Porträtt

Hotellkungen som satsar på upplevelser

Eldsjäl. Sin första fastighet förvärvade han genom att ta barnens samlade barnbidrag. Nu drömmer Norrlands hotellkung Hilding Holmqvist om ett kasino. 36 kristallkronor är redan köpta.

Ett nytt hotell om året har det blivit de senaste åren för Holmqvist som utöver sina konferens- och äventyrsanläggningar även hunnit bryta sig in på såväl hotellmarknaden i Stockholmsregionen som på den norrländska bostadsmarknaden. Allt går snabbt.

– Min filosofi är att ta beslut i dag. Då går det att fatta nya i morgon. Det är möjligt att jag blivit allt mer otåligt med åren, men samtidigt har självförtroendet ökat och dess-utom ska man inte hålla på och förankra ihjäl sig.

Men ägaren till Pite havsbadskoncernen har inte alltid haft det så lätt. Barndomen i Backträsk, mittemellan Piteå och Älvsbyn, var tuff. De tre barnen fick sova i köket och det var inte alltid det fanns pengar till mat, men den lokale handlaren var snäll och gav kredit.

Det fanns ett 30-tal hushåll i byn och alla var på något sätt inblandad i timmerarbetet, så även unge Hilding som var äldst av tre syskon. Det blev sju års folkskola för honom, det fanns varken pengar eller intresse för annat. Karriären som skogsarbetare var utstakad.

Men plötsligt en dag ringde det på dörren i det Holmqvistska hemmet. En försäljare demonstrerade Alfa-spisar, en innovation som innehöll ett andra vattenelement som kunde placeras i ett angränsande rum. Fadern Albin blev så imponerad att han genast bestämde sig för att försöka bli försäljare vid Alfa Laval.

Och det gick snabbt. Albin fick jobbet och blev framgångsrik. Talets gåva hade fadern sedan tidigare då det oftast var han som fick ansvaret att förhandla om timmerpriset med de stora sågverken.

På några få år kunde grannarna se hur familjen Holmqvist kunde byta upp sig från en trampcykel till en ny Chevrolet som köpts in för 16 500 kronor. Efter några år som springpojke och butiksbiträde hos olika färg-handlare valde även Hilding att vid årsskiftet 1966 bli försäljare.

Han blev dörrknackande dammsugare åt Electrolux trots att VD Hans Wertén helst ville ha försäljare med akademisk bakgrund. Kravet var att kunna sälja 20 i månaden. Första månaden sålde Holmqvist 70–80 dammsugare och han blev det årets bästa försäljare i hela Sverige – trots att han bara hade jobbet i ett halvår innan nya uppdrag väntade. Och nya säljrekord.

– Jag har en viss talang för att umgås med människor. Men egentligen finns det inga knep. Det gäller att vara systematisk och att arbeta mycket, det var långa dagar som gällde.

Efter att avancerat i graderna blev såväl de geografiska områdena som varuportföljerna större. Holmqvist blev regionchef för Electrolux i Norrland och han nobbade de anbud som kom från huvudstaden.

– Det är här friheten finns. Jag fick ofta höra ”hur kan du vara kvar där uppe, det är ju här pengar finns”. Men pengar är mest intressanta när man inte har dem.

Den fullständiga artikeln finns att läsa i Fastighetsvärlden #9-2006

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan