Porträtt

Ny köpoffensiv

Under våren kom plötsligt beskedet att Jan-Erik Höjvall efter sju år lämnar VD-stolen i Akelius. Han berättade då att han skulle engagera sig i familjebolaget som bygger bostadsrätter i Åre, vilket utåt sett såg ut som en väl tidig pensionering för norrlänningen som ifjol fyllde 50 år.

Vid halvårsskiftet presenterades han som ny VD för bostadsbolaget Dombron som Vasakronan knoppat av under våren och som har ett fastighetsbestånd värt 5 miljarder kronor. Nästan omgående var Höjvall med och tog initiativet till den stora bytesaffär som planeras i Uppsala med allmännyttiga Uppsalahem, där Dombron byter till sig samtliga äldreboendefastigheter mot att bolaget säljer sitt stora bestånd studentbostäder.

– Studentbostäder i Uppsala är egentligen bra och har säkra hyresgäster eftersom universitet alltid kommer att finnas kvar. Men nischen äldreboenden passar oss bättre.

Tillväxtplanen för Dombron är omfat- tande, strategin är att inom fem år ha ett bestånd som är värt 20 miljarder kronor. Alltså en nettotillväxt om 3 miljarder kronor per år. En möjlig framtida fördelning är lika stor del bostäder som äldrebostäder. Geografisk har Dombron fokus på Mälarregionen samt Öresunds- och Göteborgsområdet.

– Om det kommer ett stort paket i ett annat område och om det är en tillväxtort så kommer vi att titta på även det, säger Höjvall som utesluter förvärv utomlands.

Men det handlar inte endast om transaktioner utan det kan även bli aktuellt med annat.

– Vi kommer nog att ge oss i kast med nyproduktion av både hyres- och bostadsrätter. Planen är att använda vinsterna från bostadsrätter till att finansiera hyresrätter som vi kan äga långsiktigt. Kommunerna behöver mångfald och vi hoppas kunna er- bjuda båda och det kan förhoppningsvis ge oss en bra förhandlingsposition.

Uppväxt i risudden, fyra mil norr om Haparanda, och med far och farbror som drev byggbolag så har fastighetsbranschen alltid funnits nära. I tonåren flyttade familjen till Luleå där fadern startade målerifirma. Efter att ha arbetat för SAS vid flygplatsen i Luleå i drygt ett år förde intresset för ekonomi och teknik honom till Stockholm och studier vid KTH. Därefter väntade första jobbet som blev på Skandia Fastigheter och med Dag Klerfeldt som chef.

– Det var en rolig tid och jag jobbade med analys och värderingar. Då hade man inte datorer och allt tog längre tid, men det blev mer noggranna analyser.

Därefter fortsatte karriären vid vad som numera åter har blivit hans arbetsgivare, AP-fonderna (Dombron ägs av Fjärde AP- fonden). AP-fonderna hade precis köpt bolaget Nisses med hus för fyra miljarder kronor och Höjvall var ägarrepresentant. Han var även den först anställde som endast arbetade med fastigheter inom AP.

– Jag fick nöjet att rekrytera min egen chef, vilket blev Bo Boestad, en legendarisk chef från Skanska. Därefter rekryterade jag bland andra Leif Andersson. Vi har idag flera anställda inom Dombron som jag tidigare varit med och rekryterat.

Under åren på AP medverkade Höjvall bland annat till några förvärv från Skanska som vid tidpunkten ”befann sig i trångmål”. Kort därefter, 1994, lockades Höjvall över till just Skanska av Mats Mared (som för övrigt nu är styrelseordförande i Dombron) och där blev han affärsutvecklingschef.
Den stora händelsen under tiden där var när Skanska gick ur Norrland genom en apportemission i Norrporten. Höjvall arbetade även, tillsammans med Ikano, med att ut- veckla Stockholm Quality Outlet, i Barkarby norr om Stockholm. Ett projekt som fick ett något kyligt mottagande.

– Problemet var att man från detaljhandelsledet inte ville släppa till för att varumärkena själva skulle få sälja sina produkter.

När Skanska knoppade av det helägda dotterbolaget Drott till börsen fortsatte Höjvall som affärsutvecklingschef där och arbetade då med känt branschfolk som Peter Wågström, Per Berggren och Daniel Skoghäll.

– Drott skulle växa kraftigt och vi köpte flera bolag och var i strid med andra. Vi tog över till exempel Balder och Näckebro. Drott växte från 10 till 40 miljarder kronor på snabb tid, från 1998 till 2002.

När aktiekursen sjönk i Drott ville ledningen ombilda en större mängd fastigheter till bostadsrätter för att visa att det fanns substans inom bolaget, men det blev nobben från styrelsen. Samma svar blev det när ett tyskt bolag ville köpa ett kontorsbestånd för ett pris som var tio procent över värderingen. ”Solklara” affärer, enligt Höjvall, men styrelsen sade åter nej.

– Det blev svårstyrt. Om man inte kan jobba enligt den ledstärna man har, och tror på, så blir det ganska omöjligt att jobba kvar.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #10/2010

Fler Porträtt

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.
Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Porträtt

Långläsning: Gasen i botten

Det är alltid rallytempo. Ivar Tollefsen har byggt upp Heimstaden till 275 miljarder kronor. Men vem är han? Läs FV stora intervju från 2007. Alla galna äventyr Synen på svenskar  ”Ingen respekt och all respekt”.

Porträtt

Bygger tillit – i koja som slott

Kameleont. Från Mexico City till kontoret på Östermalm – via norra Botkyrka, Handels och London. Nils Styfs krokiga resa in i branschen har gett honom en ovärderlig superkraft.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Porträtt

Långläsning: Den gröna vägen fram

Enkelt. Sedan Johan Knaust var med och grundade K2A har bolaget växt i stabil takt med sitt tydliga koncept: Miljövänliga hyresrätter byggda i trä.

Porträtt

Från utkant till centrum

Stabil. Från korvkiosken på idrottsplatsen till fastighetsbranchens epicentrum. Corems vd Eva Landén har gjort den resan. Nu ska hon leda bolaget in i ett nytt decennium.

Porträtt

Får fart i motvinden

Nybyggare. Allt kändes rätt. Namnet på det nya företaget var catchy, rekryteringarna hade löpt på bra och uppdragsportföljen hade fyllts på i god takt. Nu skulle ingenting gå fel.

Porträtt

”Avkastning behöver inte vara vackert”

RISKFRITT. Med Andreas Wahlén vid rodret har NP3 från Sundsvall fortsatt leverera vad många kommersiella fastighetsägare drömmer om just nu.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Tillbaka till förstasidan