Porträtt

Skolad till att söka vinst

Under september 2002 tillträdde amerikanen Stuart Graham posten som VD för världens näst största byggföretag. Han fick direkt brottas med förluster, karteller och kritiserade byggen. Grahams uppdrag var att förvandla ett vildvuxet företag med globala härskarambitioner till ett bolag med fokus på att tjäna pengar genom att hantera risker bättre.
Förra året visade Skanska fem miljarder kronor i vinst och enligt Graham ska samtliga enheter inom bolaget visa vinst vid årets slut. Skanska har idag endast verksamhet i länder där bolaget har en ledande ställning. Till följd av en mer sansad strat-egi har byggjätten fallit till en sjätteplats över världens största byggbolag.
Några av Grahams ärvda problem återstår att räta ut. Till hösten väntar rättegång i Stockholms tingsrätt om påstått kartellsamarbete. Liknade processer mot företaget pågår i Finland och Slovakien.
– Det där ligger bakom oss nu. Vi har jobbat hårt för att alla anställda överallt ska förstå att det är olagligt. Merparten av de misstänkta personerna arbetar inte längre inom Skanska, säger Graham.
Han värderar moral och etik högt. Strax efter att han tog över chefsstolen fick 25 000 anställda lektioner i affärsetik. Som ung utbildades Graham under åtta år vid jesuitiska elitskolor. Jesuitorden är en konservativ katolsk orden som grundades 1534 av Ignatius av Loyola. Många av lärarna var jesuitpräster och Graham konstaterar att tiden där ännu präglar honom på flera sätt.
– Jag lärde mig vad disciplin var och att ta ansvar. Att det är upp till dig själv om du lyckas eller inte. Jesuiterna lägger stor vikt vid att du ska fatta beslut utifrån fasta värderingar.
Graham berättar att han försöker besöka katolska kyrkans gudstjänster varje söndag. Han är av irländskt ursprung och anfäderna emigrerade till USA för drygt hundra år sedan.

När många unga pojkar drömde om att bli brandman eller byggnadsarbetare ville unge Stu, som han kallas, bli journalist.
Senare genom utbildningsåren försvann de ambitionerna för han visste vad som väntade. Graham var inkallad för att tjäna sitt land och de lojala studenterna från jesuitskolan Holy Cross i Worcester, Massachusetts stod högt i kurs för att kunna vinna kriget i Vietnam.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden nummer 2, 2006.

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan