Porträtt

Långsiktig trygghet

Han sover gott om natten, säger han. Det är faktiskt inte svårt att tro på. Krister Olsson, VD och majoritetsägare i Balticgruppen, är lugn och lågmäld, tänker efter innan han svarar och tar en paus för att gå till fikarummet och äta prinsesstårta med de andra på kontoret. Ingen finanskrispanik här inte.

– Nä, Umeå drabbas inte särskilt hårt. Vi har inte haft någon direkt högkonjunktur här, alltså får vi inte heller någon direkt lågkonjunktur, säger han med ett snett leende.

Det passar honom ganska bra. Krister Olsson är inte särskilt intresserad av snabba pengar och champagnebad, han föredrar att verka i det lilla sammanhanget där han har full koll. Det är hans receptet på hur man blir störst på lokaler i en stad.

– Marknaden är väldigt lokal, och vi kan Umeå utan och innan. Vi är duktiga eftersom vi är så begränsade, säger han.

Krister Olsson växte upp i Storuman på 40- och 50-talet i en entreprenörsfamilj. Pappan hade ett VVS-företag och ett flygbolag, morfar drev slakteri. Där jobbade den unge Krister extra med att köra grisar. Han tror själv att en hel del av hans kunskaper om företagande omedvetet grundlades redan då, liksom hans kulinariska preferenser.

– Vi åt sådant som kunderna inte ville ha, så jag fick tidigt smak för inälvsmat, säger han med ett skratt.

När fadern omkom i en flygolycka fick han ta över VVS-företaget, men på 70-talet hade han tröttnat på branschen och sålde det vidare för att ge sig in i skogsindustrin. Med nystartade Balticgruppen köpte han ett antal sågverk, tog en sväng till Storbritannien för att styra upp ett förlustdrabbat bolag där och köpte senare en nedläggningshotad massafabrik i Umeå. När tillverkningen så småningom lades ner omvandlade han fabriken till ett köpcentrum, och så var Krister Olsson plötsligt inne i fastighetsbranschen. I dag är Balticgruppen närapå ett renodlat fastighetsbolag.

– Det har bara blivit så. Vi känner väl att det är det vi gör bäst. Vi sitter inte bara och hyr ut lokaler, utan vi gör affärer av allt, säger han.

Det är inte ofta som Balticgruppen går in i stora budgivningar på fastigheter, det tycker han inte att de har råd med. I stället satsar bolaget på utvecklingsobjekt som inte så många andra visar intresse för.

– Vi vrider och vänder på dem, tittar på vad det kan finnas för lösningar. Har man lite visioner och idéer om hur innehållet kan förändras brukar det ge ganska bra resultat, säger han.

Ett sådant exempel är kopplat till 80-talets psykiatrireform. Olsson läste i tidningen att landstinget skulle sälja ut en del fastigheter och åkte dit för att ta reda på vilka byggnader det gällde. När han fick veta att det handlade om Umeås gamla mentalsjukhus såg han potentialen.

– Sedan utformade vi en paketlösning som vi presenterade och vann budgivningen med – kanske inte för att vi hade det högsta budet, utan för att vi hade den bästa helhetslösningen.

I dag finns det bland annat skola, äldreboende, butiker och spa i lokalerna.

Krister Olsson har onekligen köpt på sig en del udda fastigheter genom åren och bolaget hade länge ganska stora vakanser. För en betraktare är det därför lätt att få intrycket att han är en riskbenägen ägare.

– För den som inte har alla fakta kan det kanske verka så, men när vi köper ett utvecklingsobjekt har vi alltid en väl utarbetad plan, så det är mycket genomtänkt, säger han.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #1/2009

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan