Porträtt

Samlaren som vill bli nummer ett

Vinnarskalle. En motocrossolycka och tretton brutna ben blev slutet på Jacob Karlssons löparkarriär – och början på en annan. Nu siktar K-fastigheters ägare på att bli störst på hyresmarknaden.

Jacob Karlsson

ÅLDER:
29 år.

BOR:
I egensnickrad villa i Hässleholm.

UTBILDNING:
Finansiell ekonomi (skräddarsydde själv programmet vid åtta olika lärosäten).

KARRIÄR:
Började som placeringsrådgivare på Länsförsäkringar. Startade därefter Karlsson equity Holding AB.

AKTUELL:
Grundare och delägare (50 procent) av Karlsson equity Holding AB.

Om fastighets-branschen:
”Det roligaste som finns. det är som att leva som en proffsidrottare, man får livnära sig på sin hobby.”

KARRIÄREN I KORTHET
2007: Långdistanslöpare, MAI
2008-2010: Placeringsrådgivare, Länsförsäkringar
2010: Grundar Karlsson Equity Holding AB
2012: Bygger ett hyreshus med lägst hyror i Sverige
2012: Årets nyföretag i Hässleholm
2014: Utsedd till Årets värd av Hyresgästföreningen

”Rent statistiskt sett har jag lång tid kvar i branschen jämfört med mina konkurrenter. Det gör att jag hinner lära av mina misstag”

Visa faktaruta

Den gamla kvinnan drar vinterkappan tätare omkring sig och går med försiktiga steg över parkeringen för att inte halka.

När Jacob Karlsson hälsar stannar hon till och tittar upp lite förvånat. Hon svarar med ett avvaktande “hej” innan hon fortsätter fram över den disiga gårdsplanen mellan de nybyggda tvåplanshusen.

– Tidigare var jag alltid med vid inflytten, då visste jag vilka som bodde överallt. Det kan jag sakna nu, säger Jacob Karlsson.

K-fastigheters 40 hyreslägenheter i Västerhaninge söder om Stockholm ägs ihop med Balder och har precis blivit klara. Det är första gången som Jacob Karlsson ser slutresultatet.

Numera måste han avsätta sin lediga tid för att hinna besöka bolagets alla fastigheter och projekt.

– Det har blivit ett helgnöje. Sambon blir inte så glad om jag föreslår att vi ska ta bilen när vi ska någonstans, för då vet hon att det blir en omväg. Eftersom jag har så dåligt lokalsinne blir det också mycket åka fram och tillbaka, berättar Jacob Karlsson och ler.

Sedan han grundade K-fastigheter för sex år sedan har bolaget vuxit rejält och fastighetsbeståndet omfattar nu 900 lägenheter på 17 orter i södra delen av landet.

Bolaget har specialiserat sig på standardiserade hyresrätter i städernas kransområden.

Nära 80 procent av beståndet är marklägenheter och tvåplanshus.

Genom att bygga prefabricerat håller fastighetsbolaget nere kostnaderna och skapar även en effektiv förvaltning.

Det har visat sig vara ett lyckat koncept.

– Det är alltid lättare att växa från låga nivåer och vi är hungriga. Villamarknaden tog mycket stryk 2008. Vi hittade ett läge där vi kunde traska in och köpa mark billigt, säger Jacob Karlsson.

Att Hässleholmsbon skulle jobba med fastigheter var ingen självklarhet. Egentligen var han inställd på en karriär inom idrotten.

Hösten 2007 blev han antagen till Malmö allmänna idrottsförening som långdistanslöpare på heltid.

Han hann med två veckor där innan en ofrivillig luftfärd satte stopp för karriären. Förutom löpningen tävlade han även i motocross och det var under en SM-deltävling i Hökensås som olyckan var framme. Efter en lång raksträcka hängde sig gasen på Jacob Karlssons motocross. Det gjorde att han dundrade in mot nästkommande hopp i 100 kilometer i timmen.

Resultatet blev en lufttur på 30 meter och när Jacob Karlsson till slut nådde marken bröt han 13 ben.

Efter olyckan blev han rullstolsburen i några veckor och rehabiliteringen tog fyra månader. Skadorna innebar att hans korta karriär som löpare var över.

Ett besked som han tog med en klackspark.

– Jag hade egentligen hoppats på att bli proffs på cross, men jag hade inte talangen. Löpning var något jag började med för att klara av crossåkningen, då den kräver så mycket fysiskt. Men det var ju inte så roligt att hålla på med löpning egentligen. Nu fick jag en anledning att göra något annat.

Under rehabiliteringen hade han gott om tid att läsa och en särskild bok fångade hans intresse.

– Jag läste en bok om passiva inkomster och då bestämde jag mig för att börja syssla med aktier och fastigheter. Det är lite typiskt lata 80-talister att försöka hitta ett sätt att tjäna pengar som kräver liten arbetsinsats.

