Porträtt

”Han tar med sig action till Sverige”

Nu har Skanska åter en svensk koncernchef. De senaste åren har han ansvarat för USA-verksamheten och brinner nu för att vidareutveckla byggbolaget. Han ser en unik chans till korsbefruktning av kompetenser inom Skanska.

Redan när det i december stod klart att Skanskas förre VD Stuart Graham skulle sluta pekades Johan Karlström ut som den troligaste efterträdaren. Redan när han lockades tillbaka från BPA/Bravida 2001 snackades det en hel del om att det här var en mycket trolig framtida VD-kandidat. Nu tog styrelsen två månader på sig innan den skickade ut pressmeddelandet om utnämningen den 6 februari. Några timmar senare presenterades han för kapitalmarknaden på en välbesökt presskonferens på IVA i Stockholm. Många hade stött på honom redan tidigare i hans olika roller på Skanska under 2000-talet eller under hans tid på BPA/Bravida i slutet av 90-talet.

På presskonferensen presenterade Johan Karlström sig med:

– Jag är snickaren som förälskade mig i byggbranschen, bestämde mig för att köra KTH, och efter det började på Skanska.

Naturligtvis hölls presskonferensen på engelska eftersom den samtidigt avhandlade Skanskas bokslut för den internationella kapitalmarknaden.

Och engelskan, den amerikanska varianten, behärskar Karlström numera till fullo efter sina nära fyra år där som ansvarig för Skanskas amerikanska enheter. Fortfarande använder han sig av många uttryck därifrån även när han håller presentationer på svenska. Det är mycket ”action”, ”teambuilding” med mera då han med stor tydlighet berättar om hur Skanska ska utvecklas.

Åren i USA betecknar han själv som mycket viktiga.

– Det har varit otroligt lärorikt. Att få vara borta från Sverige och faktiskt konstatera att saker inte måste göras på det sätt som man är van vid. Det kan faktiskt fungera ändå, och jag tänker inte bara på byggbranschen utan även samhället i övrigt. Först reagerar man och tänker att hur kan det vara på det här sättet? Sedan upplever man att oj, det här är kanske till och med bättre.

Det är nyttigt att få se det så att man inte tar allt för givet och gör på det sätt man alltid gjort. Johan Karlström är övertygad om att Skanska kan förbättra erfarenhetsutbytet mellan företagets olika geografiska marknader.

– Om du tittar på hela samhället i USA så är ju det ett mera actiondrivet land. Man står inte och skrapar med foten utan man får ju saker gjorda, det kan vi ta till oss. Här i Norden är vi duktiga på att planera, vara organiserade och strukturerade. Det för vi över till USA.

Skanska i Sverige har också arbetat mycket långsiktigt med att utveckla medarbetare och morgondagens chefer. De här med medarbetarutveckling är något som vi också tar med till USA.

En annan sak han fann i USA och som imponerat är att den mycket stora marknaden leder fram till nischade aktörer och att dessa blir otroligt specialiserade.

– Vi har ju stora delar av organisationen som inte gör någonting annat än bygger sjukhus. Det är klart att det här driver fram en enormt specialiserad kompetens. Det här är en unik grej för Skanska att ta med sig när vi ska göra just de här sakerna i Europa. Samma sak gäller när vi ska bygga höga byggnader i Norden.  Vi har all kompetens för det där borta.

Just nu driver Skanska ett nybyggnadsprojekt i Strängnäs avsett för ett läkemedelsföretag genom ett internkonsortium 50/50 mellan USA-organisationen och organisationen här och ett team från USA har också rest över hit för att medverka i anbudsstadiet till ett höghusbygge.

– Vi har gjort alldeles för lite sånt här tidigare, det är en jättemöjlighet.

Den allra viktigaste övergripande frågan för Skanska anser Johan Karlström är att knyta duktiga medarbetare till företaget. Några mål om volymökning finns inte, det är resultatet på sista raden som räknas. Volymmål leder ofelbart till att för låga priser offereras och framtida bekymmer.

– Så det gör inte vi, utan vi utvecklar duktiga människor att driva projekt. Desto fler duktiga medarbetare vi har ju mer kan vi utveckla vår business. Det är flaskhalsen som begränsar oss, inte marknaden – den finns.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #5–6/2008

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan