Porträtt

Tvingas möta framtiden

Det ständiga pratet om att Västra city, som växer fram runt Centralstationen i Stockholm, hotar ”gamla” östra delen med Gyllene Triangeln, ger Ivo Stopner inte mycket för.

– Vi är inte oroliga. Vi tror att bank- och finanscentrum kommer att finnas i östra city även framöver. Jag tror inte att det kommer bli särskilt stora förändringar. I Gyllene Triangeln finns deras kunder och här har de sina traditionella lägen. Men självklart är det så att vi måste utveckla den här stadsdelen i samma takt som Västra city utvecklas. Konkurrensen ökar och det innebär att vi måste bli bättre.

Hufvudstadens fastighetsbestånd är litet till antalet (29 fastigheter). Men husen finns numera endast i de bästa lägena, vilket ändå gör bolaget till en av landets största fastighetsägare sett till värdet. Åtta av fastigheterna härstammar från de första åren efter bolagets bildande med  Ivar Kreuger i spetsen, 1915. Beståndet värderades vid halvårsskiftet till 18,2 miljarder kronor och börsvärdet var cirka 11 miljarder i mitten av oktober, vilket är det högsta bland fastighetsbolagen.

Från att ha haft nästan globala ambitioner har Hufvudstadens bestånd koncentrerats rejält geografiskt. Efter avyttringen av WTC i Stockholm krympte bolagets bestånd i västra city rejält.

– Vi lämnade WTC, inte området. Vi bedömde att det var en väldigt bra affär för aktieägarna. Vi är inga huskramare. Det fanns vid tidpunkten ett stort intresse för fastigheten från alla jordens hörn och dessutom fanns tomträttsregleringen framför oss år 2010.

– Vi kan absolut tänka oss att förvärva fastigheter i närheten av de fastigheter som vi har kvar i västra city, säger Stopner.

Bolaget har stabila finanser, starka ägare och kan slå till om rätt objekt dyker upp på marknaden.

– Vi behöver inte gå till bankerna och knacka på dörren och skrapa med foten. Vi har bra bankkontakter – och när andra inte kan förvärva så kan vi göra det.

Det mesta hos Hufvudstaden, precis som hos många andra fastighetsbolag, handlar idag om projektutveckling. Ivo Stopner visar Fastighetsvärlden runt i fastigheten Rännilen 18, i hörnet Birger Jarlsgatan och Smålandsgatan, som genomgår en totalrenovering för ett par hundra miljoner kronor och som ska vara klar vid årsskiftet. Ännu finns inga klara hyresgäster och uthyrningsarbetet sker i en svag lokalhyresmarknad. Stopner vill inte ge någon närmare kalkyl för hur snabbt investeringarna ska vara återbetalda för det specifika huset, som även kallas ”Stockholms första kontorshus”.

– Vi räknar inte på det sättet. Vi gör ett projekt som kommer att bli ett av de bästa och ett av de mest attraktiva. Det är det som är Hufvudstadens varumärke. Vi satsar på långsiktig kvalitet och med jämna mellanrum gör vi stora insatser i våra hus. Vi gillar att föra in våra fastigheter i framtiden.

Flera bärande väggar har rivits och ersatts med stålpelare, vilket möjliggör en öppen planlösning. Den tidigare yteffektiviteten medförde strax under 30 kvadratmeter per anställd. Framöver blir det 15 kvadratmeter per anställd, alltså kan hyresgästerna få in dubbelt så många anställda som tidigare. Huset utrustas med fler och bättre hissar samt den nyaste tekniken. Men Stopner är dämpad när det gäller förväntningarna på hyresnivån.

– Nivån  kommer att börja på en fyra.

Bolagets högsta hyror idag ligger på 5000–5500 kronor per kvadratmeter. Hyresgästen som ska ersättas i Rännilen är ABN Amro (Alfred Berg) som hösten 2008 lämnade huset. Stopner hoppas ha fastigheten fullt uthyrd om ett år, troligen till ett flertal hyresgäster.

Den fullständiga intervjun går att läsa i Fastighetsvärlden #10/2009

Fler Porträtt

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Porträtt

Spejar efter nya lösningar

Lagspelare. Maria Lidström har stor erfarenhet av komplexa projekt. Men det är inte tekniken som sporrar henne i jobbet. Det är att tillsammans med medarbetare och samarbetspartners finna de bästa lösningarna.

Porträtt

Planerar för nästa steg

Hans skapelse Slättö har kommit en bra bit på vägen, men Johan Karlsson siktar högre. Läs FV:s långa porträttintervju.

Porträtt

”Det här är vad vi har tränat för”

Riskkoll. Niams vd Fredrik Jonsson ansvarar för många miljarder från några av världens största pensionsfonder. Han anser att egenskaper är viktigare än kunskap, tror inte på quick fix-lösningar eller spådomar för att hantera kriser och ogillar överförenkling. Är Niam förberett för att hantera coronakrisen?

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

Nu ska Stefan Dahlbo säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare. Läs en längre porträttintervju.

Porträtt

”Jag gillar långsiktighet”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Tillbaka till förstasidan