Porträtt

Orädd för utmaningar

Tillsammans med yngste brodern Christian bildar han det nya, starka brödraparet efter syskonen Paulsson. Erik och Mats Paulsson inledde sina karriärer från en gård på Bjärehalvön med att köra dynga. Syskonen Hermelin inledde sina karriärer utifrån en gård i Sörmland genom att köra motorcyklar.

– Vi bröder tävlade i allt från morgon till kväll och tävlar än i dag i allt som det går att tävla i. Vi tävlar fortfarande på motorcyklar, speciell enduro och trial. Då är det en kamp på liv och död, säger Gustaf Hermelin.

Nu, drygt 20 år efter första fastighetsförvärvet, är han VD för snabbväxande Klövern som för några månader sedan köpte fastigheter i Kista och Täby för hela fyra miljarder kronor. Men Hermelin tror inte en sekund att förvärvet, som dessutom går emot bolagets tidigare riktlinjer, skulle vara galet.

– Det finns ett stort intresse för norra Stockholm och speciellt Kista. Många av bolagen där vill ha större ytor och flera av dem som flyttat därifrån är intresserade av att återvända. Jag tror att vi kommer att lyckas halvera vakanserna snabbare än vad jag sade i samband med köpet (tre år).

Gustaf Hermelin är äldst av fem syskon och uppväxt på en gård i Björkvik utanför i Katrineholm, byn där Göran Persson höll sina traditionella sommartal. Det lilla samhället har en stolt historia av motorsport och Hermelin blev duktig inom trial, en disciplin som handlar om manöverskicklighet och god balans – och som är stor på kontinenten.

– Jag är en sån där 56:a som skulle bli världsmästare. Men jag skadade min rygg när jag var och körde en VM-tävling i Polen. Jag körde omkull och fick ett allvarligt diskbråck. På den tiden opererade man inte
eftersom det fanns stor risk för förlamning.

Hermelin tillhörde då, i mitten av 70-talet, de tio bästa i världen och hade några gånger lyckats ”tvåla dit” några av världens bästa trots att han ofta var tio år yngre än de värsta konkurrenterna. Han försökte desperat fortsätta karriären, men förgäves.

Olyckan förde honom vidare. Genom tävlandet och allt resande hade han byggt upp ett kontaktnät som blev viktigt de följande åren. Efter att ha läst in gymnasiet och tagit sig in vid Handelshögskolan kom han allt närmare näringslivet. Ryggskadan gjorde även att den förutbestämda planen att ta över det tunga arbetet på familjegården övergavs.

Entreprenörstankarna hade börjat skena under tiden på Vreta lantbruksskola.

– Där hade i stort sett alla jordbrukare sålt av sina kor för att satsa på något nytt som till exempel snickeri, grisar och betongindustri. De hade någon form av intensiv verksamhet på gården och det var första gången som jag såg att jag inte behöver bli traditionell jordbrukare, utan kunde utveckla verksamheten utifrån gårdens förutsättningar.

En av Hermelins studiekamraters far hade ett snickeri som som sålde trädgårdsmöbler, Ulfåsa Möbler i Motala. Bolaget hade ingen nämnvärd export och Hermelin erbjöd sig, mot att han fick resan betald, att åka över till England under påsklovet 1979 för att sälja.

– Jag kom hem med lika mycket order som motsvarade en årsproduktion. Vi kom fram till att deras verksamhet inte räckte och det var då jag startade egen produktion tillsammans med två kompisar. Det blev Kila Möbler. Jag hittade bra råvara i Norrland och började göra trädgårdsmöbler som kostade hälften så mycket som konkurrenternas.

Det båda bolagen agerade utåt marknaden som ett. Efter några år flyttade han till Norrland för att ta hand om produktionen. Hermelin höll på med bolaget i tio år till antalet anställda hade hunnit bli ett tjugotal. När det inte var säsong importerade bolaget rottingmöbler och byggde ihop vattensängar. Det var bolaget Jon Blund som på allvar introducerade vattensängen till Sverige – men det var Hermelin och hans kollegor som såg till att den fick volym.

Under tiden, med Skellefteå som bas, startade han Balkonggruppen ihop med fyra norrländska kamrater, Anders Löfgren (senare VD Columna), Nils-Gunnar Larsson och Lennart Fredriksson.

– Vi hade sett hur bilbranschen rationaliserat sin leveransstruktur. Vi förde det till byggbranschen och började med balkonger – balkongplattor, räcken och inglasning.

Vintern 1984 gjorde Gustaf Hermelin sin första större fastighetsaffär. Det han och några vänner slog till och köpte var en industrifastighet om 10.000 kvadratmeter i Bastuträsk, sju mil väster om Skellefteå. Förvärvet var dock något bättre än det låter, fastigheten var ny, den tidigare ägaren hade gått i konkurs och det fanns ett industrijärnvägsspår in i huset.

– Jag kom lite till ett dukat bord och lyckades få hyra fastigheten nästan gratis och fick en option på att förvärva den för 1,8 miljoner kronor. Jag kände att det här kan inte gå fel. Det är 180 kronor per kvadratmeter, alltså motsvarande en årshyra. Det blev ett lokalt företagscentrum som Hermelin efter några år kunde sälja för fyra miljoner.

Den fullständiga artikeln finns att läsa i Fastighetsvärlden #11-2006

Fler Porträtt

Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

Nu ska Stefan Dahlbo säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare. Läs en längre porträttintervju.

Porträtt

”Jag var på väg att jobba ihjäl mig”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Porträtt

”Om 40 år flyger vi kanske runt i små flygplan”

Ica Fastigheters vd Lena Boberg ger sin syn på robotar och berättar vad hon tror krävs för att fortsätta locka människor till fysiska matbutiker. Hon avslöjar även bolagets senaste uppfinning.

Porträtt

"Viktigt få grepp om var problemen sitter"

Skanskas nya vd började med att skära ned personalstyrkan och ta bort ett chefsled. Att han inte har problem med att ta tuffa beslut var en av sakerna som styrelsen fastnade för.

Porträtt

Anna Nyberg stöper om Stockholm

Vasakronans fastighetsutvecklingschef leder förvandlingen som ska skapa ett nytt intryck av området runt Sergels torg. Hon vill att city ska locka fler från förorten.

Porträtt

Ansvar för 100 miljarder

AMF är den institution som satsar hårdast på fastigheter. Sedan några månader tillbaka är Pernilla Arnrud Melin ansvarig för bolagets fastighetsinvesteringar. Nya segment och marknader kan vara att vänta.

Tillbaka till förstasidan