Porträtt

Räknar med nya lösningar

Efter 20 år på Skanska, varav de senaste tio i ledande positioner, valde Kupsu strax före årsskiftet att anta erbjudandet att bli VD vid Diligentia, Skandia Livs fastighetsbolag. Den 7 juni tillträdde han som VD i bolaget som under Per Uhléns ledning genomgick en rejäl omgörning och där till exempel förvaltningen åter plockades in och en egen organisation åter byggdes upp.

– Det är inget färdigt bolag, men det är ett välstrukturerat och välskött bolag. Det är inte längre ett omgörningsprojekt på något sätt och situationen är helt annorlunda jämfört med när Per klev in här. Då var det en styrelse som hade ändrat strategin.

Det mesta idag är stabilt, men han konstaterar samtidigt att marknaden och omvärlden förändras och att det därför alltid gäller att vara på tå.

De senaste åren har Diligentias fastighetsportfölj minskat. Flera fastigheter har avyttrats, allt från stora Sturegallerian för 4 miljarder kronor ner till mindre bostadsfastigheter. Bolaget har dock vid flera tillfällen funnits med i budkampen för förvärv, men inte nått hela vägen fram. Beståndet värderades vid årsskiftet till 26,7 miljarder kronor, vilket gör det till landets sjunde största. Fastigheterna i Diligentia utgör ungefär tio procent av tillgångarna i Skandia Liv.

– Det är en bra nivå, men vi har en god flexibilitet om vi skulle vilja köpa eller sälja. Vi kommer att fortsätta försöka göra bra affärer, det vill säga. köpa, sälja och utveckla fastigheter.

Diligentia har redovisat tre affärer sedan i somras, två försäljningar av kontorshus i centrala Stockholm för närmare en halv miljard kronor och förvärv av tre citygallerior runt om i landet för 1,4 miljarder kronor.

– Gemensamt för dessa tre gallerior är att de är störst och marknadsledande på sina respektive order och dessutom har vi en mycket stor kompetens inom köpcentrum som vi ville bygga vidare på. I diskussionerna med Boutbee kunde vi avsluta affären på ett snabbt och effektivt sätt och till en aptitlig avkastning.

Köpet är ett av de första på länge för Diligentia. Investeringarna har annars uteslutande hamnat i utvecklingsprojekt och bolaget har även idag en rejält laddad projektportfölj.

– Vi ska värdera projekten. Det handlar i första hand om tre stomprojekt som är väldigt stora, kv Bilen i Västra Hamnen i Malmö, fastigheten Träsket med Skandias före detta huvudkontor i Stockholm samt Mörby Centrum. Det finns alltid ett risktagande när man arbetar med projekt och det är viktigt att man utgår från fakta och inte känslor. Allt vi gör ska vi baseras på ett sunt risktagande och en rimlig ekonomisk bedömning.

Fastigheten Träsket på Sveavägen är sedan några månader tomställd och ska förvandlas till en fastighet med bredare innehåll än endast kontor. Jätteprojektet i Malmö handlar om 18 nya kvarter, efter bland annat Malmömässan, där området ska få ett helt nytt utseende och en ny fastighetsmix. När det gäller Mörby Centrum har många väntat på att Diligentia ska gasa för att försöka dra nytta av den starka köpkraften som finns i Danderyd. För närvarande ligger dock”pucken” hos kommunen innan något kan ske. Enbart dessa tre projekt summerar till en möjlig investering på cirka 5-7 miljarder kronor.

– Hur mycket vi gör själva i projekten återstår att se. Är det en bättre affär att sälja av delar kommer vi att göra det. Vi kommer att värdera projekten utifrån våra förutsättningar och den kompetens vi har.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #7–8/2010

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Porträtt

Porträtt

”Det här är vad vi har tränat för”

Riskkoll. Niams vd Fredrik Jonsson ansvarar för många miljarder från några av världens största pensionsfonder. Han anser att egenskaper är viktigare än kunskap, tror inte på quick fix-lösningar eller spådomar för att hantera kriser och ogillar överförenkling. Är Niam förberett för att hantera coronakrisen?

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

Nu ska Stefan Dahlbo säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare. Läs en längre porträttintervju.

Porträtt

”Jag var på väg att jobba ihjäl mig”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Tillbaka till förstasidan