Porträtt

Söker möjligheter

Universitetslektor, idéspruta och verkställande direktör. Bostadsbolagets VD Kicki Björklund gillar att utmana sig själv. Nu vill hon få Göteborgs miljonprogramsområden att glänsa.

Kicki Björklund

Född:
1956 i Norra Biskopsgården.

Bor:
Bromma. Veckopendlar till Göteborg.

Aktuell:
VD vid kommunala Bostadsbolaget i Göteborg.

Utbildning:
Teknologie doktor i fastighetsekonomi, KTH.

Karriären i korthet

1983: Fastighetsekonom, SPP.
1989: Universitetslektor, KTH.
2003: Affärsområdeschef Bostäder, John Mattson Fastighets AB.
2009: VD, Sigtunahem.
2015: VD, Bostadsbolaget.

Visa faktaruta

Det är april 2015 och Bostadsbolagets nya VD står inför de anställda med en påse godishjärtan i handen.

Nu är det upp till bevis – kan hon namnen på sina 300 nya medarbetare?

När Kicki Björklund började tre månader tidigare hade hon bestämt sig för en sak – hon skulle ta sig an det nya uppdraget som VD med tillit som främsta ledaregenskap.

– Nytt jobb ger nya utmaningar men också nya möjligheter att tänka nytt och förändra. I ett stort bolag som Bostadsbolaget går det inte att ha ett finger med i allt. Man måste omge sig med kompetenta medarbetare och lita på att de gör det som är bäst. Samtidigt kan man inte ha tillit till någon man inte känner, så därför bestämde jag mig för att praktisera i alla våra bostadsområden och samtidigt lära mig namnen på alla anställda och vad de jobbar med.

Hur gick det då? För att provet inte skulle bli för tidskrävande fick personalen i uppgift att välja ut några anställda som hon skulle säga namnet på. Godiset skulle delas ut till dem som hon eventuellt inte kunde namnge.

Efter en mindre bra början med två fel gick det bättre. Kicki fick 75 procent rätt och godkänt av personalen.

Som ny VD på ett stort företag skulle en del kanske oroa sig för att göra bort sig, eller att det skulle slå fel. Men att misslyckas i andras ögon har aldrig varit något som Kicki Björklund bekymrat sig särskilt mycket över. Hon är inte heller den som grämer sig i veckor om något går fel.

– Det är ingen idé att lägga energi på det. Jag fokuserar på framtiden i stället.

Kicki Björklund hör till en av få i fastighetsbranschen som valt att vandra mellan den akademiska världen och näringslivet. Ett val som hon känner gett henne en bred grund att stå på som VD för ett av Sveriges största bostadsföretag.

Det var efter sex år som fastighetsekonom på SPP som hon tog steget tillbaka in i universitetsvärlden, disputerade med en avhandling om lönsam fastighetsförvaltning och undervisade vid Kungliga Tekniska Högskolan. Det var även där som intresset för ledarskapsfrågor väcktes. Efter tolv år vid KTH var hon taggad att ta steget ut i verkligheten igen.

– Jag bestämde mig för en framtid i fastighetsbranschen och redan då fanns en tanke på att en dag bli VD för ett bostadsbolag.

Även om Kicki Björklund var fast besluten om vad hon skulle göra så insåg hon att steget från den akademiska världen till att bli VD för ett bostadsbolag kunde vara väl stort.

Hon gjorde därför som hon alltid kommit att göra: satte upp mål för sig själv och arbetade sig framåt, steg för steg.

Första jobbet blev som affärsområdeschef för bostäder på John Mattson. När bolaget 2008 stod inför stora förändringar, bland annat i form av att alla fastigheter i Stockholm skulle säljas, kände Kicki Björklund att det var dags att gå vidare.

Frågan var vart hon skulle gå. För att tydliggöra vad hon ville gjorde Kicki Björklund en lista över bostadsbolag där hon skulle vilja jobba. Sigtunahem var ett av dem.

Den teoretiska basen är grundmurad via 4 års studier samt 12 års forskning och arbete vid KTH. Men sedan 15 år tillbaka är hon fokuserad på att omsätta teorin i praktiken.

– När jag gjorde min lista fanns ingen ledig tjänst där men eftersom jag pratat om mina mål och ambitioner med vänner och bekanta visste många om dem. Och så plötsligt en dag började jag få mejl från vänner som skrev att Anette Sand skulle lämna Sigtunahem.

Med hjälp av kontakter fick Kicki Björklund numret till bolagets styrelseordförande och ringde upp honom. På så sätt kom hon in i processen och så småningom blev VD-tjänsten hennes.

Att sätta upp tydliga mål med hjälp av listor är en strategi som Kicki Björklund har använt länge – och som fungerat bra på flera fronter.

– Jag har alltid jobbat med femårsplaner och skrivit listor, både privat och i arbetslivet. Man måste veta vad man vill ha för att kunna få det. Det var till och med genom att lista egenskaper som jag identifierade min blivande make, säger Kicki Björklund och skrattar.

Vid sidan av målmedvetenheten är hon i sin omgivning också känd för att vara en idéspruta.

– Jag har två miljoner idéer, minst en om dagen, men jag skriver aldrig upp dem. I stället omger jag mig av duktiga kollegor som får höra alla idéer och som fångar upp och utvecklar dem som är tillräckligt kraftfulla och bra.

Vi jobbar för lite evidensbaserat. Innan man börjar förändra något måste man ta reda på hur det ser ut

Liksom jobbet på Sigtunahem var det genom vänner som Kicki Björklund fick veta att Bostadsbolaget i Göteborg sökte ny VD. Tidigare VD:n Bertil Rignäs hade fått gå efter en uppmärksammad kvittoskandal i samband med fastighetsmässan Mipim i Cannes.

– Min granne hade hört mig prata om att flytta tillbaka till Göteborg och tipsade mig om jobbet som VD för Bostadsbolaget. Återigen visade sig min teori om att prata om sina drömmar och mål att fungera.

Kicki Björklund klarade sig genom hela processen och fick jobbet. Att bli VD för ett så stort bostadsbolag var både en spännande möjlighet och en utmaning.

– Det första som hände var att vi fick en ny styrelse – som jag är väldigt nöjd med – och inom koncernen skedde också stora förändringar då ett byggbolag bildats och Bostadsbolaget utvecklats till ett förvaltande bolag.

Det har nu gått 2,5 år sedan dess och Kicki Björklund trivs fantastiskt bra på jobbet.

Tjänsten på Bostadsbolaget blev på ett sätt som att komma hem. Kicki växte nämligen upp i Norra Biskopsgården i Göteborg, där föräldrarna fortfarande bor kvar. För tillfället veckopendlar hon från Bromma, men tanken är att hon och maken ska sälja parhuset och i stället köpa en lägenhet i Stockholm så att de kan bo varannan helg där och varannan helg i Göteborg, där de nu också har barnbarn som drar.

 

En viktig uppgift för Kicki Björklund i rollen som VD för Bostadsbolaget är kopplad till hennes gamla barndomskvarter. Det handlar om att få ordning på Norra Biskopsgården och bolagets andra utvecklingsområde Hammarkullen. Bostadsbolaget är stor fastighetsägare i de två miljonprogramsområdena som i dag präglas av socialt utanförskap och otrygghet.

Enligt Kicki Björklund krävs det insatser på flera plan i samhället för att ta itu med problemen.

– Vi måste börja inkludera. Vi måste alla jobba för ett mer jämlikt samhälle och det gör vi i allmännyttan, bland annat genom att skapa jobb.

Ett exempel är Framtidenkoncernens integrationsprojekt Välkommen till Framtiden där de under tre års tid ska hjälpa nyanlända till ett riktigt jobb.

– Det är för jäkligt att sätta folk som kommer hit på vänt i fem år när det saknas arbetskraft. Då säger man: ”men vi behöver ju ingenjörer”, men på fem år hade de här personerna kunnat utbilda sig till ingenjörer.

För Kicki Björklund är det viktigt att vara modig och våga göra förändringar, men hon trycker också på vikten av att innan dess ta reda på hur saker är.

