Porträtt

Strykpojken har blivit en förebild

Problemet med att porträttera Erik Paulsson är att det är så lätt att fastna i stereotypen ”mannen som gått den långa vägen”. Paulsson anspelar också gärna på att han är en liten påg från Bjärehalvön med enbart examen från livets skola. Om man tittar lite bakom den bilden – som i och för sig också är sann – upptäcks en respektingivande figur. Det här är en man som funnits i centrum när stora delar av Sveriges bygg- och fastighetsbransch förändrats för gott. Han är stark, målmedveten och kan ha hårda nypor.
Till skillnad från många andra framgångsrika affärsmän kommer inte Erik och hans bror Mats från någon affärsbakgrund. Meningen var att de skulle ta över det lilla familjejordbruket om 20 tunnland på Bjärehalvön.
– Vi hade två grödor, säger Erik Paulsson, nypotatis och turister.
Bröderna visade sig dock vara driftiga, köpte in maskiner och började redan i tidiga tonåren att hjälpa bönderna runt omkring med diverse arbeten. Verksamheten expanderade oavbrutet. De bildade Paulsson Entreprenad ab, Peab, och fler och fler bolag köptes in för att komplettera verksamheten.
I mitten av 1970-talet skedde en något udda investering då Peab köpte in sig i Lindvallen Sportcenter. Det som ursprungligen var tänkt som en möjlighet för rekreation för Peabs personal har idag växt till ett av Europas största företag för alpin skidåkning, Skistar. Företaget är idag börsnoterat. Aktier motsvarande drygt hälften av rösterna ägs av bröderna Paulsson privat.
Vid slutet av 1980-talet hade verksamheten i Peab expanderat våldsamt och bröderna Paulsson började på allvar att fundera på att pensionera sig.
– Man sade åt oss att det började bli för stort för oss att sköta, berättar Erik Paulsson Vi borde dra oss tillbaka och lämna över skötseln av bolaget till utbildat folk. Vi tyckte det lät vettigt.

Då kom fastighetskrisen och öppnade ett svart hål under hela bygg- och fastighetsbranschen. Det gällde att rädda vad som räddas kunde. Peab var också illa ute, bland annat genom det illa timade köpet av aktiemajoriteten i fastighetsbolaget Wihlborg & Son ab 1990. Aktiekursen sjönk som en sten.
– Det gick inte att backa ur då, säger Erik Paulsson. I en sådan situation måste någon kliva fram och ta ansvaret.
Fastighetskrisen blev inledningen till en våldsam karusell av bygg- och fastighetsbolag. Det snurrade inte minst kring bröderna Paulsson och Peab. Mellan 1990 och 2000 köpte Peab 67 bolag.
En dag 1993 ringde Tommy Qvarfort på Byggnads upp bröderna och bad dem komma upp på hans hotellrum i Malmö. Där säger han:
– bpa blöder med 300 miljoner i förlust per år. Vi har frågat Skanska och ncc om de vill ta över. Bägge har svarat nej. Kan ni hjälpa oss?
Bröderna räknade på affären och kom med ett förslag som gick ut på att Peab tog över bpa:s byggnadsverksamhet och facket fick betalt i Wihlborgsaktier. Tommy Qvarfort och de andra inom lo-rörelse svarade ja, vilket var början till ett flerårigt intimt samarbete mellan Paulssons och  facket.
Erik fick ansvaret för omstruktureringen av bpa. Han beskriver målande sin förvåning när han vid sitt första besök på huvudkontoret blev körd i limousin med egen chaufför. Han som alltid kört själv.
– Det finns bara ett sätt uppnå lönsamhet, deklarerar Erik Paulsson, och det är att spara.
Limousinen var snart försvunnen, liksom andra extravaganser och cirka 9000 anställda. bpa:s omfattande installationsverksamhet omstrukturerades och ingår idag i Bravida. På mycket kort tid blev bpa:s gamla byggverksamhet åter lönsam, fast nu i Peabkoncernen.
Kontakterna med facket fortsatte att generera den ena storaffären efter den andra. 1995 gjordes en stor affär med fackliga fastigheter. Det börsnoterade Fastighets ab Storheden tillfördes fastigheter innehållande cirka 460000 kvadratmeter från Oskarsborg (ägt av bpa, lo och Peab). Därefter gjordes i snabb takt apportaffärer med lo-Förbunden direkt, Fastighets ab Bohus (Volvo), Fastighets ab Marieberg (Bonniers) samt Granit & Beton. Erik Paulsson blev vd i Storheden.
Rollfördelningen mellan bröderna Paulsson förändrades. Erik fick ansvaret för de fastighetsinnehav affärerna genererade medan Mats skötte byggverksamheten i Peab.

År 1998 var det dags för nästa stora affär. Wihlborgs hade köpt in fastighetsbolaget Klövern till ett alldeles för högt pris. Metoden för lösa krisen blev att låta Wihlborgs köpa upp det andra större börsnoterade fastighetsbolaget med ett stort fackligt ägande, Storheden.
Så skapades Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. Wihlborgs nye VD blev Erik Paulsson. Peab köpte vid den här tiden en större post aktier i Wihlborgs.
Den hårda kritik som tidvis riktats mot bröderna Paulssons affärsmetoder har börjat falla i glömska. Faktum var att den på sin tid var frän som lut. Det skedde många, många affärer, med tillkrånglade villkor och korsägande. Många hade känslan av att den affärsmässiga kreativiteten gick allt för långt i röran av affärer mellan facket och Paulssonbröderna å ena sidan och Wilhlborgs och Peab å andra sidan. För att vara en man som alltid hävdar att en affär skall göras enkel har Erik Paulsson onekligen gjort mycket krångliga affärer. Å andra sidan  vet han vad han talar om. Så här i efterhand kan man konstatera att banden mellan parterna periodvis var alldeles för ”tajta” ur ett marknadsekonomiskt perspektiv.  Faktum kvarstår dock att dessa affärer räddade tusentals arbetstillfällen och stora förmögenhetsvärden ur fastighetskrisen. Ändamålet helgar ibland medlen.
Flera av de kopplingar som kritiserades finns inte idag. Banden med facket är brutna. Affärerna med Paulssons gjorde inte Qvarfort populär inom facket och han fick gå. Nu finns heller inte längre några ägar- och styrelseband mellan Peab och Wihlborgs.
Marknaden har till slut fått förtroende för Erik Paulsson. Det har ju visat sig att han gör goda affärer, även om rycken kan bli lite snabba ibland. Kritiken har tystnat.

När Erik Paulsson talar strör han ständigt aforismer omkring sig som ”Det skall alltid finnas två vinnare i en affär”, ”Konkurs är dödsynd”. För honom förefaller det inte vara klyschor utan en uppsättning levnadsregler han försöker hålla sig till. Här nedanför  finns en del av tankesätten samlade som ”Eriks budord”. Tillsammans ger de en bild av hur affärsmannen Erik Paulsson åtminstone vill vara.
Det är en man som älskar att knyta nya kontakter, sätta upp affärer, tjäna pengar och samtidigt vill behandla människor anständigt. Medarbetare och vänner vittnar om vilken nästan skrämmande energi han besitter. Erik är ständigt på gång med både stort och smått.
En av Paulsson käpphästar är att ”Kontakter är ofta det viktigaste i affärer”. Erik Paulsson har efter sina långa gärning ett av branschens största kontaktnät. Genom åren har olika personer vid olika tider spelat en större roll. Redan i unga år knöts kontakter med turister i Båstad som skulle visa sig nyttiga i affärslivet. Bankmannen Hans
Cavalli-Björkman hjälpte till exempel tidigt bröderna Paulsson med affärer.
Under fastighetskrisen ställde en annan bankman upp med krediter och råd, Sparbankens Göran Collert. En annan mycket viktig kontakt var naturligtvis Tommy Qvarfort på Byggnads. Utan honom skulle antagligen varken Peab eller Wihlborgs se ut som det gör idag. Lennart Schuss och Johan Eriksson på Catella har hjälpt till vid många av affärerna.

En av de viktigare kontakterna just nu är finansmannen Mats Qviberg. Erik Paulsson har gjort hans bekantskap genom att Öresund är en större aktieägare i Skistar.
– Många sa att vi var allt för olika personligheter för att gå ihop, konstaterar Erik Paulsson. Jag tycker tvärtom att vi kompletterar varandra mycket bra, en entreprenör och en finansman. Vi är båda mycket raka och har lätt att prata med varandra.
Det goda samarbetet med Mats Qviberg har bland annat resulterat i den lyckade raiden och den uppföljande delningen av Drott.
Den processen är inte avslutad än. Wihlborgs försöker nu plocka russinen ur ”Drottkakan” genom att köpa upp hela Fabege. Ett argument mot affären är att det finns potential till vinstuppgång  i Fabege som späds ut om bolaget går upp i Wihlborgs. Erik Paulsson håller inte med om detta:
– Med det gedigna kunnandet och erfarenheten vi har i Wihlborgs borde vi kunna utveckla Fabeges projektfastigheter betydligt bättre än de flesta andra.
Erik Paulsson fortsätter att förändra svenska fastighetsbranschen.

Fler Porträtt

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Porträtt

Långläsning: Den gröna vägen fram

Enkelt. Sedan Johan Knaust var med och grundade K2A har bolaget växt i stabil takt med sitt tydliga koncept: Miljövänliga hyresrätter byggda i trä.

Porträtt

Från utkant till centrum

Stabil. Från korvkiosken på idrottsplatsen till fastighetsbranchens epicentrum. Corems vd Eva Landén har gjort den resan. Nu ska hon leda bolaget in i ett nytt decennium.

Porträtt

Får fart i motvinden

Nybyggare. Allt kändes rätt. Namnet på det nya företaget var catchy, rekryteringarna hade löpt på bra och uppdragsportföljen hade fyllts på i god takt. Nu skulle ingenting gå fel.

Porträtt

”Avkastning behöver inte vara vackert”

RISKFRITT. Med Andreas Wahlén vid rodret har NP3 från Sundsvall fortsatt leverera vad många kommersiella fastighetsägare drömmer om just nu.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Porträtt

Spejar efter nya lösningar

Lagspelare. Maria Lidström har stor erfarenhet av komplexa projekt. Men det är inte tekniken som sporrar henne i jobbet. Det är att tillsammans med medarbetare och samarbetspartners finna de bästa lösningarna.

Porträtt

Planerar för nästa steg

Hans skapelse Slättö har kommit en bra bit på vägen, men Johan Karlsson siktar högre. Läs FV:s långa porträttintervju.

Porträtt

”Det här är vad vi har tränat för”

Riskkoll. Niams vd Fredrik Jonsson ansvarar för många miljarder från några av världens största pensionsfonder. Han anser att egenskaper är viktigare än kunskap, tror inte på quick fix-lösningar eller spådomar för att hantera kriser och ogillar överförenkling. Är Niam förberett för att hantera coronakrisen?

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Tillbaka till förstasidan