Porträtt

Redo för nystart

Motvind. Tobin Properties har haft ett kärvt år med trög försäljning och likviditetsproblem. Men efter att ha fått in Klövern som ny huvudägare ser VD Erik Karlin ljust på framtiden.

Erik Karlin

Född:
1972 i Danderyd.

Bor:
Stockholm.

Utbildning:
Civilekonom, Handelshögskolan.

Karriär:
Har sysslat med bostadsutveckling sedan 2006 och driver nu Tobin Properties.

Aktuell:
Befinner sig i en skakig bostadsmarknad.

Om fastighetsbranschen:
”En bransch som engagerar, det syns inte minst på mediebevakningen.”

Karriären i korthet
1998: Partner, E-Trade.
1999: Partner, Speed Ventures.
2001: Grundare, Headworker.
2007: VD, Sveamalm Fastigheter.
2010: VD och partner Tobin Properties.

Visa faktaruta

Ibland är det små detaljer i livet som avgör var vi hamnar. Att Erik Karlin började jobba med bostadsutveckling hade till exempel att göra med att hans föräldrar brukade ta med honom på skidsemester till Härjedalsfjällen när han var liten.

Det skapade så småningom en önskan om att få en egen fjällstuga.

Efter att ha jobbat några år efter studierna vid Handelshögskolan beslutade han och kursaren Johan Varland att bygga den där stugan och samtidigt försöka tjäna en hacka.

– Vi tyckte att det borde finnas intresse för egna fjällbostäder som inte är de traditionella fjällstugorna, berättar Erik Karlin.

Det gjorde det.

De två affärskompanjonerna köpte mark och uppförde 14 radhus i Ramundberget i Härjedalen. Av dem behöll de ett varsitt hus själva.

Bygget blev början på bostadsutvecklingskarriären. Erik Karlin och Johan Varland gjorde därefter en rad mindre bostadsprojekt.

Så småningom fick de kontakt med Sveafastigheter och gick över till att jobba med bostadsutveckling åt dem.

Erik Karlin fick rollen som VD för Sveafastigheters dotterbolag Sveamalm Fastigheter.

– Men efter Lehmankraschen 2008 stannade allting av. Det blev så försiktigt. Sådana som jag känner att vi vill göra något eget, så 2010 startade vi eget bolag.

De valde att rikta in sig på att bygga exklusiva bostadsrätter i Stockholmsområdet och Uppsala, framför allt i innerstadens ytterkanter samt i närförorter. Företaget fick namnet Tobin Properties efter Tobins q, en formel för investeringsbeslut.

– Det var handelshögskolehumor.

Nu är det åtta år sedan. Och de två parhästarna fungerar fortfarande bra ihop. Enligt Erik Karlin är de som ett gammalt strävsamt gift par – med skillnaden att de inte umgås på fritiden.

– Jobbar man tillsammans hela dagarna så räcker det. Vi har inte haft den relationen.

I arbetet kompletterar de varandra med sina olika personligheter.

– Johan är intelligent och yvig, en galen professor. Han är väldigt bra att ha då man ska genomföra komplicerade transaktioner. Men han är inte intresserad av att driva företag.

Erik Karlin i sin tur är arbetsledaren som trivs med att driva organisationen och fatta beslut, därför blev det naturligt att han axlade VD-rollen.

Länge såg det mesta lovande ut.

Att affärsklimatet varit gynnsamt för bostadsutvecklare generellt de senaste åren är ingen nyhet. Låg ränta, bostadsbrist, kommuner som varit ivriga att få i gång byggandet och låg arbetslöshet har drivit upp bostadspriserna och bäddat för trevliga marginaler. Affärerna gick bra.

– Stjärnorna stod rätt, konstaterar Erik Karlin.

Verksamheten har också vuxit rejält.

I dag har Tobin Properties 30 anställda, 20 projekt i portföljen och är noterat på First North.

Men så förra våren började bostadsmarknaden visa tecken på avmattning.

Försäljningen tappade fart och priserna gick ner. När året var slut hade priserna för bostadsrätter i Stockholms län sjunkit med 8,7 procent sedan januari.

Tobin tvingades skjuta på ett förvärv av tre fastigheter i Uppsala där de planerat att utveckla bostäder.Det resulterade i att säljaren Region Uppsala drog öronen åt sig, hävde avtalet och behöll handpenningen på 22 miljoner kronor.

I december valde bostadsbolaget också att sälja ett tänkt projekt på Kungsholmen till Kungsleden för att stärka kassan.
Under perioden september–november dök Tobins börskurs med 41 procent.

Parallellt beslutade ledningen att ta in en ny huvudägare.

– Vi insåg under våren 2017 att vi behövde stärka vår kapitalbas. Vi tittade på olika alternativ och kom fram till att det bästa vore att ta in en ny huvudägare. Det kändes bättre emotionellt. Det hade varit tråkigt att sälja en massa projekt, för det vi har köpt har vi köpt för att vi vill utveckla. Nu räckte det med att vi sålde ett.