– Hur ska man annars veta att man gör rätt? Vi jobbar för lite evidensbaserat. Innan man börjar förändra något måste man ta reda på hur det ser ut, och så måste man stämma av under vägen.

Skillnaden i levnadsvillkor mellan olika stadsdelar är stor och Bostadsbolaget gör en rad insatser för att lösa problemen. Till insatserna hör bland annat att de ska öppna ett allaktivitetshus i Hammarkullen där alla oavsett bakgrund kan mötas. Bolaget har även testat att ta emot felanmälningar på gården och höjt lönerna för kvartersvärdar och andra som jobbar i tuffa områden.

– Tidigare började man ofta jobba i dessa områden och sedan när man fått erfarenhet fick man jobb någon annanstans. Det blir fel. Det måste vara attraktivt att jobba i dessa områden och högre lön är ett sätt.

Bostadsbolaget jobbar också för att minska de svarta hyreskontrakten som finns i alla bostadsområden.

– För att öka tryggheten är det viktigt att människor vet vilka deras grannar är. Hittills har vi sett till att cirka 200 lägenheter som hyrts ut olovligt i andra hand har frigjorts och kommit ut på bostadsmarknaden. Det är tio lägenheter i månaden. Vi trodde att vi skulle få jättemycket negativ press för det här. Men det har vi inte fått. De flesta inser nog hur viktigt det är med en rättvis, trygg och fungerande bostadsmarknad.

En annan, mer omdiskuterad, insats är kameraövervakning. 2010 fick Bostadsbolaget tillstånd att sätta upp kameror i Norra Biskopsgården på grund av en tids oroligheter. Nu har de ansökt om att även få göra det i Hammarkullen.

– Vi har jobbat mycket med social prevention, men inte med sekventiell prevention, som man gör i exempelvis USA. Det ska inte löna sig att begå brott, säger Kicki Björklund.

Hon tror också att det är viktigt att göra långsiktiga satsningar för att ge människor framtidstro. Att bygga nytt i områden där det inte byggts på länge är ett sätt. Bostadsbolaget har till exempel lämnat in en ansökan om att bygga ett första nytt bostadshus i Hammarkullen, och tanken är att det ska bli fler på sikt.

Kicki Björklund tycker att privata fastighetsägare i områden med sociala problem har ett lika stort ansvar som allmännyttan.

– Liksom privata företag måste allmännyttan se till affären, men vi måste också vara samhällsnyttiga och vi får ofta vara en föregångare. Om vi förbättrar miljön i ett område stiger värdet på fastigheterna och då kanske fler företag följer efter.

Utöver att skapa fler bostäder vill Bostadsbolaget även öka hyresgästernas valfrihet.

Göteborgs stad har som mål att ingen ska behöva flytta vid renovering – och Bostadsbolaget vill se till att det blir så genom att inte tvinga någon till en hyreshöjning.

– När jag jobbade på Sigtunahem tog vi fram en mini-midi-maxi-modell. Det Bostadsbolaget nu vill göra är att lägga till ytterligare en nivå, ett nollalternativ.

Tanken är att de hyresgäster som väljer minsta möjliga renovering ska få det utan hyreshöjning, medan det även finns möjlighet att göra tillval som medför en höjd avgift.

– Det är en utmaning men det är ju inte så att vi inte har någon hyra, och den ska användas till sådant. Jag kan ju det där. Jag vet att vi har resurser att göra mer än vi gör i dag.

Fler Porträtt

Porträtt

”Det här är vad vi har tränat för”

Riskkoll. Niams vd Fredrik Jonsson ansvarar för många miljarder från några av världens största pensionsfonder. Han anser att egenskaper är viktigare än kunskap, tror inte på quick fix-lösningar eller spådomar för att hantera kriser och ogillar överförenkling. Är Niam förberett för att hantera coronakrisen?

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

Nu ska Stefan Dahlbo säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare. Läs en längre porträttintervju.

Porträtt

”Jag var på väg att jobba ihjäl mig”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Tillbaka till förstasidan