Porträtt

Lutar sig mot analyserna

Beräknande. Wihlborgs är nu största ägare i de tre största skånska orterna. VD Anders Jarl håller fokus på projekten och det är där han räknar med att göra de bästa affärerna.

Anders Jarl

FÖDD:
1956, Kristianstad.

UTBILDNING:
Civilingenjör, Lunds Tekniska Högskola.

KARRIÄR:
Skanska, Diligentia och Wihlborgs (Vd sedan 2005).

AKTUELL
Nu ”fastighetskung” i såväl Malmö som Helsingborg och Lund.

OM FASTIGHETSBRANSCHEN:
”När man sysslar med fastighetsinvesteringar måste man jobba med marknaden, det går inte att jobba mot den.”

KARRIÄREN I KORTHET
1981 examen Lunds Tekniska Högskola
1981 Börjar på Skanska
1988 Projektledare Skanska Fastigheter Malmö
1989 Fastighetschef Skanska Fastigheter Helsingborg
1991 Fastighetschef Skanska Malmö
1993 SeB (noteringen av Diligentia)
1994 Vd Diligentia Fastigheter Syd
2001 anställs vid Wihlborgs
2001 Chef projekt Wihlborgs Skåne
2005 Vd Wihlborgs

”Jag blev handelsresande i fastigheter. Bland annat har jag sålt ett hus i södra London till sultanen av Brunei.”

Visa faktaruta

Näst efter Ivo Stopner på Hufvud­ staden är Anders Jarl den VD bland de noterade fastighets­ bolagen som suttit i VD­stolen längst, borträknat de med eget stort ägande. Anders Jarl har varit VD för Wihlborgs sedan bolaget skapades i nuvarande stuk 2005. Han tar emot Fastighetsvärlden på Wihlborgs kontor tidigt en morgon i slutet av augusti. Han gillar att börja jobba tidigt och få kontroll över vad som ska ske under dagen och de kommande dagarna.

Genom sommarens stora förvärv av reste­rande fastigheter på Ideonområdet i Lund är Wihlborgs nu största privata ägare av kom­mersiella fastigheter i samtliga tre svenska städer där bolaget finns, alltså i Malmö, Helsingborg och Lund. Förvärvet var del i ett nettoköp om 1,5 miljarder kronor.

– Det var en bra möjlighet som dök upp och vi har en stark tro på Lund, både nu och när vi blickar in i framtiden, säger Anders Jarl.

Från kontoret i Västra Hamnen spejar han ut över Dockanområdet som 1968 blev världens största varvsdocka och där den kända bockkranen togs i bruk sex år senare. Sedan ett decennium är kranen nedmon­ terad och området har genomgått en total förvandling. Wihlborgs är den största äga­ ren i området som snabbt blivit populärt och attraherat hyresgäster från centrala Malmö och även andra delar av Öresunds­ regionen.

– Vi har byggt ungefär två tredjedelar av vad vi kan göra i Dockan. Därefter får vi hitta ett nytt större område att satsa vidare i. Det kommer att bli Södra Nyhamnen, alltså bakom Jernhusens planerade projekt vid Centralstationen. Det är ett spännande och attraktivt område.

Han är född i Kristianstad och under ungdomsåren kretsade mycket kring idrott. Anders Jarl lyckades som 12­-åring ta SM­ silver i sin åldersklass, i ryggsim och medley och några år senare vann han, i klubben Näsby, SM­-guld för juniorer i handboll två år på raken (I laget spelade för övrigt Anders Nissen, VD för hotellfastighets bola­get Pandox).

Fadern var mätningsman på byggen men att Anders Jarl efter avslutad militärtjänst valde att studera vid Lunds Tekniska Hög­ skola hade mest att göra med att några kompisar sökte sig dit, till Väg­ och Vatten­ utbildningen. Att första jobbet blev på Skan­ska var även det lite slumpartat.

– Skanska bjöd en gång om året in av­gångsklasserna och egentligen följde jag väl med mest för att de bjöd på god mat och mycket drycker. Men det de sade lät intressant och jag kände att jag ville börja jobba där, säger Anders Jarl och skrattar åt minnet.

1981 var han färdigutbildad civilingenjör och erbjöds jobb hos Skanska som konstruk­tör. Han var fullt medveten att byggbran­schen hade en tuff tid men han sade direkt när han började att han hade planerat för ett sabbatsår för att resa jorden runt och så gjorde han. När han återvände hade han förtroendet och jobbet kvar.

Efter några år började Skanska fundera över återväxten och plockade in tio ingenjö­rer från varje storstadsområde till en speciell ”talanggrupp”. Denna grupp, där bland an­nat Mats Williamson och Per-Ingemar Persson ingick, fick under två års tid praktisera på olika enheter för att lära sig hela bolaget.

Därefter fick Jarl jobb som entrepre­nadingenjör i Helsingborg. Sedan följde han med Skanska ner till Saudiarabien för att bygga sjukhus och där han var stationerad i nästan två år.

– När jag kom hem igen var jag med att bygga Ikea i Helsingborg. Jag var entrepre­nadingenjör på det projektet.

Sommaren 1988 när varuhuset i Väla stod klart blev Anders Jarl överlockad till Skan­ska Fastigheter och flyttade då till Malmö för att jobba som projektledare. Hans första jobb blev Scandinavian Center (sedan 2008 i Wihlborgs ägo). Efter ett och ett halvt år tog han steget över till förvaltningssidan när han blev fastighetschef för bolagets bestånd i Helsingborg. Skanska var på den tiden en stor fastighetsägare och efter två år fick Jarl ta över det större beståndet i Malmö.

– Ett av projekten som kom upp då var att NK sade upp sitt hyresavtal och vi ägde huset. Det var fastighetskris och det var inte så enkelt att göra saker vid den tidpunkten. Men vi var tvingade att göra något och Skan­ ska utsåg mig till att helt jobba med projek­ tet, att omvandla lokalerna till det som idag är Hansacompagniet (Hansa).

När det öppnade hösten 1992 var det fullt uthyrt och dagen efter invigningen träffade han Lars-Ove Håkansson (VD Skanska) för att få en ny uppgift. Att återvända till sin tidigare roll var inte intressant, han ville vidare. Några dagar senare fick Håkansson avgå efter att Skanska under en tid förlorat stora summor pengar på bland annat valutaspeku­lation. Turbulensen var stor på hela bolaget, och i hela landet, under det stormiga 1992.

– Det var rörigt. Jag fick tipset av Lars­ Ove att börja på SEB. Mats Cederholm (tidigare fastighetschef Skanska) hade gått dit och så jag valde att lyssna på rådet.

Den 1 februari 1993 började Anders Jarl på SEB och flytten gick till Stockholm. Krediterna höll på att sänka storbanken.

– Det var så illa att SEB i princip var kon­kursmässigt, men vi var med och städade upp. Det var bankfolk som drev det mesta och vi var med som fastighetsexperter. Vi rekommenderade vilka hus vi borde ta in och vilka vi borde släppa. På det sättet bygg­ de vi upp en fastighetsportfölj.

Beståndet placerades senare på börsen under namnet Diligentia och fastighets­ värdet var 24 miljarder kronor. Bolaget delades upp i fyra geografiska områden och direktivet var att halvera portföljen. Anders Jarl blev VD för Diligentia Fastigheter Syd. Första tiden handlade mycket om städupp­ drag och Jarl blev snabbt även inblandad i arbetet att sälja av bestånd utomlands, som var värt 12 miljarder. Under 1996/97 fick han tillsammans med utlandsbolagets VD, Torbjörn Seifert, i uppdrag att genomföra avyttringarna. Fastigheterna fanns spridda över större delen av Västeuropa.

– Jag blev handelsresande i fastigheter. Bland annat har jag sålt ett hus i södra London till sultanen av Brunei. Sultanens krav var att jag skulle köpa ut existerande hyresgäster. På slutet var det några som var besvärliga, men det gick.

Samtidigt bestämde sig Hufvudstaden att sätta sitt utlandsbestånd på börsen, Hufvud­staden International, men Diligentia slog till och köpte företaget och bildade då bolaget Asticus, med de båda utlandsbestånden, som placerades på börsen.

Efter att Asticus noterats återgick Jarl till sin tjänst som VD för Diligentia Syd och han var även ansvarig för det mindre utländ­ska bestånd som fanns kvar inom bolaget.

I slutet av 1999 fanns en överenskom­melse att Diligentia och Castellum skulle gå samman och i januari 2000 lade Castellum ett aktiebud, men båda storägarna SEB fon­der och Skandia nobbade och istället köpte Skandia med ett mer attraktivt kontantbud. Anders Jarl var plötsligt Skandiaanställd.

– Jag kände ganska snabbt att där fanns en affärskultur som jag inte kände mig bekväm med.

Han satt kvar som VD för Sydbolaget året ut innan det bolaget gick in i Skandia Fastig­heter (som numera heter Diligentia). Planen var att Jarl skulle ta hand om utlandsportföljen och flytta till London. Men han be­stämde sig för att sluta våren 2001 utan att ha något annat jobb att gå till.

– Då sökte jag upp Erik Paulsson i Stock­holm och sade att jag tyckte att han behöver en bra chef i Malmö. Vi kände inte varandra, men jag lyckades övertala honom att testa mig.

Vid det tillfället var Wihlborgs (med Paulsson som storägare) bestånd i Stock­holm och Malmö ungefär lika stora. Anders Jarl blev chef för projektverksamheten i Skåne och han började då arbeta med Doc­kanområdet som sedan dess varit mer eller mindre hans ”baby”.

När sedan Wihlborgs 2004 köpte det som var kvar av Drotts kommersiella be­stånd, som hette ”Fabege”, ändrades förut­ sättningarna. Wihlborgs bestämde sig då för att dela på Wihlborgs som då bestod av 80 procent Stockholmsfastigheter och restera­ de i Skåne. Det sistnämnda skulle få ha kvar namnet Wihlborgs och det förstnämnda arbeta vidare under namnet Fabege.

– I november blev jag tillfrågad av Erik om jag ville bli VD för Wihlborgs och det ville jag. Jag tyckte att det var en kul utma­ning och jag sade ”ja” direkt. Om det skulle gå illa får man göra något annat, tänkte jag. Men eftersom han frågade mig trodde han väl att jag skulle klara det.

Skånska Wihlborgs hade vid börsnote­ringen den 23 maj 2005 ett fastighetsbestånd värt cirka 7 miljarder kronor och målsätt­ningen var att så småningom dubbla. Efter sommarens förvärv av Ideon är beståndet nu värderat till cirka 22 miljarder kronor.

Att ha Erik Paulsson som styrelseordfö­rande och storägare har sällan resulterat i några direkta meningsskiljaktigheter, enligt Anders Jarl.

– Nej, det sker väldigt sällan. När det gäller helt professionella saker som hur man tjänar pengar inom fastighetssektorn så tror jag att vi har samma syn. Erik har mycket mer erfarenhet än vad jag har så det är klart jag lyssnar på vad han säger. Han har en väldigt stark magkänsla och i efterhand har det visat sig att han oftast haft rätt. Att han suttit i Stockholm har nog dessutom underlättat lite, han har inte varit inne och petat i detaljer.

Personen mittemot mig, i lokalerna där de första anställda börjar droppa in, är inte en gambler. Han vill ha en garanti för att en satsning ger resultat.

– Jag är nog väldigt analytisk. Jag har alltid varit bra i matte och det innebär att jag ser farorna. Jag analyserar mycket för att jämföra hur starka möjligheterna är jämfört med ris­kerna. Man kan ofta räkna sig till saker.

Hur har du förändrats som chef på åtta år?

– I början var jag nog en ganska auktori­ tär ledare. Jag har varit inne och petat i rätt mycket när det gäller Wihlborgs och varit inne i hyresförhandlingar. I takt med att vi vuxit så har jag börjat delegera mycket mer. Men fortfarande är jag fullt medveten om alla hyresförhandlingar och så fort något ska investeras i våra hus som är mer än 100 000 kronor så ska jag ge tillstånd.

Vad är du mest nöjd med under VD-åren?

– Vi har faktiskt lyckats ganska bra. Vi har växt från 7 till 22 miljarder, med samma nyckeltal, utan att ta in något nytt kapital.

För flera år sedan sålde ni Caroli köpcentrum och ni har byggt om Storgatan så det inte är en galleria, men ni har köpt Baltzar City. I Malmö rådet landets tuffaste konkurrens inom handel. Hur ser ni på segmentet?

– Ja det är väldigt tufft. Vi som organisa­tion kan inte köpcentrum och sysslar därför inte med segmentet. Det är andra som har de
resurserna. Vi har väldigt lite butikslokaler i beståndet. Att vi köpte Baltzar City berodde på kontorslokalerna. Det finns få andra större fastigheter i city som innehåller moderna kontorsytor.

Hur ser skillnaden ut när det gäller fokus på förvärv eller projekt framöver?

– De projekt som vi gjort på Dockan har haft i storleksordningen 8 procents avkast­ ning på nedlagda kostnader och därefter är det värderat till 5,75 procent så det är en enorm värdestegring vi har haft på våra projekt. Ibland har vi köpt hus som blivit projekt där vi kunnat öka värdet.

Ni har inte riktigt kommit loss med förvärv i Danmark. Är det aktuellt att sälja?

– Nej. Jag tror på Danmark, men inte just nu. Landet befinner sig, fastighetsmässigt, där vi var i början av 90­talet. Man behö­ ver städa upp och därefter kan vi hitta bra affärer.

Hur ser du på Hyllie som utmanar Västra hamnen?

– Hyllie marknadsförs väldigt tungt och det finns hyresgäster som valt att sitta där, ofta sådana som hellre sitter i bilen än på kontoret. De flesta i Skåne bor norr om Malmö. Men för de som till exempel bor i Vellinge kan Hyllie vara bra eftersom de kommer dit innan de kommer in i Malmö. Norska Oljefonden har köpt på sig hela

5 procent av aktierna i Wihlborgs, långt mer än i övriga svenska fastighets- och byggbolag. Hur ser du på det.

– Jag tolkar det som en kvalitetsstämpel.

Angående ert senaste köp av resterande del av Ideon i Lund. Vilken utväxling kommer det att bli av Max IV och ESS, om vi jämför med vad som hänt i schweiziska Cern till exempel?

– Man bygger en enorm anläggning. Jag tror det kommer innebära väldigt mycket, både för Lund och Malmö. Men i siffror är det omöjligt att säga. Vi tror starkt på Lund, både i Ideon och centralt.

Det är en handfull VD:ar för stora fastighets- och byggbolag som slutat under det senaste halvåret. Hur länge blir du kvar på Wihlborgs?

– Jag är bara 57 år och har många år kvar. Jag fortsätter så länge jag tycker det är roligt och så länge Erik tycker att jag kan sitta kvar.

TEXT FREDRIK ENGSTRÖM
FOTO CECILIA GEWING-STÅLHANE

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan