Porträtt

”Jag gillar långsiktighet”

Nybyggare. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Ulrika Hallengren

Född: 1970 i Västervik.

Bor: Lomma, utanför Malmö.

Utbildning: Högskoleingenjör bygg vid Lunds tekniska högskola.

Karriär: Projektör, bygg- och projektledare, fastig­hetsutvecklare och organisationsbyggare.

Aktuell: Vd på Wihlborgs Fastigheter.

Om branschen: ”Kort och koncist: Gillar.”

Karriären i korthet

1994: Börjar som projektör och byggledare på Bodab som sedan blir del av byggkonsultföretaget Tyréns.

1998: Avdelningschef Prefabutveckling Syd som jobbar med stomentreprenader.

2005: Avdelningschef och senare regionchef Tyréns Temaplan – som inriktar sig på konsulttjänster inom analys och projekt­ledning.

2010: Vd på Fastighets AB ML4 och bygger Max IV-anläggningen i Lund. ”Det blev fem år på en åker”.

2015: Projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs.

2018: Efterträder Anders Jarl som vd på Wihlborgs.

Visa faktaruta

Från taket på Gängtappen, i Västra hamnen i Malmö, kan Ulrika Hallengren peka ut nästan hela sin karriär. Hon och det uppgraderade varvsområdet har följts åt ända sedan 90-talet. Bakom den gamla u-båtshallen, i Kranen 2, hade Lunds tekniska högskola sin filial – där blev Ulrika Hallengren färdig byggnadsingenjör 1994. Strax till höger har byggkonsultföretaget Tyréns sina lokaler – hit flyttade hon och den dåvarande arbetsgivaren 2002.

Det blev 16 år på Tyréns innan Wihlborgs och Peab värvade henne 2010. Då som vd för Fastighets AB ML4 som var i färd med att uppföra synkrotronljusanläggningen Max IV i Lund. Sveriges i särklass största infrastrukturprojekt inom forskning. ”Det blev fem år på en åker”, som Ulrika Hallengren själv uttrycker det, innan jätteprojektet var klart och hon fick komma tillbaka till Dockan-området, denna gång till Wihlborgs huvudkontor. Hennes förmåga att leda projektet, dessutom till en betydligt lägre kostnad än vad som estimerats, uppmärksammades av ledningen. Ulrika Hallengren avancerade till projekt- och utvecklingschef.

 

Vi höjer blicken från hamnområdet, där Wihlborgs utvecklat totalt 160.000 kvadratmeter kommersiella lokaler, och kisar norrut. Stränder kantar Lommabukten upp mot Barsebäck. Ett pärlband av villastäder radar upp sig bakom det gröna. Idyller som Bjärred, Habo Ljung och så Lomma där Ulrika Hallengren bor med sin familj sedan 19 år.

– Så länge har jag aldrig bott på en och samma plats tidigare. Nej, min familj var inte inom cirkusen, men vi flyttade runt en hel del. Mest Småland och Ångermanland, säger hon. Pappa var, och är fortfarande, snickare hemmahörande i Västervik där jag växte upp.

Det var Ulrika Hallengrens far som öppnade upp för byggintresset. Sedan gick föräldrarna skilda vägar och Sverigeresan fortsatte. Under resans gång blev hon storasyster till fyra syskon. En uppväxt som på många sätt formade ledaren Ulrika Hallengren.

– Det finns saker som är både är bra och mindre bra med det mesta som händer. Det var väldigt lärorikt att träffa nya människor och komma till nya platser och försöka förstå vad som är det speciella där, säger hon.

 

Ulrika Hallengrens intresse för bygg, i kombination med matematik, tog henne till branschen. Men all kunskap går, som bekant, inte att förvärva i skolan. Som att leda och handplocka rätt kompetenser för att lösa uppgifter som ingen har löst förut eller att koppla ekonomiska incitament till gemensamma mål – enligt filosofin ”plockar jag bort risker från leverantören så minskar priset för mig”.

– Redan på gymnasiet förstod jag att det fanns en massa motsättningar mellan olika kompetensområden. Som arkitekten och konstruktören som inte riktigt lirar. Jag tänkte att det måste finnas ett jobb där man samordnar spetskompetenser och får dem att sträva mot samma mål och känna engagemang. Sedan blev jag också bygg- och projektledare. En erfarenhet som jag har stor nytta av i dag som vd.

 

 

”Hur skulle du se på att bli börs-vd?” Dåvarande vd:n Anders Jarl, som suttit på posten i 13 år, ställde frågan till Ulrika Hallengren 2018. Först förstod hon inte riktigt frågan.

– Jag svarade att ”jag kan inte relatera till det, vad menar du?”. Att bli vd var inte något jag strävat efter eller hade på min karta. Jag kanske är så som person. När jag har en uppgift, som exempelvis projektledare, gör jag allt jag kan för att vara dedikerad den. Och jag gillar att lägga fokus på den uppgift som jag har att sköta.

Fokuset vittnar om stor arbetskapacitet. Ibland kanske för stor.

– Jag har, precis som många andra, varit på väg att jobba ihjäl mig. När jag träffade min man för över 20 år sedan, så hävdade jag att han räddade livet på mig. Han påminde mig om att det finns andra saker i livet än att bara försöka göra rätt saker på jobbet.

I dag hämtar hon lugnet i familjen, i cykelspåret (eventuellt blir det Cykelvasan nästa år) och i motorsporten. Ulrika Hallengren har tidigare kört mycket enduro ”men numera räcker tiden inte till”. Hemma i garaget står även en Ducati för landsvägskörning.

Som lagbyggare är hon allergisk mot protektionism och prestige. Att Wihlborgs, har avancerat till andra plats på börsbolagens jämställdhetslista, Allbright, är förmodligen ingen slump.

– Jag är övertygad om att när vi kan ta tillvara våra olikheter och våra olika kompetenser, det är då vi kan hitta de riktigt bra sakerna. Det är föränderligt där ute, kunderna förändras, och då är det viktigt att man inte är för likartad i sin egen struktur.

 

När Fastighetsvärlden frågar Ulrika Hallengren om hon kan sammanfatta sin nuvarande roll med en kort slagkraftig rubrik svarar hon blixtsnabbt ”regionsbyggare”. Wihlborgs är den största kommersiella aktören i Malmö, Lund och Helsingborg och har sedan börsintroduktionen 2005 varit Öresundsregionen troget. Idag är även Köpenhamn en stor och viktig marknad för Wihlborgs. Ulrika Hallengren menar att det inte finns någon anledning att blicka bortom regionen för att fortsätta växa. Åtminstone inte ännu.

– Det är bra att ha ett fokusområde. Jag gillar långsiktighet, att vara på en plats, se utvecklingspotentialen och möjligheterna där. Då blir man en långsiktig samhällsaktör, nästan i stil med en kommun. Fastighetsaffärer, områdesutveckling, stadsbyggnad och regionutveckling är något du bygger över lång tid. Det finns stora fördelar med att vara jätteengagerad på den ort man befinner sig.

– Vad som händer i det längre perspektivet vet man dock inte, säger hon och syftar på Fehmarn-Bält-tunnelns öppnande 2028. Då blir det tre timmars resa till Hamburg från Malmö.

 

Ulrika Hallengren tänker inte blicka bortom Öresundsregionen. ”Det är bra att ha ett fokusområde. Jag gillar långsiktighet. Att vara på en plats”.

 

Det lokala engagemanget i Öresundsregionen, med fyra miljoner invånare och 800.000 arbetsplatser inom en timmes pendlingsavstånd, har fallit aktieägare och analytiker i smaken. Sedan 2018, när Ulrika Hallengren klev på som vd, har börsvärdet stigit med 50 procent – från 16 miljarder till 24 miljarder. Och aktien fortsätter att öka i värde. En gynnsam räntemarknad är en av förklaringarna. Men där finns även ett värde i framtidstron för bolaget som i dag har drygt 2.000 företag som kunder. Att förstå vikten av den enskilda kundens expansionsresa, föränderliga behov och få den att stanna kvar är vitalt för vd:n.

– Vi jobbar mycket med att bygga potential för framtiden, att odla bra lägen. Ett exempel är det unika gamla tullhuset i Nyhamnen på 1 000 kvadratmeter som vi nu totalrenoverar ”top notch” till en kund. Det bygger värden till området för framtiden. Det är viktigt att hela tiden hitta utvecklingsbar mark, nya affärsmöjligheter och planera långsiktigt.

Årligen investerar Wihlborgs drygt en miljard i nya projekt.

– Hittills i år har vi investerat 800 miljoner, så man kan misstänka att det för helåret nu blir lite mer. Men vi investerar i takt med att det finns en efterfrågan. Vi har flera marknader som vi kan välja att investera på. Kommer vi inte fram på ett ställe så kanske vi bygger mer på ett annat. Man måste förstås kunna marknaden, veta var det är bäst att investera, känna orten, universiteten och vilka bolag man kan koppla ihop för att stötta dem.

”Vi har flera marknader som vi kan välja att investera på. Kommer vi inte fram på ett ställe så kanske vi bygger mer på ett annat.”

Ulrika Hallengren ser också coworkingytor som ett bra sätt att stötta regionens entreprenörer. Wihlborgs har cirka 20–25.000 kvadratmeter företags- och kontorshotell i beståndet – bland annat Media Evolution city som koncentrerar sig på mediebolag.

– Jag tror att om du kan erbjuda ett sammanhang där du har människor runt omkring dig som kan hjälpa dig att utveckla din affär så är den dragningskraften stor. Det gäller att pussla ihop rätt företag. Jag gillar att den här typen av koncept växer. Allt vi kan göra för att stötta entreprenörskap och ge utrymme för innovativa affärer är bra.

 

Vissa kritiker menar att Öresundsregionen inte är en så bra plats för ekonomisk tillväxt som det kommuniceras utåt. Ulrika Hallengren håller inte med. Man måste sätta sig in i statistiken för att förstå tillväxtkraften som finns i regionen och ju mer analytikerna tittar på regionen så ökar deras förståelse, menar hon.

– Ibland när man mäter vår region så tittar man på Skåne. Men Skåne är inte representativt för hur regionen utvecklas. Det är väldigt stor skillnad på ekonomisk tillväxtkraft för olika delar av Skåne och Öresundsregionen. Det är viktigt att förstå. Och alla de som jobbar i Köpenhamn räknas som noll-inkomsttagare i Sverige. Men de har ändå mat på bordet, för de tjänar ganska bra i Köpenhamn.

Wihlborgs har ett bestånd på över 590.000 kvadratmeter på andra sidan sundet. Men medan man på den svenska sidan erbjuder citynära lägen befinner man sig utanför centrum i Köpenhamn. Varför?

– Vi har bra lägen här i Sverige men så är det faktiskt i Danmark också. Ur ett arbetsplatsperspektiv har vi riktigt bra lägen där. Både Herlev och Ballerup har bra infrastruktur där många företag kan samverka och utvecklas. Det är också glädjande att flera områdena är på väg in i en stadsutveckling där och man blandar bostäder och kommersiella lokaler i olika framtidsplaner.

 

Strax innan intervjutiden är slut ringer Ulrika Hallengrens telefon. Det är Anders Jarl, ex-vd:n.

– Nu är Anders utanför. Vi ska åka iväg på ett gemensamt möte. Han ska introducera mig för en person som han känner sedan tidigare, som inte jag känner.

Anders Jarl sitter inte längre kvar på kontoret men är styrelseordförande i bolaget. Som styrelseordförande kan han stanna i minst tio år till, har han själv uttryckt.
Lägger sig Anders i den dagliga verksamheten mycket?

– Lägger sig i är ett väldigt speciellt begrepp. Han och jag har samma målsättning. Vi är ett framgångsrikt bolag och ska bli ännu mer framgångsrikt. Det finns ingen motsättning i det. Det är ett supportande samarbete.

– Men, tillägger hon, vi hade inte kunnat göra det här skiftet om han hade suttit kvar på kontoret. Hur skicklig han än har varit under årens lopp, säger Ulrika Hallengren.

Fler Porträtt

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Porträtt

Spejar efter nya lösningar

Lagspelare. Maria Lidström har stor erfarenhet av komplexa projekt. Men det är inte tekniken som sporrar henne i jobbet. Det är att tillsammans med medarbetare och samarbetspartners finna de bästa lösningarna.

Porträtt

Planerar för nästa steg

Hans skapelse Slättö har kommit en bra bit på vägen, men Johan Karlsson siktar högre. Läs FV:s långa porträttintervju.

Porträtt

”Det här är vad vi har tränat för”

Riskkoll. Niams vd Fredrik Jonsson ansvarar för många miljarder från några av världens största pensionsfonder. Han anser att egenskaper är viktigare än kunskap, tror inte på quick fix-lösningar eller spådomar för att hantera kriser och ogillar överförenkling. Är Niam förberett för att hantera coronakrisen?

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

Nu ska Stefan Dahlbo säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare. Läs en längre porträttintervju.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Tillbaka till förstasidan