Porträtt

Shejkens högra hand

Fokuserad. På arbetstid köper han fastigheter åt Abu Dhabis shejk. På fritiden samlar han på tåg. Pascal Duhamel gillar stora pjäser.

Pascal Duhamel

Född:
1962, Parisförorten Saint-Maur-Des-Fossés.

Bor:
Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.

Jobb:
Europachef för Adias fastighetsinvesteringar.

Adia

Grundades:
1976

Syfte:
Statliga investeringsfonden Abu Dhabi Investment Authority skapades för att förvalta överskottet från Abu Dhabis oljeexport. Fonden är den näst största i världen, efter Norges oljefond, enligt Sovereign Wealth Fund Institute.

Styre:
Adia styrs ytterst av Förenade Arabemiratens president shejk Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Karriären i korthet

1990: Får sitt första jobb i fastighetsbranschen på fastighetsbolaget Bouygues.
1997: Anställs som team leader inom asset management på Archon Group.
1998: Får jobbet som vice VD för real estate asset management på Morgan Stanley.
2008: Rekryteras som VD för Carrefour Property.
2012: Anställs av Adia som Europachef för fondens fastighetsinvesteringar.

Visa faktaruta

Pascal Duhamel går med långa steg genom mässhallen Le Palais des Festivals.

– Vad tyckte du? Jag ville skaka om lite, säger han.

Fransmannen gestikulerar yvigt medan han pratar. Han har precis berättat om Adias utvecklingsplaner i Sturekvarteret på ett seminarium som Stockholms stad arrangerar under fastighetsmässan Mipim i Cannes.

På väg mot nästa möte stoppas han gång på gång i korridoren av gamla affärsbekanta som vill säga hej. Efter nästan 30 år i branschen har han hunnit samla på sig ett betydande nätverk.

– När jag är här passar jag på att träffa vänner också. Fastighetsbranschen är en liten värld, konstaterar Pascal Duhamel.

Det är ett tajt schema med många möten innan flyget går tillbaka till hemmet i Abu Dhabi om två dagar. Men fransmannen har blivit van vid ett högt tempo och stora beslut.

Det är nu fem år sedan som han började jobba på världens näst största statliga investeringsfond för att sköta dess fastighetsinvesteringar i Europa.

Abu Dhabi Investment Authority (Adia) ägs av Abu Dhabis regering och har tillgångar värda drygt sju biljoner kronor. Närmare 10 procent av kapitalet är låst i fastigheter.

Styrelseordförande i bolaget är Förenade Arabemiratens president shejk Khalifa bin Zayed Al Nahyan och VD är Abu Dhabis kronprins.

– Adias syfte är att bevara Abu Dhabis välstånd den dag oljan tar slut, vilket den kommer att göra så småningom. Vi gör det genom långsiktiga investeringar, säger Pascal Duhamel.

Den emiratiska investeringsfonden är känd för att vara hemlighetsfull om sina investeringar men enligt Wall Street Journal äger bolaget fastigheter i 41 länder.

New York, Hongkong och London är några av städerna där bolaget satsat.

– Vi resonerar inte i form av länder när vi investerar. Vi tittar på städer. Vi vill finnas i stora städer, på platser där det finns energi och kreativitet, där folk vill bo och är lyckliga, säger Pascal Duhamel.

De senaste åren har fondens transaktionsavdelning breddat blickfånget förbi de trofébyggnader som historiskt varit typiska för statliga investeringsfonder. Ett hotell i Raleigh i North Carolina, USA, två köpcentrum i Slough, Storbritannien, och ett bostadskluster i östra London hör till några av köpen som fonden gjort på senare tid.

Sedan 2006 sällar sig även Stockholm till skaran av städer där Adia är närvarande.

Fonden gjorde då sitt första och hittills enda köp i Sverige när de förvärvade Sturegallerian på Östermalm i Stockholm för drygt 4 miljarder kronor.

Efter förvärvet dröjde det länge innan Adia presenterade några planer för vad de vill göra med sitt svenska fastighetsinnehav.

En av förklaringarna till det ligger i just långsiktigheten: eftersom Adia inte har några planer på att släppa ifrån sig Sturegallerian inom den närmaste tiden har de inte heller någon anledning att skynda. Något behov av snabba pengar finns inte heller för världens näst största oljefond.

– Vi kommer inte att sälja när det är klart. Vi är här på lång sikt, säger Pascal Duhamel.

Vid sidan av långsiktigheten finns även en annan förklaring till att utvecklingen av Sturekvarteret dröjde: en finanskris kom emellan.

Fastighetskraschen 2008 slog till hårt mot skyskrapetäta Dubai och resulterade i att Abu Dhabi tvingades gå in med ett stödlån på 20 miljarder dollar för att lösa ut sin skuldtyngda granne.

Den finansiella oron i omvärlden gjorde att fastighetsutvecklingsprojektet i Stockholm petades ner några snäpp på prioriteringslistan.

När Adia väl presenterade sina utvecklingsplaner för Sturekvarteret 2015 visade det sig emellertid att stora förändringar var att vänta.

– Vi vill återställa Sture till sin forna glans. Vi vill öppna upp och göra platsen mer tillgänglig för allmänheten. Det här är ingen trofébyggnad, det ska vara en mötesplats där människor trivs. Hit ska människor gå för att träffas, men när man ska till Sture behöver man inte stämma träff med folk för man vet redan att alla är där.

När Pascal Duhamel pratar fastigheter är det väldigt lite fokus på yielder och pris per kvadratmeter – i stället återkommer han gång på gång till att prata om människor. Sturekvarteret är inget undantag.

För att räkna ut lönsamheten utgår han från en enkel ekvation.

– Människorna är vår tillgång. Om människor gillar Sture så kommer våra hyresgäster också att göra det. Gör de det så kan vi ta ut högre hyror och då går värdet på fastigheten så småningom upp.

När det kommer till att veta vad som ska få just stockholmare att uppskatta Sturekvarteret mer gör han dock inte anspråk på att ha svaren.

Detaljerna i projektet överlåter han till andra.

– Man kan fråga sig hur en fransman ska veta vad svenskar vill ha? Det gör han inte. Därför är jag den enda fransmannen i teamet, resten är svenskar.

Det ursprungliga förslaget om utvecklingen av Sturekvarteret fick massiv kritik för att flera historiska byggnader planerades att rivas. Sedan dess har förslaget reviderats.

Nu lyfter Pascal Duhamel själv fram kulturarvet som en viktig punkt.

Det kommer att göra ont att bygga mitt i city. Men när byggdammet har lagt sig tror vi att människor kommer att glädjas åt slutresultatet.

– Städer i Europa har många historiska byggnader, och de är viktiga att bevara. När vi bygger om Sture är det viktigt att bevara områdets själ.

Han konstaterar att byggprojektet i centrala Stockholm kommer att innebära flera utmaningar, inte minst logistiken under byggtiden.

– Det kommer att göra ont att bygga mitt i city. Men när byggdammet har lagt sig tror vi att människor kommer att glömma bort det och glädjas åt slutresultatet.

Att Pascal Duhamel började jobba med fastigheter berodde enligt honom på en slump.

– Jag var 28 år och jobbade som projektledare i kulturbranschen. Jag frågade mig: vill jag göra det här resten av livet?

Svaret blev nej.

När han såg en jobbannons från fastighetsbolaget Bouygues tog han därför chansen och skickade in en ansökan. Han fick jobbet.

Därifrån fortsatte karriären via Archon Group och vidare till Morgan Stanley. När Pascal Duhamel rekryterades till Adia 2012 hade han jobbat som fastighetschef på franska matkedjan Carrefour i fyra år.

Det nya jobbet för investeringsfonden innebar en omställning.

– Adia är ett fantastiskt företag. Det är speciellt i positiv bemärkelse. Man jobbar med så mycket olika saker, och vi har fastigheter i stort sett överallt. Vi har också en fantastisk mångfald. I mitt team i Abu Dhabi jobbar människor från 15 olika länder.

Pascal Duhamel trivs i Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi, där huvudkontoret är beläget och dit han flyttade med sin familj i samband med nya anställningen.

– Det är extremt tolerant med människor från alla världens hörn. Och det är en relativt liten stad så det är lätt att leva, säger han.

Även om vardagen är annorlunda än hemma i Frankrike har Pascal Duhamel behållit vissa vanor.

Något som hade en självklar plats i resväskan vid flytten var hans tågsamling.

– Jag har tyckt om tåg ända sedan jag var liten. Jag har hundratals miniatyrtåg.

För några år sedan hade han dessutom fyra riktiga tåg, från 1926 och 1929.

Av förklarliga skäl var de svåra att få plats med hemma så han förvarade dem på olika platser i Frankrike, och ägnade fritiden åt att renovera dem. Bara reservdelarna vägde flera ton.

Men hobbyn blev till slut lite väl kostsam – det tyckte i alla fall Pascal Duhamels hustru.

– Min fru fick nog och övertalade mig att sälja tågen. ”Du gör av med pengar bakom ryggen på mig” sa hon. Så jag sålde dem till en schweizisk samlare för fem år sen. Han har femton tåg.

Adia har en hel del fastigheter i Storbritannien. Hur tror du att brexit kommer att påverka marknaden i Storbritannien och övriga Europa?

– Om brexit genomförs på ett bra sätt så kommer det att gynna Kontinentaleuropa. Brexit kommer att påverka marknaden i London negativt, framförallt kontorsmarknaden. Men eftersom vi har ett långsiktigt ägande är det inget som oroar mig. Jag känner inte heller någon oro för Europa. Kontinenten har gått igenom många kriser, både nedgångar och uppgångar, så Europa kommer att överleva.

Kommer Adia att investera mer i Sverige?

– Ja, varför inte? Vi har inga affärer på gång just nu. Men om rätt tillfälle skulle dyka upp så absolut.

Fler Porträtt

Porträtt

"Inte vår affärsidé att kamma hem vinsten och sticka"

Investorägda Vectura ska växa kraftigt de kommande åren. För Fastighetsvärlden berättar vd Susanne Ekblom om expansionsplanerna, den turbulenta tiden på SVT och filosofin hon använder från verkstadsindustrin.

Porträtt

Pressen på nya vinster – redo att dubbla

Långsiktigt. Från början var fastigheterna något som mest fanns där för att hysa koncernens verksamheter. Carl-Johan Bonnier berättar hur fastigheterna kommit att bli allt viktigare genom åren. Nu förbereder Bonnier Fastigheter för en större satsning.

Porträtt

Redo för nystart

Tobin Properties har haft ett kärvt år. Men efter att ha fått in Klövern som ny huvudägare ser VD Erik Karlin ljust på framtiden.

Porträtt

Vill ge bästa råden

Stigfinnare. Med ett bra varumärke som grund har Daniel Gorosch på sex år ompositionerat JLL helt på den svenska marknaden. Med en defensiv ”corpsatsning säkrar han nu intjäningen inför mer turbulenta år.

Porträtt

Redo att trappa upp

Utmaningar. I fyra år har Carola Lavén styrt byggjättens fastighetsutveckling. Med en bakgrund som stadsutvecklare laddar hon för en handfull större kontorsprojekt i landets största städer.

Porträtt

Blick för utveckling

Optimist. Martin Bjöörn föredrar att utveckla framför att köpa. För Fastighetsvärlden berättar Eurocommercials Sverigechef om expansionsplanerna, tiden som trummis och hur det kan löna sig att inte ta för mycket betalt.

Porträtt

Frukthandlare med känsla för affärer

Trianons VD älskar att köpslå. Om det gäller grönsaker eller fastigheter har ingen betydelse – så länge han gör en bra affär.

Porträtt

"Vi har resurser att göra mer"

Bostadsbolagets VD Kicki Björklund gillar att utmana sig själv. Nu vill hon få Göteborgs miljonprogramsområden att glänsa.

Porträtt

”Svenskarna flög helikopter för att köpa fastigheter...”

Kreativ. Den stora investeraren Christian Ringnes berättar om ungdomliga synder, den framgångsrika affärsidén, den galna hobbyn och ger även sin syn på svenska fastighetsinvesterare.

Porträtt

Dansk dynamit med kundfokus

Oväntat. Med kunskaper från en helt annan bransch kom Klaus Hansen Vikström in hos Fabege för drygt tio år sedan. Sedan dess är inget sig likt och fångsten av stora hyresavtal har slagit alla rekord.

Porträtt

Rikshems räddare

Utvecklingsbar. Hon fastnade i allmännyttan och blev kvar. Nu har hon dock sökt sig till nya men liknande jaktmarker. Som ny VD för Rikshem ska Sophia Mattsson-Linnala återställa lugnet i bolaget och fortsätta tillväxtresan. Mer nyproduktion är att vänta.

Porträtt

Psykologisk affärstaktik

Förhandlare. Svensk-norska Pangea leds av Bård Bjølgerud. De senaste åren har han varit med och orkestrerat flera av de allra största fastighetsaffärerna.

Porträtt

London calling

Framgångsrik. I det dolda har Gerard Versteegh i Storbritannien byggt upp ett bestånd värt 10 miljarder kronor. Han har gjort det genom att aldrig avvika från sin affärsidé.

Porträtt

Med högt tempo och kvalitet i detaljerna

Entusiastisk. Hon vill skapa en tydlig men tillåtande företagskultur där alla medarbetare får möjlighet att utvecklas. Precis det plus en god portion av ”jävlar anamma” är det som fört henne själv till VD-stolen på Atrium Ljungberg.

Tillbaka till förstasidan