Porträtt

Våga och vinn

Danska Keops ägde fastigheter för två miljarder kronor och sysslade främst med projektutveckling när grundaren och koncernchefen Ole Vagner beslutade att vidga verksamheten utomlands. Det första utländska förvärvet ägde rum i Sverige i april 2004 – och sedan dess har nästan bolagets samtliga investeringar hamnat i Sverige.
Fastighetsvärlden träffar Ole Vagner på Keops vackra huvudkontor som konstigt nog ligger i ett sjabbigt område i södra hamnen i Köpenhamn. Personalstyrkan har mer än fördubblats på fem år, till 200 i dag. Ännu snabbare har bolagets börskurs utvecklats – upp 700 procent på drygt ett år. Vagner som ursprungligen kontrollerade 95 procent av bolaget äger nu 33. För ett år sedan ägde han 69 procent.
Det som gett Vagner och övriga aktieägare anledningen att gå runt med ett jätteleende är bolagets affärer på den glödheta svenska fastighetsmarknaden. Keops har, vid tretton förvärv, köpt svenska fastigheter för totalt hela 16,3 miljarder.

Ole Vagner är uppväxt i Esbjerg som ligger längs Jyllands västkust och några mil från den tyska gränsen. Hans far arbetade vid kommunen och hans mor tog hand om de fyra barnen. Det mesta i Vagners liv har gått snabbt. Sin blivande fru träffade han som 17-åring när hans popband ”Keep Smiling” spelade på en danstillställning på hennes skola.
– Kort därefter väntade Lotte vårt första barn. Det blev stor uppståndelse i den lilla stad där hon bodde eftersom hon bara var 16 år. De kastade ut henne från skolan eftersom de inte ville ha en gravid elev. Men vi älskade varandra, bildade familj och gifte oss, säger Vagner.
Som 17-åring fick han även en lärningsplats vid dåvarande Handelsbankens (numera Danske Bank) kontor i Esbjerg. Han kombinerade arbetet på dagarna med studier vid Handelshögskolan på kvällarna. Hans ämnesområde förde honom till huvudkontoret i Köpenhamn där han slutförde utbildningen.
Efter ytterligare några bankjobb hamnade han på Brand Alm Bank där konceptet 1989 ändrades till att endast betjäna privatpersoner. Han utnyttjade då klausulen som medgav att han kunde lämna banken om förutsättningarna ändrades.
Vagner tog med sig sin arbetsuppgift och startade InvestorPartner vars affärsidé var att förmedla fastigheter, ofta paketerade, till danska kommanditbolag för att ge skattefördelar för investerarna. 1998 tog bolaget bakvägen till börsen genom att förvärva konkursmässiga EPA-Invest, och det nya bolaget blev Keops.
Vad som från början var en smal verksamhet inom nischen skattedriva finansieringar, hade via projektutveckling av främst butikslador, lett fram till rena investeringar i fastigheter. I dag är koncernen kanske snarare ett förmögenhetsförvaltningsbolag än ett fastighetsbolag.

Läs den fullständiga artikeln i Fastighetsvärlden #5–6/06.

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan