Porträtt

Samlaren som vill bli nummer ett

Vinnarskalle. En motocrossolycka och tretton brutna ben blev slutet på Jacob Karlssons löparkarriär – och början på en annan. Nu siktar K-fastigheters ägare på att bli störst på hyresmarknaden.

Jacob Karlsson

ÅLDER:
29 år.

BOR:
I egensnickrad villa i Hässleholm.

UTBILDNING:
Finansiell ekonomi (skräddarsydde själv programmet vid åtta olika lärosäten).

KARRIÄR:
Började som placeringsrådgivare på Länsförsäkringar. Startade därefter Karlsson equity Holding AB.

AKTUELL:
Grundare och delägare (50 procent) av Karlsson equity Holding AB.

Om fastighets-branschen:
”Det roligaste som finns. det är som att leva som en proffsidrottare, man får livnära sig på sin hobby.”

KARRIÄREN I KORTHET
2007: Långdistanslöpare, MAI
2008-2010: Placeringsrådgivare, Länsförsäkringar
2010: Grundar Karlsson Equity Holding AB
2012: Bygger ett hyreshus med lägst hyror i Sverige
2012: Årets nyföretag i Hässleholm
2014: Utsedd till Årets värd av Hyresgästföreningen

”Rent statistiskt sett har jag lång tid kvar i branschen jämfört med mina konkurrenter. Det gör att jag hinner lära av mina misstag”

Visa faktaruta

Den gamla kvinnan drar vinterkappan tätare omkring sig och går med försiktiga steg över parkeringen för att inte halka.

När Jacob Karlsson hälsar stannar hon till och tittar upp lite förvånat. Hon svarar med ett avvaktande “hej” innan hon fortsätter fram över den disiga gårdsplanen mellan de nybyggda tvåplanshusen.

– Tidigare var jag alltid med vid inflytten, då visste jag vilka som bodde överallt. Det kan jag sakna nu, säger Jacob Karlsson.

K-fastigheters 40 hyreslägenheter i Västerhaninge söder om Stockholm ägs ihop med Balder och har precis blivit klara. Det är första gången som Jacob Karlsson ser slutresultatet.

Numera måste han avsätta sin lediga tid för att hinna besöka bolagets alla fastigheter och projekt.

– Det har blivit ett helgnöje. Sambon blir inte så glad om jag föreslår att vi ska ta bilen när vi ska någonstans, för då vet hon att det blir en omväg. Eftersom jag har så dåligt lokalsinne blir det också mycket åka fram och tillbaka, berättar Jacob Karlsson och ler.

Sedan han grundade K-fastigheter för sex år sedan har bolaget vuxit rejält och fastighetsbeståndet omfattar nu 900 lägenheter på 17 orter i södra delen av landet.

Bolaget har specialiserat sig på standardiserade hyresrätter i städernas kransområden.

Nära 80 procent av beståndet är marklägenheter och tvåplanshus.

Genom att bygga prefabricerat håller fastighetsbolaget nere kostnaderna och skapar även en effektiv förvaltning.

Det har visat sig vara ett lyckat koncept.

– Det är alltid lättare att växa från låga nivåer och vi är hungriga. Villamarknaden tog mycket stryk 2008. Vi hittade ett läge där vi kunde traska in och köpa mark billigt, säger Jacob Karlsson.

Att Hässleholmsbon skulle jobba med fastigheter var ingen självklarhet. Egentligen var han inställd på en karriär inom idrotten.

Hösten 2007 blev han antagen till Malmö allmänna idrottsförening som långdistanslöpare på heltid.

Han hann med två veckor där innan en ofrivillig luftfärd satte stopp för karriären. Förutom löpningen tävlade han även i motocross och det var under en SM-deltävling i Hökensås som olyckan var framme. Efter en lång raksträcka hängde sig gasen på Jacob Karlssons motocross. Det gjorde att han dundrade in mot nästkommande hopp i 100 kilometer i timmen.

Resultatet blev en lufttur på 30 meter och när Jacob Karlsson till slut nådde marken bröt han 13 ben.

Efter olyckan blev han rullstolsburen i några veckor och rehabiliteringen tog fyra månader. Skadorna innebar att hans korta karriär som löpare var över.

Ett besked som han tog med en klackspark.

– Jag hade egentligen hoppats på att bli proffs på cross, men jag hade inte talangen. Löpning var något jag började med för att klara av crossåkningen, då den kräver så mycket fysiskt. Men det var ju inte så roligt att hålla på med löpning egentligen. Nu fick jag en anledning att göra något annat.

Under rehabiliteringen hade han gott om tid att läsa och en särskild bok fångade hans intresse.

– Jag läste en bok om passiva inkomster och då bestämde jag mig för att börja syssla med aktier och fastigheter. Det är lite typiskt lata 80-talister att försöka hitta ett sätt att tjäna pengar som kräver liten arbetsinsats.

Efter att ha skräddarsytt sin egen utbildning i finansiell ekonomi fick Jacob Karlsson arbete som placeringsrådgivare på Länsförsäkringar.

Jobbet innebar att han inte fick handla med aktier privat, vilket han tyckte var tråkigt.

Som substitut startade han i stället ett privat byggprojekt. Han började bygga på en villa som han hoppades kunna sälja senare.

Att han inte hade någon som helst erfarenhet av husbyggen utgjorde inget hinder.

– Jag googlade hur man bygger ett hus. Sedan tog jag dit en snickare en vecka och tittade hur han gjorde, och så gjorde jag likadant själv. Efter ett tag körde jag fast och då tog jag dit en snickare igen. Jag gjorde miljontals misstag men jag lärde mig mycket.

Försäljningen av huset gick bra och Jacob Karlsson började genast bygga på nästa. Efter att ha byggt och sålt ett antal hus kunde han köpa sitt första hyreshus, med sex lägenheter.

Men då drog banken öronen åt sig.

– Arbetsgivaren sa: Jacob, du är vårt ansikte utåt och vi vet att du är duktig på det du gör, men de här fastighetsaffärerna som du håller på med vet vi inte om du har koll på. Om du skulle göra ett misstag där kan det påverka företaget negativt.

Chefen krävde att han skulle sluta med fastighetsaffärerna. Men det hade Jacob Karlsson ingen lust med.

Lägligt nog fick han ett jobberbjudande från en annan bank, som inte hade några problem med hans extraknäck. Jacob Karlsson sa upp sig från sitt gamla jobb och tackade ja till erbjudandet.

Mellan anställningarna hamnade han i tre månaders “karantän” och plötsligt kunde han satsa helhjärtat på fastigheter.

– När jag fick chansen att lägga all tid på min hobby så insåg jag att det här vill jag inte lämna.

Han bestämde sig för att starta ett fastighetsbolag och började fundera över lämpliga affärspartners. Efter att ha köpt sitt första flerbostadshus var han själv barskrapad så han behövde någon med både kunskap och kapital.

– Men jag insåg ganska snart att jag inte skulle hitta de kontakterna i min telefonbok.

Jacob Karlsson

 

Jacob Karlsson hade nästan gett upp tanken när han en dag gick ner till bensinmacken för att köpa frukostfrallor.

– På en löpsedel såg jag rubriken “Sveriges rikaste” och jag insåg att det var ju dem jag behövde.

Ett av namnen kände han väl igen: Erik Selin. VD:n och ägaren av Balder var sedan länge en stor förebild.

Jacob Karlsson skickade i väg ett mejl till företagaren, där han presenterade sin affärsidé och förslog ett lunchmöte.

Selin tackade ja.

– Han är en stor idol, så jag var lite starstruck när vi sågs. Det var ett otroligt trevligt möte men sedan hörde jag inget från honom på en månad.

Dagen före julafton och två veckor innan Jacob Karlsson skulle börja på sitt nya jobb ringde Erik Selin så upp och sa: “Vi kör.”

– Han sa att om jag skulle jobba med honom skulle jag leva fattig och dö rik. Inga aktieutdelningar, utan fokus på verksamheten. Det stämde perfekt med mina värderingar.

Jacob Karlsson ringde upp sin blivande chef på banken och berättade att han tyvärr inte kunde börja jobba där men att han gärna blev deras kund.

Därefter grundade han bolaget K-fastigheter med Erik Selin som delägare på 50 procent.

– Ju mer jag tänker på det i efterhand desto modigare tycker jag att det var av honom att våga satsa på mig. Jag hade allt att vinna, han hade allt att förlora.

Att ha Erik Selin som partner och stöd har varit ovärderligt enligt Jakob Karlsson.

– Det är som att ha Zlatan i samma lag. Det är fantastiskt att ha en kompanjon som har gjort samma resa som man själv strävar efter att göra.

Precis som sin affärspartner Erik Selin var Jacob Karlsson i nedre tjugoårsåldern då han gjorde sin första fastighetsaffär.

Han konstaterar att det både har fördelar och nackdelar att vara ung i branschen.

– Det kunde vara svårt att få förtroende i början, från kommuner och banker. Men det gjorde att jag var tvungen att komma dubbelt så väl förberedd och det har gynnat mig på sikt. Rent statistiskt sett har jag också lång tid kvar i branschen jämfört med mina konkurrenter. Det gör att jag hinner lära av mina misstag.

Intresset för att göra affärer har dock funnits där ännu längre än så.

Jakob Karlsson var bara 14 år när han gjorde sitt första klipp.

– Min mor skulle till Ullared och jag hade sett ut en våg där som mätte kroppsfett och muskler. Hon köpte några vågar åt mig, som jag sedan sålde vidare till mina kompisar för dubbla priset.

Dessvärre upptäckte en av vännerna vad vågarna egentligen kostade.

– Det blev inte så bra. Det var mina närmaste kompisar. Sånt kan göra ont. Jag har fått äta upp det många gånger efteråt.

Jacob Karlssons helgnöje är att besöka bolagets fastigheter och pågående projekt: ”Det är alltid spännande. Man har något minne från varje bygge.”
Jacob Karlssons helgnöje är att besöka bolagets fastigheter och pågående projekt: ”Det är alltid spännande. Man har något minne från varje bygge.”

De kommande åren räknar K-fastigheter med att växa ytterligare. De har just nu 500 lägenheter som är under produktion och sitter på mark för ytterligare runt 1.000 lägenheter.

Vid årsskiftet köpte de upp byggbolaget EN-byggarna som ett led i expansionen. Fokus ligger på att växa i framförallt Öresund, Göteborg och Stockholmsområdet.

Jacob Karlsson utesluter inte att det kan bli aktuellt att producera även bostadsrätter i framtiden för att finansiera tillväxten.

Målsättningen är tydlig.

– Vi är inte ute efter snabba vinster utan vill växa stabilt. Jag är ung och vi har tiden framför oss. Om 50 år vill jag fortfarande hålla på med det här och då ska vi vara störst i Sverige på bostäder.

Vad skulle du vilja ändra på i fastighetsbranschen?

– Att man släpper planmonopolet. Konkurrens är alltid bra. En stor orsak till bostadsbristen är bristen på planlagd mark.

Befinner vi oss i en bostadsbubbla?

– I och med att utbudet är så lågt har jag svårt att se att en bubbla skulle spricka nu. Men det är en ohälsosam prisutveckling.

Vilket projekt är du mest stolt över?

– I Helsingborg byggde vi på Söder. Det ligger extremt centralt, 200 meter från universitetet, men det är ett område med dåligt rykte, hög kriminalitet och hög arbetslöshet. Efter att vi byggde där började er bygga och befintliga fastighetsägare började utveckla sina fastigheter. Det känns extra kul. Det gäller att någon börjar för att det ska ske en förändring.

Vad skiljer K-fastigheter från andra fastighetsbolag?

– Vi har en unik struktur med ett nyproducerat bestånd.

Varför satsar ni på hyresrätter?

– Vi går in med hjärta och själ. När man har följt ett projekt och sett hur det växer fram så känns det hemskt att behöva sälja. Vi är som ekorrar, Vi ser fastigheter som samlarvara snarare än handlingsobjekt.

Text Marie Bergström
Foto Mikael Sjöberg

Fler Porträtt

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Porträtt

”Om 40 år flyger vi kanske runt i små flygplan”

Ica Fastigheters vd Lena Boberg ger sin syn på robotar och berättar vad hon tror krävs för att fortsätta locka människor till fysiska matbutiker. Hon avslöjar även bolagets senaste uppfinning.

Porträtt

"Viktigt få grepp om var problemen sitter"

Skanskas nya vd började med att skära ned personalstyrkan och ta bort ett chefsled. Att han inte har problem med att ta tuffa beslut var en av sakerna som styrelsen fastnade för.

Porträtt

Anna Nyberg stöper om Stockholm

Vasakronans fastighetsutvecklingschef leder förvandlingen som ska skapa ett nytt intryck av området runt Sergels torg. Hon vill att city ska locka fler från förorten.

Porträtt

Ansvar för 100 miljarder

AMF är den institution som satsar hårdast på fastigheter. Sedan några månader tillbaka är Pernilla Arnrud Melin ansvarig för bolagets fastighetsinvesteringar. Nya segment och marknader kan vara att vänta.

Porträtt

"Jag visste ingenting så jag gjorde som när jag köpte baguetter"

Från kaféägare och komiker till vice vd för Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. För Fastighetsvärlden berättar Sharam Rahi om karriärbytet, fastigheten han drömmer om att köpa tillbaka och vänskapen med Erik Selin.

Porträtt

"Inte vår affärsidé att kamma hem vinsten och sticka"

Investorägda Vectura ska växa kraftigt de kommande åren. För Fastighetsvärlden berättar vd Susanne Ekblom om expansionsplanerna, den turbulenta tiden på SVT och filosofin hon använder från verkstadsindustrin.

Porträtt

Pressen på nya vinster – redo att dubbla

Långsiktigt. Från början var fastigheterna något som mest fanns där för att hysa koncernens verksamheter. Carl-Johan Bonnier berättar hur fastigheterna kommit att bli allt viktigare genom åren. Nu förbereder Bonnier Fastigheter för en större satsning.

Porträtt

Porträttet: Redo för nystart

Tobin Properties har haft ett kärvt år. Men efter att ha fått in Klövern som ny huvudägare ser VD Erik Karlin ljust på framtiden.

Porträtt

Vill ge bästa råden

Stigfinnare. Med ett bra varumärke som grund har Daniel Gorosch på sex år ompositionerat JLL helt på den svenska marknaden. Med en defensiv ”corpsatsning säkrar han nu intjäningen inför mer turbulenta år.

Tillbaka till förstasidan