Porträtt

Med sikte på tillväxt

Expansiv. Investors fastighetsbolag Vectura har sedan starten hållit en låg profil. Men nu har det blivit dags att gasa. I förarsätet sitter Susanne Ekblom som använder en filosofi från verkstadsindustrin för att utveckla företaget.

Susanne Ekblom

Född:
1966, uppvuxen i Staffanstorp.

Bor:
Stockholm.

Utbildning:
Examen i ekonomi.

Karriär:
Blev VD för Vectura 2015. Innan dess bland annat finansdirektör för Investor och ekonomidirektör på SVT.

Aktuell:
Leder Vectura som ska fördubbla fastighetsvärdet på fyra år.

Om fastighetsbranschen:
”En inkluderande bransch med många trevliga människor.”

Karriären i korthet
1986: Ekonomiassistent på Tandvårdens kansli, landstinget i Lund.
1990: Redovisningsansvarig på Ingenjörsförlaget.
1993: Redovisningschef på LRF Media.
1999: Controller på Scania.
2006: Ekonomidirektör vid Sveriges Television.
2011: Finansdirektör på Investor.
2015: VD för Vectura.

Visa faktaruta

Egentligen hade Susanne Ekblom tänkt bli journalist. Ett stort intresse för samhällsfrågor kombinerat med nyfikenhet gjorde att hon tänkte att det kunde vara något för henne. Hon hann läsa ett år av pressvetenskap innan hon i stället fick upp ögonen för ekonomi.

Studierna skötte hon nämligen under kvällstid medan hon jobbade på ekonomiavdelningen på tandvårdens kansli, vid landstinget i Lund.

Det var där hon upptäckte att siffror var ett kraftfullt verktyg.

– Jag tyckte att det var superkul med ekonomi, inte siffrorna i sig utan hur man kan använda dem för att förändra och göra bra saker.

Sedan dess har hon jobbat som controller och ekonomidirektör på flera företag, bland annat Ingenjörsförlaget och LRF Media. Men arbetsplatsen som formade henne mest var Scania.

Där finns en filosofi att man ska se det som en vinst varje gång man hittar ett fel eller något som fungerar dåligt, för då kan man göra en förbättring som gynnar företaget.

– Det sitter i ryggmärgen hos mig att hela tiden se förbättringspotentialen i allt. Strävan efter att hela tiden försöka utveckla sitter djupt i mig liksom insikten att det ger bättre resultat att arbeta metodiskt än att slänga ihop en snabb lösning. Det är lite som när man springer ett lopp: det är dumt att spurta från början om man ska orka hela vägen.

Den filosofin har visat sig fungera bra även utanför verkstadsindustrin.

Efter att ha träffat SVT:s VD Eva Hamilton via en headhunter fick Susanne Ekblom jobbet som ekonomidirektör på SVT 2006.

– Det kändes jättebra att börja på SVT med journalistiken och det fria ordet i centrum.

Hon insåg dock snabbt att det krävdes förändringar. Genomgripande sådana.

Kostnaderna för det statliga mediebolaget skenade och efter närmare beräkningar drog Susanne Ekblom slutsatsen att det krävdes nedskärningar på en kvarts miljard i den löpande verksamheten.

Tillsammans med Eva Hamilton genomförde hon ett av de mest omfattande sparpaketen i SVT:s historia. Lokalredaktioner lades ner och 400 tjänster runt om i landet försvann.

– Det var tufft. Men för SVT fanns inget alternativ. Vi var tvungna att minska kostnaderna för att kunna fortsätta göra bra program.

Att ta initiativet till att säga upp 400 personer är inget som får en att vinna popularitetspoäng.

Men risken att bli ogillad och behöva hantera konflikter var inget som Susanne Ekblom oroade sig över.

– Jag tänker inte så. Jag tänker inte taktiskt vad som ska vara bra för mig. Jag tittar på vad jag tror blir bra för företaget. Och jag ville att det skulle bli superbra för SVT.

Sparpaketet gav också önskat resultat. Efter flera år av förluster gjorde SVT 2009 en vinst på en kvarts miljard.

– Det blev väldigt bra efteråt. Lika häftig som kritiken var innan, lika mycket positivt fick jag höra efteråt. Men jag tycker faktiskt att den positiva responsen var lite överdriven. Så fantastiskt var det inte.

Precis när lugnet efter omorganisationen lagt sig fick hon ett erbjudande som hon inte kunde tacka nej till: tjänsten som finansdirektör på Wallenbergägda Investor.

Susanne Ekblom hade egentligen inte haft några tankar på att lämna Sveriges Television.

– Jag hade gjort så mycket på SVT och tänkte att nu kan jag skörda frukten av det. Men så blev jag så klart jätteglad när jag fick frågan att börja på Investor, och när jag hade fått den frågan så gick det inte att göra något annat.

Som finansdirektör tog hon även plats i Investors ledningsgrupp.

Kontrasten mellan statligt ägda Sveriges Television och det börsnoterade investmentbolaget var stor.

– Det var väldigt spännande att få en inblick i finansbranschen. Ägarperspektivet var också annorlunda. Investor har en aktiv ägare som vill saker, som inte bara fokuserar på kortsiktiga lösningar. Det är höga krav och långsiktigt fokus. Jag trivs toppenbra med det.

Ett år efter att hon börjat beslutade hon och resten av ledningen att grunda fastighetsbolaget Vectura.

Tre faktorer låg bakom beslutet: sfärens befintliga fastigheter behövde en aktiv förvaltning, bolaget skulle stödja systerföretaget Aleris med vårdfastigheter och man ville kunna driva egna projekt.

Tillsammans med Lennart Johansson startade Susanne Ekblom upp verksamheten och tog plats i styrelsen. Grand Hôtel och kontorshuset på Arsenalsgatan, där Vectura sitter i dag, blev de första fastigheterna att hamna i bolagets ägo.

2015 fick Susanne Ekblom frågan om hon ville axla VD-rollen för Vectura.

Det ville hon.

– Tänk vilken ynnest att få möjligheten att bygga ett helt nytt bolag och få chansen att skapa ett dreamteam. Eftersom jag varit med från början vet jag också hur gediget det är.

Susanne Ekblom ska se till att Vectura växer med fem miljarder på fyra år.

Hon uppskattar dessutom att ha ledartröjan.

– Om det är något man tror på så kan man satsa på det direkt utan mellansteg. Man kan inte heller skylla på någon annan. Jag trivs med det.

Investors bolag, som är placerat inom den onoterade portföljen Patricia Industries, har fram till nyligen haft en ganska tillbakadragen profil. Men nu är det dags att växla upp.

Dagens fastighetsvärde på fem miljarder ska fördubblas till tio miljarder på fyra år.

– Det har varit medvetet att inte vara ute och prata så mycket. Jag vill inte gå ut innan vi har något att visa upp. Nu har vi det.

Bolaget har tjugo anställda, ett team som kommer att växa ytterligare framöver i takt med att förvärven och projekten blir fler.

I rekryteringsprocessen lägger Susanne Ekblom stor vikt vid personlighet.

– Jag försöker hitta personer som är olika mig och olika de andra som jobbar hos oss så att vi får en bra blandning. Vårt höga tillväxtmål gör också att vi behöver kompetenta och drivna personer. Vi har ett starkt team som verkligen vill vara med och utveckla Vectura – det är så roligt. Det gör att vi inte alltid är överens om allt vilket jag tycker är riktigt bra, vi tänker olika och hittar då riktigt bra lösningar framåt. Det är så jag vill ha det.

Vectura är för tillfället i full gång med sitt uppmärksammade projekt Royal Office på Blasieholmen i Stockholm.

Genom att lyfta bort taket på Grand Hôtel och bygga på tre våningar ska bolaget skapa 2 600 kvadratmeter kontorslokaler i den anrika byggnaden. I samband med det renoveras även resten av huset.

Ett annat uppmärksammat projekt, av annan karaktär, är satsningen i Mölndal där Vectura tillsammans med lokala bolaget Next Step Group planerar att bygga 100 000 kvadratmeter kontorslokaler för ett nytt life science-kluster. Det rör sig om en satsning på 3,5 miljarder kronor.

För att genomföra projektet har duon köpt en 50 000 kvadratmeter stor tomt från Vecturas systerbolag Astra Zeneca, som har sin stora anläggning intill.

Susanne Ekblom konstaterar att det alltid är särskilt noga med detaljerna när Vectura gör affärer med systerbolag.

– Det blir extra affärsmässigt inom sfären. Det går nog inte riktigt att förstå hur noga det är om man inte varit med. Governance är mycket viktigt.

Även om Vectura ska fortsätta att utveckla kontorsbenet så ska den största tillväxten ske inom samhällsfastigheter och närmare bestämt äldreboenden.

Susanne Ekblom konstaterar att 80 procent av Sveriges äldreboenden opereras av kommuner och att 40 procent av kommunerna uppger att de har för få äldreboenden.

Där ser hon att Vectura kan spela en viktig roll.

”Vi bygger av hög kvalitet för att behålla. Det är inte vår affärsidé att kamma hem vinsten och sticka.”

– Jag tror att vi kan vara en bra part för kommunerna, inte minst eftersom vi inte har någon exitstrategi. Vi bygger av hög kvalitet för att behålla. Det är inte vår affärsidé att kamma hem vinsten och sticka. Vi behöver så klart också gå med vinst men vi planerar att äga under lång tid.