Bolaget tog kontakt med flera aktörer, vilket mynnade ut i en överenskommelse med Klövern.

I december meddelade Tobin att bolaget skulle göra en riktad kontantemission på 150 miljoner kronor till Klövern samt en företrädesemission om 52 miljoner kronor, som garanterades av samma fastighetsbolag.

Erik Karlin upplever att bostadsmarknaden håller på att stabiliseras efter höstens turbulens.

I och med den riktade emissionen gick Klövern in som ny huvudägare av Tobin Properties med 35 procent.

Det gav ett välkommet tillskott i kassan.

– Klövern är en bra samarbetspartner. Vi vill springa på framåt, inte bromsa in i framtiden. Nu har vi en stark huvudägare i en skakigare marknad och det är en bra plattform att växa vidare från, säger Erik Karlin.

Avmattningen på bostadsmarknaden har som känt även skapat stora rubriker i medierna under hösten och vintern. Det har påverkat atmosfären på arbetsplatsen och gjort rollen som företagsledare mer prövande.

– Det är klart att det påverkar. Det blir ett mer utmanande klimat för ledningen att skapa en positiv anda. Pågår den negativa mediebevakningen länge så blir det en dystrare stämning.

Men nu känner Erik Karlin att vindarna håller på att vända.

– Vi bedömer att nedgången bottnar ur där vi är nu. Det är en annan stämning än det var i höstas. Vi säljer lägenheter. Vi står bra där vi är och kan nu börja titta på fler projekt.

Tobin Properties har medvetet valt att inte bygga bostäder i stora utbyggnadsområden där det finns många aktörer som kan släppa ut bostäder på marknaden samtidigt. På så sätt bedömer de att de har minskat sin risk.

– Vi har även varit försiktiga med att köpa byggrätter på höga nivåer. Eftersom vi är handelshögskolenördar har vi velat ha en kontrollerad tillväxt.

Erik Karlin ser framför sig en mer normal bostadsmarknad framöver, där det inte kommer att säljas 100 bostäder på en eftermiddag.

Även om det förändrade marknadsläget har påverkat hans bolag negativt ser han även fördelar med ett lugnare säljtempo.

Vi lägger mycket kraft på att skapa vassa kundorienterade produkter, och då har det ibland känts frustrerande att det går att sälja vad som helst.

– Vi lägger mycket kraft på att skapa vassa kundorienterade produkter, och då har det ibland känts frustrerande att det går att sälja vad som helst, så kommer det inte att vara längre. Nu kommer vi att behöva kavla upp ärmarna och jobba hårdare med marknadsföring och försäljning.

Framöver kommer Tobin Properties även att bredda sig mot hyresrättsmarknaden. Inom kort ska bolaget starta sitt första hyresprojekt.

Att börja utveckla hyreslägenheter var dock ett beslut som togs redan innan marknadsläget förändrades, enligt Erik Karlin, för att ge bolaget fler ben att stå på.

Förhoppningen är att bolaget ska utmärka sig även inom det segmentet.

– Inom hyresrätter finns det vissa flaggor uppsatta som man måste hålla sig innanför, men vi tror ändå att vi ska kunna skapa bostäder som är snäppet mer intressanta än det övriga utbudet.

Innan Erik Karlin började med bostadsutveckling hade han hunnit prova på flera andra branscher.

Han var till exempel en av dem som tidigt insåg att internet kunde vara värt att satsa på.

Ett studiebesök i Silicon Valley i samband med studierna blev startskottet.

– Jag kände att det här kommer att bli stort. De hade kommit så mycket längre där än hos oss. I Sverige var det runt den tiden som kommunikations-
ministern sa i en intervju att internet var en fluga.

1998 var han med och startade den skandinaviska delen av internetmäklarföretaget E-Trade. Efter drygt ett år såldes det till moderbolaget i USA.

Tajmingen var utmärkt.

– Det blev en ganska tjusig affär.

Drygt ett år senare sprack bubblan.

Erik Karlin ser likheter mellan stämningen på marknaden under IT-eran och på bostadsmarknaden nu.

– Flockbeteendet är detsamma. Först ska alla in och sen ska alla plötsligt ut.

Efter att ha sålt E-Trade var han bland annat partner för riskkapitalbolaget Speed Ventures och drev sedan ett privat investeringsbolag under några år innan han tog steget att satsa på bostäder.

Det han uppskattar med bostadsutvecklingen är att det berör människor.

– Det är en extremt hög engagemangsnivå hos kunderna eftersom det handlar om platsen där de ska bo. Dessutom är det en stor investering för människor vilket också bidrar till engagemanget. Det är både utmanande och väldigt roligt.

Utöver kundernas uppskattning finns det också en tillfredsställelse i att göra rätt för sig.

– Även om vi bygger exklusivare bostadsrätter så gör vi nytta. Vi bidrar till samhället genom att fylla behovet av bostäder. Vi försöker dessutom att ta ansvar för hela områden. Ett bra exempel på det är Sundbyberg, där vi byggt flera hus i samma stadsdel på gränsen till Solna.

Vilket projekt är du mest stolt över?

– Vårt första projekt i Djursholm. Min mamma berättade att hennes väninna hade lagt om sina dagliga hundpromenader så att hon kan gå förbi de husen eftersom hon tycker att de är så fina. Det är roligt.

Hur är du som ledare?

– Jag försöker framför allt vara mig själv. Jag detaljstyr inte, utan försöker skapa en miljö där medarbetare får mycket eget ansvar. Jag jobbar med att förstå att mina medarbetare inte fungerar som jag gör och att Tobin behöver vara lite tydligare och fyrkantigare än vad jag själv är. Jag vill skapa en miljö där man vill vara och arbeta. Att vara på vårt kontor ska vara som att komma hem, fast hemmet är fullt med trevliga, ambitiösa och smarta medarbetare. Vi har en mycket selektiv rekryteringsprocess. Då blir det lättare att leda.

Så här i efterhand, är det något som ni borde ha gjort annorlunda på bolaget för att slippa de åtgärder som ni gjorde under hösten och vintern?

– Ja, vi borde ha haft en ännu större finansiell buffert.

Fler Porträtt

Porträtt

Ansvar för 100 miljarder

AMF är den institution som satsar hårdast på fastigheter. Sedan några månader tillbaka är Pernilla Arnrud Melin ansvarig för bolagets fastighetsinvesteringar. Nya segment och marknader kan vara att vänta.

Porträtt

"Jag visste ingenting så jag gjorde som när jag köpte baguetter"

Från kaféägare och komiker till vice vd för Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. För Fastighetsvärlden berättar Sharam Rahi om karriärbytet, fastigheten han drömmer om att köpa tillbaka och vänskapen med Erik Selin.

Porträtt

"Inte vår affärsidé att kamma hem vinsten och sticka"

Investorägda Vectura ska växa kraftigt de kommande åren. För Fastighetsvärlden berättar vd Susanne Ekblom om expansionsplanerna, den turbulenta tiden på SVT och filosofin hon använder från verkstadsindustrin.

Porträtt

Pressen på nya vinster – redo att dubbla

Långsiktigt. Från början var fastigheterna något som mest fanns där för att hysa koncernens verksamheter. Carl-Johan Bonnier berättar hur fastigheterna kommit att bli allt viktigare genom åren. Nu förbereder Bonnier Fastigheter för en större satsning.

Porträtt

Vill ge bästa råden

Stigfinnare. Med ett bra varumärke som grund har Daniel Gorosch på sex år ompositionerat JLL helt på den svenska marknaden. Med en defensiv ”corpsatsning säkrar han nu intjäningen inför mer turbulenta år.

Porträtt

Redo att trappa upp

Utmaningar. I fyra år har Carola Lavén styrt byggjättens fastighetsutveckling. Med en bakgrund som stadsutvecklare laddar hon för en handfull större kontorsprojekt i landets största städer.

Porträtt

Blick för utveckling

Optimist. Martin Bjöörn föredrar att utveckla framför att köpa. För Fastighetsvärlden berättar Eurocommercials Sverigechef om expansionsplanerna, tiden som trummis och hur det kan löna sig att inte ta för mycket betalt.

Porträtt

Shejkens högra hand

Fokuserad. På arbetstid köper han fastigheter åt Abu Dhabis shejk. På fritiden samlar han på tåg. Pascal Duhamel gillar stora pjäser.

Porträtt

Frukthandlare med känsla för affärer

Trianons VD älskar att köpslå. Om det gäller grönsaker eller fastigheter har ingen betydelse – så länge han gör en bra affär.

Porträtt

"Vi har resurser att göra mer"

Bostadsbolagets VD Kicki Björklund gillar att utmana sig själv. Nu vill hon få Göteborgs miljonprogramsområden att glänsa.

Porträtt

”Svenskarna flög helikopter för att köpa fastigheter...”

Kreativ. Den stora investeraren Christian Ringnes berättar om ungdomliga synder, den framgångsrika affärsidén, den galna hobbyn och ger även sin syn på svenska fastighetsinvesterare.

Porträtt

Dansk dynamit med kundfokus

Oväntat. Med kunskaper från en helt annan bransch kom Klaus Hansen Vikström in hos Fabege för drygt tio år sedan. Sedan dess är inget sig likt och fångsten av stora hyresavtal har slagit alla rekord.

Porträtt

Rikshems räddare

Utvecklingsbar. Hon fastnade i allmännyttan och blev kvar. Nu har hon dock sökt sig till nya men liknande jaktmarker. Som ny VD för Rikshem ska Sophia Mattsson-Linnala återställa lugnet i bolaget och fortsätta tillväxtresan. Mer nyproduktion är att vänta.

Porträtt

Psykologisk affärstaktik

Förhandlare. Svensk-norska Pangea leds av Bård Bjølgerud. De senaste åren har han varit med och orkestrerat flera av de allra största fastighetsaffärerna.

Tillbaka till förstasidan