag. Han fick nys om den atletiske Edenström och värvade honom till laget. Det medförde att han fick ett erbjudande om jobb från Klotz. Urban Edenström fick arbete som vd-assistent och snart var han både fastighetschef och byggchef i det börsnoterade Citadellet. Han var då ännu inte 30 år.

– Jag blev chef bara av en tillfällighet, berättar Edenström. Det var många som slutade samtidigt i Citadellet, posten blev ledig och jag fanns tillgänglig.
Det var spännande år på Citadellet. Bland de stora investeringar som Urban Edenström deltog i fanns köpet av Berns, bygget av Åhlensvaruhuset på söder och köpet av MEA-varuhuset på Norrmalmstorg. Många projekt innebar omfattande ombyggnader.

– Det var vi som myntade uttrycket ”fastighetsförädling”, minns Edenström. Vi tyckte det hade en vacker klang i motsats till ”ombyggnad”.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 12, 2005

Fler Porträtt

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

Nu ska Stefan Dahlbo säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare. Läs en längre porträttintervju.

Porträtt

”Jag var på väg att jobba ihjäl mig”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Tillbaka till förstasidan