Porträtt

Hennes modell ger bolaget styrka

Agneta Jacobsson blev VD för DTZ Sweden 2004 och har sedan dess hunnit uppleva både rekordår och en jättelik finanskris. Ledarskapsmässigt har krisen varit den största utmaningen,  det är alltid lättare att leda  i medvind.

– I Sverige valde vi en strategi med fokus på  ökade  samarbeten, internt och externt, och tillväxt inom sektorer som faktiskt fungerade även i krisen: värdering, försäljning av mindre fastigheter, hyresgästrådgivning och förvaltning, berättar Agneta jacobsson.

Det uttalade målet var att gasa försiktigt genom krisen och på olika sätt bli starkare i varje affärsområde. DTZ behövde inte minska personalen i Sverige och  visade hela tiden en vinst.

För hela koncernen DTZ har dock krisen satt betydligt större spår än i den svenska verksamheten. Koncernen fick en ny ledning som började med en nyemission men också omfattande personal- och organisationsförändringar.

– Genom att jag sitter i DTZ:s Management team och har arbetat både med våra 
affiliates och med branding för hela företaget har jag fått sett detta på nära håll. DTZ och flera konkurrenter har drabbats hårt. 
I Europa är det fortfarande mycket kämpigt på många håll, inte minst i UK och södra Europa. DTZ är starka i Asien, vilket alltid varit vår styrka.

Idag har DTZ Sweden cirka 80 anställda  och omsätter 135 miljoner kronor.

Agneta Jacobsson är född 1956 i Örebro. Pappa var företagsekonom och sekreterare i byggnadsnämnden i Örebro. Därifrån fick hon ett visst intresse för fastigheter under många sommarpraktiker. Mamma var hemma i många år men sedan tog hon arbete som kontorist på SCB.

– Av min föräldrageneration fick jag ofta höra att det viktiga är att vara duktig och studera vidare,  plikttrogen var nog ordet. Alla i den generationen hade inte haft möjlighet att studera som de ville, så det var väl ett naturligt sätt att se på världen. Ibland kunde dock dessa förväntningar kännas instängda och  tunga. Särskilt om man som jag var enda barnet. Det sätter sina spår, tror det är först nu som jag blivit bättre på att småprata. Blev lite väl mycket av ”duktig flicka” i skolan.

Efter fullgjorda gymnasiestudier gick resan till Stockholm för att börja på KTH, Lantmäterilinjen. Hon studerade på Lantmäteri åren 1975 till 1979 på vilket följde  doktorandstudier 1979-1981.

– Det var egentligen en ren chansning. Funderade på det mesta just då – tandläkare, jurist, lärare, socionom, men det blev KTH. Jag trivdes bra redan från början både med ämnen och kamrater.

I tjänstgöringen som doktorandstudent på KTH ingick undervisningsplikt varför Agneta blev assistent på institutionen för fastighetsekonomi, landsbygdsinriktning hos Erik Persson. Hennes studietid på Tekniska Högskolan sammanföll med en dynamisk utveckling av den fastighetsekonomiska undervisningen.

Professor Eric Carlegrim var först i Europa med att introducera de fastighetsekonomiska teorier som utvecklats på amerikanska universitet under slutet av 1960-talet. Agneta Jacobsson tillhör tillsammans med bland andra Jan Rosengren,  Jan Wejdmark, Urban Edenström, Dag Klerfelt, Christina Gustafsson och nuvarande professorn Stellan Lundström den första generationen modernt utbildade, finansiellt orienterade fastighetsekonomer i Sverige.

Under utbildningstiden träffade hon också sin blivande man Dag Klerfelt. De är idag gifta och har tre söner, varav den äldste också utbildar sig till fastighetsekonom på KTH.

Efter några år tyckte hon att det var dags att möta ”verkligheten”.  Första tjänsten blev på Scandiaconsult som då var framåt när det gällde fastighetsekonomi med en del uppdrag som expropriationer med mera.

– Där hade jag lyckan att jobba med många bra personer, bland andra Jan Rosengren. Vi följdes sedan åt till Bosse Sandberg på Sparbankens värderingsföretag. En rolig tid med Bosse som en fantastisk chef. Jag lärde mig mycket av honom. Sedan var vi några som under några sena nattpass bestämde oss för att starta eget, VärderingsHuset AB år 1984. VärderingsHuset gick sedan samman med mäklarföretaget Swede Property  och blev DTZ år 1995.

– Under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var det tydligt att fastighetsmarknaden blev mer och mer internationell. Det känns konstigt att säga det nu bara 20 år efteråt och i en totalt globaliserad fastighetsmarknad men skillnaderna är enorma.

– Vi tyckte i alla fall då att det var viktigt att skaffa en internationell förankring. Efter en ganska omfattande scanning av möjligheterna blev det DTZ, som då var ganska nybildat av andra länder som gjort samma iakttagelse om marknaden.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #12/2010

Fler Porträtt

Porträtt

”Det här är vad vi har tränat för”

Riskkoll. Niams vd Fredrik Jonsson ansvarar för många miljarder från några av världens största pensionsfonder. Han anser att egenskaper är viktigare än kunskap, tror inte på quick fix-lösningar eller spådomar för att hantera kriser och ogillar överförenkling. Är Niam förberett för att hantera coronakrisen?

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

Nu ska Stefan Dahlbo säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare. Läs en längre porträttintervju.

Porträtt

”Jag var på väg att jobba ihjäl mig”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Tillbaka till förstasidan