Porträtt

Nobbade miljonbonus

Han satt med en bomb i sitt knä. Den kunde inneburit slutet för HSB Malmö. Ännu en skandal.  Han ringde sin advokat och ord– förande i HSB. Det fanns nämligen ett bind-ande avtal som få kände till. Egentligen var det inte något hemligt avtal, men det var ingenting som ordförande i HSB Malmö,
Anders Nord, hade sprungit till torgs med.
Ett muntligt avtal om optioner i ett dotterbolag hade ersatts med ett skriftligt avtal där Greg Dingizian skulle erhålla en bonus. Utfallet var beroende av hur väl han lyckad-es med att sälja ett bestånd fastigheter. Över en viss nivå skulle en bonus utgå om fem procent av den överskjutande delen.
Direkt efter en presskonferens där resultatet av HSB Malmös lyckade fastighetsförsäljningar redovisades, bad Sydsvenskans reporter Olof Westerberg att få ställa några kompletterande frågor till Greg Dingizian. Den första frågan var mer ett påstående än en fråga, reportern konstaterade att det inte enbart var HSB som tjänade på aff-ärerna, han som VD tjänade personligen också en stor hacka. Greg förstod genast att detta kunde få svåra konsekvenser för HSB.
Efter att ha pratat med ordförande och sin advokat hade han ett två timmar långt samtal med Westerberg där han gick igen-om alla detaljer om hur avtalet kommit till.
– Jag frågade honom när han hade deadline för artikeln, det var om två timmar. Då bad jag att få ringa honom innan artikeln gick i tryck.
Under de två timmarna ringde han sju-åtta bekanta inom affärslivet. De sa “ta pengarna, avtalet är ju solklart”. Sedan ringde han en bekant på en affärstidning som sa “tar du pengarna så kommer du få leva med att vara jagad av media under lång tid och få ett nedsolkat rykte”. Han ringde också sin fru. Hon tyckte att han skulle avstå från pengarna.
Strax före deadline ringde han upp reportern och berättade att han beslutat att inte utnyttja sitt avtal om bonus, ett avtal som skulle gett honom nio miljoner före skatt.
– Det var mycket pengar för mig, men min självbevarelsedrift sa mig att jag borde avstå.

Den instinkten har han säkert också skaffat sig genom erfarenhet. För Greg Dingizian har genom åren synts i massmedierna många gånger och vid flera tillfällen har hans arbetsmetoder ifrågasatts.
Till saken hör att han tidigare blivit utsatt för hård kritik i media. Första gången det blåste ordentligt kring honom var i början av 90-talet då han var med och försökte genomdriva en affär mellan ett bolag där han var stor delägare, Caterva, och det OTC-noterade bolaget BK Elektronik. Affären misslyckades och förutom att valsa runt i spalterna innebar det också att Greg Dingizian blev av med sitt då ihopskrapade kapital när Caterva strax efteråt gick i konkurs.
Det här hände åtta-nio år efter att Greg Dingizian hoppat av ekonomiutbildning vid Lunds Universitet där han hade pluggat i ett och ett halvt år.
– Jag var duktig i de ämnen där jag såg att jag snabbt kunde tjäna pengar på kunskap-en, det andra skippade jag och det höll
naturligtvis inte i längden. Han bar med sig de oavslutade studierna som ett besvärande minne under flera år. Det var först vid ett möte med Erik Penser som det släppte.
– Han ville veta lite mer om min bakgrund i samband med att vi hade en affär på gång. När jag besvärat nämnde min utbildning storgarvade han och bad mig genast sluta upp med att oroa mig för det. Sedan berättade han att både han själv, Anders Wall med flera storfräsare hade klarat sig mycket bra utan akademisk examen.
Efter avhoppet från studierna startade han tillsammans med Harry Nudel och en blivande börsmäklare en firma för aktietrading. Det var i början av 80-talet och intresset för börsen var på topp. Med mycket energi och kanske en del ungdomlig charm drog man in kapital från ett 20-tal personer.
Affärerna gick väl sådär, men för Greg Dingizians del innebar det att han fick kontakt med Bo Håkansson på Active och efter ett tag gick han över till det bolaget.
– Det levde verkligen upp till sitt namn och tack vare det hade jag när jag var 25 år redan varit med om att genomföra ett antal företagsförvärv, nyemissioner med mera. Jag lärde mig enormt mycket under den perioden.
1987 såg sig Greg Dingizian om efter ett nytt liv. USA hade alltid lockat, ett land fullt av möjligheter. Han bestämde sig för att emigrera, och hamnade i Little Rock i Arkansas. Som han själv beskriver det blev det året ett av de bästa han haft någonsin.
Inte så att han lyckades med några stora affärer utan för att han i väntan på ett ”green card” hade tid till att just inte göra någonting. Samtidigt började han känna att Sverige kanske ändå var rätt land för honom och efter knappt ett år flyttade han hem igen.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetvärlden nummer 1-07

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan