Porträtt

Siktar på expansion och nya nordliga mål

Företagsam. Med över 35 år i branschen har norrlandspojkarnas ägare Lars-Göran Bäckvall varit med om det mesta, till exempel sett Saddam Hussein ”förstöra” ett livsverk. Men han tittar inte bakåt utan framåt – eventuellt mot en börsnotering av NP3.

Lars-Göran Bäckvall

FÖDD:
1946 i Ljusdal.
Bosatt i Sundsvall.

UTBILDNING:
Stockholms Tekniska institut.

KARRIÄR:
Egen företagare sedan 1970. Grundare och helägare av Norrlandspojkarna och största ägare i NP3.

OM FASTIGHETS-BRANSCHEN:
”Jag brinner för att utveckla i Norrland. Som norrlänningen tycker jag att det är viktigt att så många som möjligt gör det.”

KARRIÄREN I KORTHET
1968 Examen från Stockholms Tekniska institut.
1970 Medgrundare till norrlandspojkarna.
1976 Tar steget in i fastighetsbranschen.
2010 Startar förvaltningsbolaget NP3 .

”Jag trodde helt ärligt inte att vi kunde gå i konkurs. Plötsligt hade jag ingenting kvar, bortsett från en skuld på 3,7 miljoner kronor”.

Visa faktaruta

Lars-Göran Bäckvall är inte de stora rubrikernas man. Han skyggar inte för publiciteten men eftersöker den inte heller. Om man är av åsikten att bilen säger något om mannen som kör den säger den japanska SUV:en på Sundsvalls solindränkta flygplats något om Lars-Göran Bäckvall. Medan hans fastighetskollega Stig Svedberg – ägare av Tvättbjörnen Förvaltning och känd bland annat från Kanal 5:s program Svenska Miljonärer – far omkring i Sundsvall i en platt sportmercedes har Bäckvall valt ett mer modest alternativt. Men vid en närmare inspektion framkommer att bilen i fråga inte är en japansk standard-SUV utan en Lexus elhybrid. Diskret kvalitet med starkt renommé och driftsfördelar, samma affärsmodell som Bäckvall valt att bygga sitt företag Norrlandspojkarna kring. När den vinröda stadsjeepen rullar ut från flygplatsparkeringen hörs inte ett ljud.

– Nu går den på elmotorn, konstaterar Bäckvall nöjt och knackar med fingret på en av instrumentbrädans mätare.

Färden in till staden blir till en snabbgenomgång av Sundsvalls fastighetsmarknad och det verkar inte finnas ett hus i omgivningen som Bäckvall inte kan berätta en historia om. Birsta Centrum dyker upp och försvinner till höger, Peabs bro som ska binda samman E4:an i dess nya sträckning vid Sundsvallsfjärden består fortfarande bara av två brofästen. Från det norra brofästet och in till staden sträcker sig det gamla hamn- och industriområdet Norra Kajen. Det är nästan så att Bäckvall undslipper sig en suck när han sneglar på det. Som entreprenör får man vara beredd på att man inte kan ro alla projekt i hamn och Norra Kajen var ett projekt som sprack. Under sin karriär har Bäckvall varit med varit med om både upp och nergångar.

Väl på Norrlandspojkarnas och NP3:s kontor i centrala Sundsvall möts vi av Carlsson. Han skäller och kräver uppmärksamhet. Carlsson är en sju månader gammal border terrier och Bäckvall fick honom i julklapp av sina två döttrar, mest för att han skulle komma ut och röra på sig mer.

– Jag har haft hund tidigare och jag gillar hundar, speciellt den här rasen, men just när jag fick honom visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag är ju ute och far mycket men folk i min närhet har hjälpt mig så idag skrattar jag nog mest.

Det är Bäckvalls önskan och förhoppning att de två döttrarna, 39 och 44 år, ska ta över företaget när han själv inte orkar längre.

– Det kanske inte blir operativt eftersom de har satsat på andra banor. Den ena dottern är ekonom och den andra psykolog men jag vill i alla fall att de ska veta vad gubben håller på med. Jag fyller 67 år i år och saker kan hända snabbt med gamla gubbar.

När glasdörren till kontoret är stängd, med Carlsson på andra sidan, berättar Bäckvall att det får räknas till slumpens skördar att han ens hamnade i fastighetsbranschen.

– Jag utbildade mig på Stockholms Tekniska Institut och gjorde en kort sejour på ett danskt brobyggarföretag innan jag och en kamrat bestämde oss för att starta eget.
Planerna fortsatte att dryftas en sen kväll hemma hos kamraten och föremålet för diskussionen var vad bolaget skulle heta.

– Norrlandspojkarna föreslog min kamrats fru. Hon sa, ni är ju bara pojkar och ni är ifrån Norrland. Tanken fanns också att kopplingen till rustika Norrland skulle ge oss gott rykte som byggare i Stockholm.

Fastigheter fanns inte på kartan vid den här tidpunkten, 1970. Norrlandspojkarna var istället inriktade på fjärrvärme och jobbade under två år i Stockholmsområdet. Sedan blev längtan till Norrland för stark. Bäckvall är född i Ljusdal, Hälsingland, men när det unga bolaget fick ett uppdrag i Sundsvall kändes det som nära nog. Bolaget flyttade verksamheten och Bäckvall slog ner bopålarna i Sundsvall.

Steget in i fastighetsbranschen kom 1976 och pressades till viss del fram av facket.

– Vi permitterade gubbarna under vintern men nu sa facket nej till det. På något sätt var vi tvungna att hålla igång gubbarna året om och bestämde oss då för att bygga en industrilokal på en tomt som vi ägde.

Hyresgästerna stod på kö för att hyra in sig redan innan lokalen var klar vilket ledde till att Norrlandspojkarna byggde fler fastigheter. Under den överhettade fastighetsmarknaden på 80-talet fick fjärrvärmeentreprenaden alltmer sätta sig i baksätet.

Under 1987 började tankarna på en börsintroduktion att växa fram och Norrlandspojkarna fanns då över hela Norrland med nästan uteslutande kommersiella fastigheter. Bolagets bestånd var värderat till 1,5 miljarder kronor och tidpunkten för introduktionen sattes till november 1990. Allt gick enligt plan, framtiden såg ljus ut, alla kurvor pekade uppåt och bolaget hade visat svarta siffror år efter år. Inget skulle kunna gå fel men tre månader innan den planerade introduktionen, i augusti 1990, rullar den irakiske diktatorn Saddam Husseins stridsvagnar in i den oljerika grannstaten Kuwait. Världsekonomin skakar till. Börserna störtdyker. I Sverige faller de kraftigt belånade fastighetsbolagen ihop som korthus.

– Plötsligt var både Nyckeln och Gamlestaden borta. Vi kämpade men i april 1992 gick det inte längre och vi ansökte vi om konkurs.

Allt låg i spillror och när Bäckvall ska beskriva sina känslor inför konkursen nämner han först bara ett enda ord:

– Chock. Jag trodde helt ärligt inte att vi skulle gå i konkurs. Vi var ju ett välskött bolag med gott rykte som visade lönsamhet. Helt plötsligt hade jag ingenting kvar, bortsett från en skuld på 3,7 miljoner kronor.

Under tre månaders tid var Bäckvall i vad han kallar ”en rejäl svacka” där han inte kunde ta sig för någonting. Energin fanns inte kvar och heller inga medel att sätta igång något nytt. En tid senare hörde en av
hans gamla kunder från fjärrvärmesidan av sig angående ett jobb.

– Hurdå? Jag har ju förfan inte ens en skyffel att tillgå, sa jag men han bad mig ändå att räkna på jobbet.

Vändningen kom när Bäckvall vaknade en morgon och helt enkelt beslöt sig för att glömma det som varit.

– Jag tänkte skita i det på ren svenska, lägga det bakom mig utan bitterhet och istället titta framåt och det har jag gjort. Jag har aldrig tittat bakåt även om jag fortfarande blir påmind om den där konkursen ibland.

En kompis hjälpte honom att starta ett nytt bolag så att Bäckvall i alla fall skulle kunna bjuda på fjärrvärmejobbet, och han fick det. Därefter väntade en runda till alla leverantörer för att berätta att han var tillbaka i branschen, att han behövde material men att leverantörerna inte skulle få några pengar förrän efter semestern.

– Och det här var i mars. Vi hade byggt upp ett så gott rykte att ingen av leverantörerna kom på tanken att neka oss krediten. Samma sak med våra gamla gubbar, de ville komma tillbaka och jag sa visst, men pengar får ni först efter semestern.

Bäckvall var tillbaka i matchen och började snart snegla på fastigheter igen. Den första fastighet han köpte, och som markerade nystarten, var faktiskt samma fastighet som Norrlandspojkarna byggt en gång i tiden för att ”gubbarna” skulle ha något att göra på vintern. Fastigheten som blev bolagets inträdesbiljett till fastighetsmarknaden. Huset i sig är inget speciellt där den ligger efter Norra Vägen, en platt byggnad med träfasad, där bland annat ett batteriföretag hyr in sig men för Bäckvall har fastigheten, som idag ligger i NP3:s portfölj, ett värde som inte går att mäta i pengar.

Bäckvalls fastighetsinnehav är idag långt mycket större än innan konkursen 1992. Norrlandspojkarna har utvecklingsprojekt om totalt 160 000 kvm igång och nu finns också redan nämnda NP3 med i sfären.
Bolaget bildades 2010 som ett renodlat, högavkastande förvaltningsbolag med fokus på Norrland. Bäckvall lade vid grundandet över fastigheter från Norrlandspojkarna för cirka 200 miljoner som grundplåt. Idag är bolagets innehav värderat till mellan 1,5 och 2 miljarder kronor.

– NP3 är resultatet av en idé jag haft sedan mitten av 90-talet men det har inte varit möjligt att förverkliga den tidigare.

Att idén till slut fick luft under vingarna berodde på ett samtal Bäckvall hade med Richard Backlund som då precis hade pensionerat sig från sin VD-tjänst på Aberdeen.

– Han är ju van vid att arbeta med stora institutionella investerare och jag ville ha honom som ansvarig för att attrahera långsiktigt kapital. Det var lite av en chansning men han tyckte att det lät jättekul.

Den finansiella marknaden har varit trög de senaste åren, något som också NP3 känt av då de stora investerarna varit svårflirtade.

– Men det har successivt blivit bättre i takt med att vi har levererat det vi lovat.

Den tröga starten på NP3:s kapitalinsamling och bristen på stora investerare tror inte Bäckvall har med NP3:s geografiska verksamhetsområde att göra.

– Jag tror helt ärligt inte att det hade gått lättare i Stockholm eller någon annan större stad utan det hade mer att göra med det rådande ekonomiska läget.

Bäckvall har också en förhoppning att en av NP3:s investerare ska fungera som nektar för bin för andra investerare, nämligen Erik Selin. Via sitt bolag, Erik Selin Fastigheter AB, gick han i april förra året in i NP3 och är idag tredje största ägare med 11,7 procent. Bäckvall själv är genom bolag största ägare med 23,1 procent.

– Det var otroligt glädjande när Selin, som är en av branschen stora, valde att investera. Det är ett bevis på att han tror på det vi gör.

NP3:s investeringshorisont är 5-7 år och på den tiden ska bolagets bestånd växa till 4-5 miljarder kronor. Vad som händer därefter är inte klart men det har viskats om börsen.

– Det är absolut inget som är bestämt. Det kan bli så att vi säljer bolaget, fortsätter eller går till börsen men det är något som framtiden får utvisa.

För 2013 är NP3:s ambition att öka värdet på fastighetsbeståndet med 1 miljard kronor och hittills i år har fastigheter för 250 miljoner köpts. Bolaget ska också ta sig in i Umeå och Luleå.

Bäckvall säger att han egentligen inte är den förvaltande typen utan att han trivs bättre som entreprenör, när han får göra affärer och utveckla. Fastighetsutvecklingen ligger kvar i Norrlandspojkarna och ett av projekten har blivit en följetong i lokalpressen, Norra Kajen. Norrlandspojkarna kläckte idén att bygga 2 500 bostadsrätter på området, kommunen nappade och tillsammans bildade de ett exploateringsbolag.

– Vi tecknade avtalet på premisser som senare ändrades. Nya bestämmelser ledde till att vårt gemensamma bolag inte fick utföra exploateringsarbetet, det skulle kommunen göra och med det fanns inte längre förutsättningarna för bolaget.

Norrlandspojkarna hade satsat 17,5 miljoner i det gemensamma bolaget och nu köpte kommunen ut dem för 57,5 miljoner kronor.

– Jag inser att det är en stor summa pengar vi fick men vi hade mycket hellre varit kvar i projektet. Nu kan jag bara hoppas att kommunen förvaltar det här på ett bra sätt.

Norrlandspojkarnas sikte är nu istället inriktat mot Östersund och den gamla flygflottiljen F4 som Norrlandspojkarna köpte för ett och ett halvt år sedan. Förvärvet skedde från Vasallen som hade planer på att bygga lager och logistik på området, något som får Bäckvall att slå sig för pannan.

– Jag har jobbat med fastighetsutveckling i 35 år och aldrig sett ett bättre läge, alldeles för fint för lager och logistik. Vi vill ha ut folk till området.

Planen är att bygga hotell och konferens plus en evenemangsarena. Men innan beslutet fattades valde Bäckvall att ta råd av någon som kan hotellbranschen.

– Vi pratar då om ett orakel i dess verkliga mening, Hilding Holmqvist, ägare av Pite Havsbad. Han sa spontant när han såg läget, ’Hä ä ju helt otroligt’, och då var det inte mycket att fundera på.

Planen för hotellet är upp till 220 rum. Bygglov är precis utfärdat och spaden sätts i backen till hösten då också etapp 1 av evenemangsarenan startas.

– Vi har många projekt på gång inom Norrlandspojkarna men det här är det mest spännande, definitivt.

Hur skulle du beskriva din investeringsstrategi?

– Vi vill förädla och utveckla fastigheter, som vi ser ett annat användningsområde för. Det är betydligt svårare att få ekonomi i nyproduktioner. Vi har delat upp verksamheten där Norrlandspojkarna hanterar fastightesutveckling medan NP3 är ett renodlat förvaltningsbolag.

Vad kan NP3 och Norrland erbjuda investerare som de inte får någon annanstans?

– NP3s affärsidé är att erbjuda hög avkastning till en rimlig risk. När investerarna tänker på Norrland tänker de kanske på avfolkningsbygder och hög risk. Det är inte så många som jobbar med Norrland som geografisk marknad men vi som gör det kan marknaden och därmed begränsas risken medan avkastningen förblir hög.

Investeringsklimatet framöver?

– Jag tror att fastighetsbranschen rullar på i en kontrollerad takt 2013-2014 med något högre transaktionsvärden än 2012. Fastighetsbolagen är lite räntedopade och nya finansmöjligheter skapas, en spännande tid.

TEXT HENRIK WIDELL
FOTO DAVID SCHREINER

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan