Porträtt

Hon säljer fastigheter med rätt personal

Christel Armstrong Darvik har haft ett intensivt första år som vd på Tornet. Den nya strategin inleddes strax efter hennes ankomst och innebar en kontrakurs jämfört med vad som gällde när hon tillsattes. Tornets nya ägare, Ratos- och Lehman Brotherskontrollerade lrt, antog 2003 en ny strategi som innebar att belåningen ökades och att hela beståndet skall säljas ut. Med tanke på den substansrabatt som rådde på fastighetsaktier för att par år sedan blir aktieägarnas vinst mycket hög. Avyttringsfasen skall enligt planerna vara avslutad inom sex år.
Vid starten uppgick värdet totalt till omkring 22 miljarder. Under 2004 såldes fastigheter till ett värde av fem miljarder, hittills under 2005 har försäljningar för ytterligare tre miljarder genomförts.
– Det som gör jobbet intressant är att man aldrig vet vad som kommer att hända. Därför blir det aldrig tråkigt att arbeta i fastighetsbranschen, säger Christel Armstrong Darvik.
Tur är väl det, för hon gillar inte att ha tråkigt. I snitt har hon hittills stannat i fem år på samma jobb. De första två-tre åren brukar vara intensiva, då genomför hon alla nödvändiga förändringar. Fjärde året brukar gå på räls, och det femte börjar Christel Armstrong Darvik se sig om efter ett annat jobb. Men det är inte nödvändigt att byta företag, huvudsaken är att utmaningarna är nya.

Det första året på Tornet har inneburit oväntad skjuts i affärerna, men har samtidigt krävt en hel del skicklighet när det gäller att skapa konkurrenskraft. Tornets fastighetsbestånd utgörs av bostads- och kontorsfastigheter samt köpcentra i hela landet. Efterfrågan på bostadsfastigheter och köpcentra har varit – och är – mycket stort. Däremot är marknaden för kontorsfastigheter betydligt trögare. Det gäller för Christer Armstrong Darvik att anpassa strategierna.
– Just nu har vi en mycket stor efterfrågan på fastigheter. Det ska vi utnyttja, men det gäller att sälja rätt typ av objekt till rätt köpare. Hittills har det gått förvånansvärt lätt. Tornets nya strategi var därför ovanligt vältajmad, menar hon.
Och hon tror att efterfrågan fortsätter att vara hög ett tag framöver. Ett av skälen är att den räntehöjning många trodde skulle komma i höstas inte blev verklighet – tvärtom sänktes räntan och eldade på en redan het fastighetsmarknad. Men Christel Armstrong Darvik är inte orolig för någon bubbla.
– Än så länge läggs buden utifrån en kassaflödesmodell. Därför kan man inte likna situationen vid det som gällde i början av 90-talet, då en fastighetsbubbla blåstes upp och sprack. Nu finns verkliga siffror bakom värdena, säger hon.
Men hon medger att bankerna på senare tid har ökat utlåningsgraden, vilket på sikt kan innebära en fara.
– Det är viktigt att bankerna har kontroll på sin utlåning.

En annan faktor som dämpar oron för en bubbla är att den svenska fastighetsmarknaden fungerar ovanligt väl. Det är ett skäl till det stora intresset från utländska aktörer. Den svenska marknaden är enkel att arbeta på, den är transparent och ganska likvid. Den som gör förvärv här kan vara säker på att objektet går att sälja om fem år.
– Dessutom har marknaden på senare tid stärkts ytterligare av att företrädare för en del fastighetsbolag, exempelvis Kungsleden, har offentliggjort att de vill köpa mer, påminner Christel Armstrong Darvik.
Just nu är hon i färd med att sälja så mycket som möjligt av Tornets bostadsfastigheter. De flesta säljs till bostadsrättsföreningar. Ombildningsvågen kan i det närmaste anses vara över i Stockholm, men i Göteborg och Malmö är den i full gång. I Västerås har dock Tornet gjort ett undantag och sålt till Akelius.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 5/6, 2005

Fler Porträtt

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Porträtt

”Om 40 år flyger vi kanske runt i små flygplan”

Ica Fastigheters vd Lena Boberg ger sin syn på robotar och berättar vad hon tror krävs för att fortsätta locka människor till fysiska matbutiker. Hon avslöjar även bolagets senaste uppfinning.

Porträtt

"Viktigt få grepp om var problemen sitter"

Skanskas nya vd började med att skära ned personalstyrkan och ta bort ett chefsled. Att han inte har problem med att ta tuffa beslut var en av sakerna som styrelsen fastnade för.

Porträtt

Anna Nyberg stöper om Stockholm

Vasakronans fastighetsutvecklingschef leder förvandlingen som ska skapa ett nytt intryck av området runt Sergels torg. Hon vill att city ska locka fler från förorten.

Porträtt

Ansvar för 100 miljarder

AMF är den institution som satsar hårdast på fastigheter. Sedan några månader tillbaka är Pernilla Arnrud Melin ansvarig för bolagets fastighetsinvesteringar. Nya segment och marknader kan vara att vänta.

Porträtt

"Jag visste ingenting så jag gjorde som när jag köpte baguetter"

Från kaféägare och komiker till vice vd för Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. För Fastighetsvärlden berättar Sharam Rahi om karriärbytet, fastigheten han drömmer om att köpa tillbaka och vänskapen med Erik Selin.

Porträtt

"Inte vår affärsidé att kamma hem vinsten och sticka"

Investorägda Vectura ska växa kraftigt de kommande åren. För Fastighetsvärlden berättar vd Susanne Ekblom om expansionsplanerna, den turbulenta tiden på SVT och filosofin hon använder från verkstadsindustrin.

Porträtt

Pressen på nya vinster – redo att dubbla

Långsiktigt. Från början var fastigheterna något som mest fanns där för att hysa koncernens verksamheter. Carl-Johan Bonnier berättar hur fastigheterna kommit att bli allt viktigare genom åren. Nu förbereder Bonnier Fastigheter för en större satsning.

Porträtt

Porträttet: Redo för nystart

Tobin Properties har haft ett kärvt år. Men efter att ha fått in Klövern som ny huvudägare ser VD Erik Karlin ljust på framtiden.

Tillbaka till förstasidan