Vectura har mandat att investera i hela Norden men har ett tydligt fokus på Sverige. Bolaget tittar på hela landet.

I Mönsterås håller Vectura just nu på att uppföra ett nytt äldreboende där en förskola ska integreras i samma byggnad. Bolaget tecknade även nyligen en avsiktsförklaring med Borlänge kommun om ett nytt äldreboende.

Bolaget lägger stor vikt vid utformningen av sina vårdboenden. De undviker till exempel långa korridorer, fokuserar på att skapa naturliga mötesplatser i husen och sätter in låga fönster för att även de som sitter i rullstol ska kunna se ut.

– Det är viktigt att det är ett hem. Det ska vara en plats där man känner sig stolt att ta emot sin familj, inte en förvaringsplats. Det är också viktigt att medarbetarna som jobbar där ska känna stolthet och trivas.

Susanne Ekblom håller även ögonen på en utredning som pågår och ska bli klar nästa år om ett skattefinansierat mellanboende, ett alternativ till hemtjänst.

– Jag hoppas verkligen att det blir av. Jag vill inte att man efter att ha jobbat ett helt arbetsliv ska tvingas vårdas i hemmet om man vill bo på ett hem för äldre. Alla undersökningar visar att det kan leda till isolering. Det är viktigt att få möjlighet att träffa andra människor.

Det verkar som att du känner ett stort engagemang för ditt uppdrag?

– Ja, det känns rätt i hjärtat att jobba med det här. Vi är ett härligt team och det är viktigt att ha en ägare som är så långsiktig och vill göra bra saker.

Konkurrensen inom samhällsfastigheter ökar. Tror du att värdetillväxten i segmentet kommer att fortsätta?

– Det är alltid lättare att svara på i efterhand men mycket ser positivt ut. Eftersom vår finansiering är klar och vi inte har någon exitstrategi så är vi inte lika konjunkturberoende som en del andra aktörer. Vi har dessutom möjlighet att investera mycket på kort tid, samtidigt som vi har kraft att säga nej och avvakta.

Hur upplever du fastighetsbranschen?

– Det är en inkluderande bransch med väldigt många kompetenta trevliga människor. Jag upplever att det är många som börjar i fastighetsbranschen och sedan fortsätter att jobba kvar. På det sättet är jag annorlunda, eftersom det är först nu jag kommit in i branschen. Jag tror många stannar länge eftersom det finns så många olika typer av jobb, det är meningsfulla verksamheter och att det finns möjlighet att utvecklas.

Hur är du som chef?

– Jag tror att jag är lite krävande. Vår ekonomichef som jag anställt för tredje gången nu, tidigare har jag anställt henne till Scania och SVT, skulle nog säga att jag kräver mycket både av mig själv och andra. Samtidigt ger jag frihet, jag lägger mig inte i om det inte behövs.

Fler Porträtt

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Porträtt

Långläsning: Den gröna vägen fram

Enkelt. Sedan Johan Knaust var med och grundade K2A har bolaget växt i stabil takt med sitt tydliga koncept: Miljövänliga hyresrätter byggda i trä.

Porträtt

Från utkant till centrum

Stabil. Från korvkiosken på idrottsplatsen till fastighetsbranchens epicentrum. Corems vd Eva Landén har gjort den resan. Nu ska hon leda bolaget in i ett nytt decennium.

Porträtt

Får fart i motvinden

Nybyggare. Allt kändes rätt. Namnet på det nya företaget var catchy, rekryteringarna hade löpt på bra och uppdragsportföljen hade fyllts på i god takt. Nu skulle ingenting gå fel.

Porträtt

”Avkastning behöver inte vara vackert”

RISKFRITT. Med Andreas Wahlén vid rodret har NP3 från Sundsvall fortsatt leverera vad många kommersiella fastighetsägare drömmer om just nu.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Porträtt

Spejar efter nya lösningar

Lagspelare. Maria Lidström har stor erfarenhet av komplexa projekt. Men det är inte tekniken som sporrar henne i jobbet. Det är att tillsammans med medarbetare och samarbetspartners finna de bästa lösningarna.

Porträtt

Planerar för nästa steg

Hans skapelse Slättö har kommit en bra bit på vägen, men Johan Karlsson siktar högre. Läs FV:s långa porträttintervju.

Porträtt

”Det här är vad vi har tränat för”

Riskkoll. Niams vd Fredrik Jonsson ansvarar för många miljarder från några av världens största pensionsfonder. Han anser att egenskaper är viktigare än kunskap, tror inte på quick fix-lösningar eller spådomar för att hantera kriser och ogillar överförenkling. Är Niam förberett för att hantera coronakrisen?

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Tillbaka till förstasidan