Efter att ha skräddarsytt sin egen utbildning i finansiell ekonomi fick Jacob Karlsson arbete som placeringsrådgivare på Länsförsäkringar.

Jobbet innebar att han inte fick handla med aktier privat, vilket han tyckte var tråkigt.

Som substitut startade han i stället ett privat byggprojekt. Han började bygga på en villa som han hoppades kunna sälja senare.

Att han inte hade någon som helst erfarenhet av husbyggen utgjorde inget hinder.

– Jag googlade hur man bygger ett hus. Sedan tog jag dit en snickare en vecka och tittade hur han gjorde, och så gjorde jag likadant själv. Efter ett tag körde jag fast och då tog jag dit en snickare igen. Jag gjorde miljontals misstag men jag lärde mig mycket.

Försäljningen av huset gick bra och Jacob Karlsson började genast bygga på nästa. Efter att ha byggt och sålt ett antal hus kunde han köpa sitt första hyreshus, med sex lägenheter.

Men då drog banken öronen åt sig.

– Arbetsgivaren sa: Jacob, du är vårt ansikte utåt och vi vet att du är duktig på det du gör, men de här fastighetsaffärerna som du håller på med vet vi inte om du har koll på. Om du skulle göra ett misstag där kan det påverka företaget negativt.

Chefen krävde att han skulle sluta med fastighetsaffärerna. Men det hade Jacob Karlsson ingen lust med.

Lägligt nog fick han ett jobberbjudande från en annan bank, som inte hade några problem med hans extraknäck. Jacob Karlsson sa upp sig från sitt gamla jobb och tackade ja till erbjudandet.

Mellan anställningarna hamnade han i tre månaders “karantän” och plötsligt kunde han satsa helhjärtat på fastigheter.

– När jag fick chansen att lägga all tid på min hobby så insåg jag att det här vill jag inte lämna.

Han bestämde sig för att starta ett fastighetsbolag och började fundera över lämpliga affärspartners. Efter att ha köpt sitt första flerbostadshus var han själv barskrapad så han behövde någon med både kunskap och kapital.

– Men jag insåg ganska snart att jag inte skulle hitta de kontakterna i min telefonbok.

Jacob Karlsson

 

Jacob Karlsson hade nästan gett upp tanken när han en dag gick ner till bensinmacken för att köpa frukostfrallor.

– På en löpsedel såg jag rubriken “Sveriges rikaste” och jag insåg att det var ju dem jag behövde.

Ett av namnen kände han väl igen: Erik Selin. VD:n och ägaren av Balder var sedan länge en stor förebild.

Jacob Karlsson skickade i väg ett mejl till företagaren, där han presenterade sin affärsidé och förslog ett lunchmöte.

Selin tackade ja.

– Han är en stor idol, så jag var lite starstruck när vi sågs. Det var ett otroligt trevligt möte men sedan hörde jag inget från honom på en månad.

Dagen före julafton och två veckor innan Jacob Karlsson skulle börja på sitt nya jobb ringde Erik Selin så upp och sa: “Vi kör.”

– Han sa att om jag skulle jobba med honom skulle jag leva fattig och dö rik. Inga aktieutdelningar, utan fokus på verksamheten. Det stämde perfekt med mina värderingar.

Jacob Karlsson ringde upp sin blivande chef på banken och berättade att han tyvärr inte kunde börja jobba där men att han gärna blev deras kund.

Därefter grundade han bolaget K-fastigheter med Erik Selin som delägare på 50 procent.

– Ju mer jag tänker på det i efterhand desto modigare tycker jag att det var av honom att våga satsa på mig. Jag hade allt att vinna, han hade allt att förlora.

Att ha Erik Selin som partner och stöd har varit ovärderligt enligt Jakob Karlsson.

– Det är som att ha Zlatan i samma lag. Det är fantastiskt att ha en kompanjon som har gjort samma resa som man själv strävar efter att göra.

Precis som sin affärspartner Erik Selin var Jacob Karlsson i nedre tjugoårsåldern då han gjorde sin första fastighetsaffär.

Han konstaterar att det både har fördelar och nackdelar att vara ung i branschen.

– Det kunde vara svårt att få förtroende i början, från kommuner och banker. Men det gjorde att jag var tvungen att komma dubbelt så väl förberedd och det har gynnat mig på sikt. Rent statistiskt sett har jag också lång tid kvar i branschen jämfört med mina konkurrenter. Det gör att jag hinner lära av mina misstag.

Intresset för att göra affärer har dock funnits där ännu längre än så.

Jakob Karlsson var bara 14 år när han gjorde sitt första klipp.

– Min mor skulle till Ullared och jag hade sett ut en våg där som mätte kroppsfett och muskler. Hon köpte några vågar åt mig, som jag sedan sålde vidare till mina kompisar för dubbla priset.

Dessvärre upptäckte en av vännerna vad vågarna egentligen kostade.

– Det blev inte så bra. Det var mina närmaste kompisar. Sånt kan göra ont. Jag har fått äta upp det många gånger efteråt.

Jacob Karlssons helgnöje är att besöka bolagets fastigheter och pågående projekt: ”Det är alltid spännande. Man har något minne från varje bygge.”
Jacob Karlssons helgnöje är att besöka bolagets fastigheter och pågående projekt: ”Det är alltid spännande. Man har något minne från varje bygge.”

De kommande åren räknar K-fastigheter med att växa ytterligare. De har just nu 500 lägenheter som är under produktion och sitter på mark för ytterligare runt 1.000 lägenheter.

Vid årsskiftet köpte de upp byggbolaget EN-byggarna som ett led i expansionen. Fokus ligger på att växa i framförallt Öresund, Göteborg och Stockholmsområdet.

Jacob Karlsson utesluter inte att det kan bli aktuellt att producera även bostadsrätter i framtiden för att finansiera tillväxten.

Målsättningen är tydlig.

– Vi är inte ute efter snabba vinster utan vill växa stabilt. Jag är ung och vi har tiden framför oss. Om 50 år vill jag fortfarande hålla på med det här och då ska vi vara störst i Sverige på bostäder.

Vad skulle du vilja ändra på i fastighetsbranschen?

– Att man släpper planmonopolet. Konkurrens är alltid bra. En stor orsak till bostadsbristen är bristen på planlagd mark.

Befinner vi oss i en bostadsbubbla?

– I och med att utbudet är så lågt har jag svårt att se att en bubbla skulle spricka nu. Men det är en ohälsosam prisutveckling.

Vilket projekt är du mest stolt över?

– I Helsingborg byggde vi på Söder. Det ligger extremt centralt, 200 meter från universitetet, men det är ett område med dåligt rykte, hög kriminalitet och hög arbetslöshet. Efter att vi byggde där började er bygga och befintliga fastighetsägare började utveckla sina fastigheter. Det känns extra kul. Det gäller att någon börjar för att det ska ske en förändring.

Vad skiljer K-fastigheter från andra fastighetsbolag?

– Vi har en unik struktur med ett nyproducerat bestånd.

Varför satsar ni på hyresrätter?

– Vi går in med hjärta och själ. När man har följt ett projekt och sett hur det växer fram så känns det hemskt att behöva sälja. Vi är som ekorrar, Vi ser fastigheter som samlarvara snarare än handlingsobjekt.

Text Marie Bergström
Foto Mikael Sjöberg

Fler Porträtt

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.
Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Porträtt

Långläsning: Gasen i botten

Det är alltid rallytempo. Ivar Tollefsen har byggt upp Heimstaden till 275 miljarder kronor. Men vem är han? Läs FV stora intervju från 2007. Alla galna äventyr Synen på svenskar  ”Ingen respekt och all respekt”.

Porträtt

Bygger tillit – i koja som slott

Kameleont. Från Mexico City till kontoret på Östermalm – via norra Botkyrka, Handels och London. Nils Styfs krokiga resa in i branschen har gett honom en ovärderlig superkraft.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Porträtt

Långläsning: Den gröna vägen fram

Enkelt. Sedan Johan Knaust var med och grundade K2A har bolaget växt i stabil takt med sitt tydliga koncept: Miljövänliga hyresrätter byggda i trä.

Porträtt

Från utkant till centrum

Stabil. Från korvkiosken på idrottsplatsen till fastighetsbranchens epicentrum. Corems vd Eva Landén har gjort den resan. Nu ska hon leda bolaget in i ett nytt decennium.

Porträtt

Får fart i motvinden

Nybyggare. Allt kändes rätt. Namnet på det nya företaget var catchy, rekryteringarna hade löpt på bra och uppdragsportföljen hade fyllts på i god takt. Nu skulle ingenting gå fel.

Porträtt

”Avkastning behöver inte vara vackert”

RISKFRITT. Med Andreas Wahlén vid rodret har NP3 från Sundsvall fortsatt leverera vad många kommersiella fastighetsägare drömmer om just nu.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Porträtt

Spejar efter nya lösningar

Lagspelare. Maria Lidström har stor erfarenhet av komplexa projekt. Men det är inte tekniken som sporrar henne i jobbet. Det är att tillsammans med medarbetare och samarbetspartners finna de bästa lösningarna.

Porträtt

Planerar för nästa steg

Hans skapelse Slättö har kommit en bra bit på vägen, men Johan Karlsson siktar högre. Läs FV:s långa porträttintervju.

Tillbaka till förstasidan