Porträtt

Från boxningsringen till slaget om bostäder

Tempo. Fredrik Holmström är äventyraren som avskyr risker. För Fastighetsvärlden berättar Magnolia Bostads grundare om satsningen på hyresrätter, thaiboxningskarriären och Lilla Jönssonligan.

Fredrik Holmström

ÅLDER:
44 år.

UTBILDNING:
BSB, International University of Monaco.

KARRIÄR:
Började hjälpa sin pappa med fastighetsförvaltning som 20-åring. Egenföretagare.

AKTUELL:
Styrelseordförande i Magnolia Bostad (äger 56,3 procent via F. Holmström Fastigheter, där han är Vd och ägare).

OM FASTIGHETS-BRANSCHEN:
”En fantastisk bransch. Den är i grunden ganska traditionell så tänker man lite utanför boxen så har man goda chanser att nå framgång.”

KARRIÄREN I KORTHET
1996: Examen från International University of Monaco
1996: Bildar F. Holmström Fastigheter AB
2009: Grundar Magnolia Bostad AB
2015: Magnolia Bostad börsnoteras

”I thaiboxningen finns inga genvägar. Man jobbar och jobbar och till slut ger det resultat. Precis så är det i affärslivet också”

Visa faktaruta

Frank Sinatra rynkar på ögonbrynen och stegar framåt med bestämda steg följd av sitt entourage av biffiga livvakter. Gruppen väcker stor uppmärksamhet längs strandpromenaden i Miami Beach 1968.

Bilden är en av flera som hänger i kontorsrummet på Grev Turegatan.

– Jag älskar den bilden. Det är som hämtat ur en maffiafilm. Jag gillar både foto och annan konst. Fördelen med foto är att jag har råd att köpa en del av det bästa. Det kan jag inte med till exempel oljemålningar, säger Fredrik Holmström.

Magnolia Bostad flyttade till det nya kontoret i januari, efter att de vuxit ur de gamla lokalerna på Riddargatan.

Bolaget befinner sig i en intensiv expansionsfas och har mer än tredubblat antalet anställda till 30 personer på två år. Projektportföljen innehåller möjligheter till 6.000 lägenheter och nyligen öppnade de ett nytt kontor i Helsingborg för att täcka den snabbt växande Öresundsmarknaden.

För bara några år sedan hade få hört talas om bostadsutvecklaren.

Vändningen kom i fjol.

– 2014 var gynnsamt för alla som jobbar med fastigheter. För oss var det året då vi blev mogna och då marknaden blev mogen för oss. Det tar tid att bygga upp relationer. För två, tre år sedan var det mer jagande. Nu känner de flesta kommuner igen oss och kommer till oss med potentiella byggrätter, säger Fredrik Holmström.

Magnolia Bostad bygger både hyresrätter och bostadsrätter, men fokus ligger på hyreslägenheterna som står för runt 80 procent av produktionen.

Affärsmodellen går ut på att utveckla bostäder i storstädernas ytterområden och i medelstora städers centrala delar. Genom att tajma markköp med försäljningar till investerare minskar företaget riskerna. Projekten säljs redan före byggstart.

– Vi gillar låg risk och har från början bestämt oss för att inte tänka sista kronan. Vi använder oss alltid av totalentreprenad för att minska byggrisken och vi har aldrig lagt ut våra hyresrättsprojekt på marknaden, trots att det skulle kunna ge oss bättre marginaler. För oss är det viktigt att arbeta långsiktigt och att bygga långsiktiga relationer, säger Fredrik Holmström.

Magnolia Bostad grundades 2009. Men Fredrik Holmström har varit verksam i branschen längre än så. 44-åringen växte upp i Täby tillsammans med sin ensamstående mamma.

Hans pappa ägde några bostadsfastigheter i Stockholm, som han köpt på äldre dagar. Fredrik Holmström fick börja hjälpa till att förvalta dem när han var i 20-års åldern.

Hans riktiga intåg i branschen kom dock först ungefär tio år senare.

Men innan dess skulle han hinna med en framgångsrik karriär i en helt annan bransch – av det mer fysiska slaget.

Fredrik Holmströms Magnolia Bostad expanderar kraftigt och tog steget in på börsen i juni.
Fredrik Holmströms Magnolia Bostad expanderar kraftigt och tog steget in på börsen i juni.

22 år gammal sökte Fredrik Holmström till Internationella universitetet i Monaco. Där läste han ekonomi och finans i tre år.

– Jag tillbringade somrarna i Italien under uppväxten eftersom mamma hade ett hus där, så hela det området kändes familjärt för mig.

Tiden i Monaco har präglat hans syn på vad som är möjligt.

– Det var en fantastisk tid. Jag älskade det. Under lågsäsongen är Monaco väldigt litet och jag fick chansen att träffa många spännande människor. Den tiden lärde jag mig att drömma stort, eftersom jag såg resultatet av att göra det.

Många kontakter i Monaco knöt han via träningen.

– Jag hade tränat thaiboxning sedan jag var 17 och många ville testa det. Hade det varit här i Stockholm hade det funnits 50 personer som var duktiga på thaiboxning, men där var det bara jag så jag fick träna många starka personligheter.

Efter studietiden tillbringade Fredrik Holmström några år i thailändska boxningsringar.

Frukten av ansträngningarna blev ett VM-silver i thaiboxning i Bangkok.

– Det var en väldigt lycklig tid av mitt liv. Livet var så enkelt. Man tränade 4–5 timmar om dagen, åt och levde rätt. Att jobba i affärslivet kan vara mer komplext.

Kampsportstiden lärde honom mycket som han har nytta av än i dag.

– Det var väldigt fostrande. I thaiboxningen finns inga genvägar. Det finns vissa punkter som man måste uppfylla för att lyckas. Man jobbar och jobbar och till slut ger det resultat. Precis så är det i affärslivet också.

När Fredrik Holmström närmade sig 30 år lade han boxningshandskarna på hyllan. Men först producerade han dokumentärfilmen Ett ögonblick av evighet, om sitt liv som proffsboxare.

Filmprojektet ledde till att han fock göra fler filmer.

Han är till exempel en av producenterna till Lilla Jönssonligan och gjorde även en dokumentärfilm om den svenska expeditionen till Mount Everest 1999.

– Det var häftigt. Jag lyckades komma ganska högt upp på Everest och expeditionen nådde toppen. Efter det fick jag en passion för bergsklättring och besteg Mont Blanc och Kilimanjaro.

Lusten till äventyr har inte bara fått Fredrik Holmström att bestiga berg. Han har också seglat till Antarktis och korsat afrikanska öknar.

– Jag älskar att resa och att göra expeditioner. Jag vill se världen. Lyx gör ingen människa lycklig. Man behöver kontrasten mellan enkelhet och lyx. Då kan man uppskatta det. Annars jämför man bara lyx med lyx och då blir man gnällig.

De senaste åren har det dock varit lugnt på expeditionsfronten eftersom Fredrik Holmström och hans fästmö har tre små barn.

– Nu blir det mest semestrar på resort med barnklubb. Men jag uppskattar det också och känner ett lugn i att det är i det stadiet vi är just nu.

Fredrik Holmström

 

När Fredrik Holmström fyllde 30 började han arbeta med fastigheter på allvar. Han ärvde några flerbostadshus efter sin far som gått bort och startade bolaget Holmström fastigheter.

Han började utveckla fastigheter och arbetade med allt från innerstadskonverteringar till att utveckla prefab-bostäder i fjällen och lyxbostäder i Frankrike.

För sex år sedan bildades så Magnolia Bostad.

– I samband med finanskrisen var projekt inte värda någonting. Jag fick då in en massa projekt i mitt privata bolag och ringde Andreas Rutili som jag arbetat med och kände sedan tidigare. Vi bestämde oss för att starta ett bolag tillsammans.

Bolaget fick sitt namn efter Fredrik Holmströms sommarhus i södra Frankrike som är omgivet av vackra magnoliaträd.

Han själv tog plats som styrelseordförande och Andreas Rutili blev VD. De började med att ta kontakt med investerare.

– Vi knöt till oss era viktiga personer med kapital och kunskap.

En av dem var Peabs grundare Erik Paulsson. Han sitter fortfarande i styrelsen för Magnolia Bostad och var till för några år sedan även delägare.

Fredrik Holmström och Peabgrundaren lärde känna varandra några år tidigare tack vare en konflikt.

– Första gången jag träffade honom hade jag över en natt tagit över aktier och blivit största ägare för en prefabfabrik som han var med och drev. Han ringde mig på morgonen och bad mig komma över till hans kontor. Jag satt ensam på kontoret i trasiga jeans och ett linne, så jag svarade att jag inte riktigt var klädd för det. Då svarade han bara: Men du är väl påklädd?

Det var inget att diskutera.

Fredrik Holmström begav sig för att träffa Erik Paulsson.

– Jag såg inte riktigt klok ut och i början var han inte glad. Men någonstans i det där samtalet fann vi varandra. Han är en viktig person för mig både professionellt och vänskapsmässigt. Det är oerhört betydelsefullt att ha en så klok och erfaren person att rådfråga, säger Fredrik Holmström, som annars är restriktiv med vilka han ber om råd.

– Jag låter alla prata, men jag är försiktig med vilka jag lyssnar på. Erik Paulsson tillhör en av dem som jag lyssnar på.

Magnolias första projektet var tre lägenheter på Lidingö. I dag utvecklar företaget runt 1.500 lägenheter per år. I somras börsnoterades bolaget på First North.

– Det var ett viktigt beslut. Vi ville ge något tillbaka till de 20-tal investerare som satsat pengar hos oss, samtidigt som vi ville skapa likviditet i aktien. Vi ville även stärka upp bolagets balansräkning inför en fortsatt expansion. Målsättningen är högt ställd.

– Vi är i dag en av Sveriges största utvecklare av bostäder. Ambitionen är att stärka den positionen och att om några år vara lika självklara som JM eller Peab. Vi är fem, sex bolag som konkurrerar om den platsen i dag.

Fredrik Holmström

 

När Fredrik Holmström talar om Magnolia återkommer han gång på gång till ordet riskminimering.

Även som privat investerare tilltalas han av låga risker.

– Jag har alltid köpt, sålt och ägt delar i bolag. Jag tycker om att vara lågt belånad och även mina bolag är lågt belånade jämfört med många andra. Som en balans till fastighetsbranschen har jag dessutom alltid haft en portfölj med bolag med noll belåning inom andra sektorer. Jag tycker att det känns bra.

Att han har näsa för affärer är tydligt.

Han investerade till exempel tidigt i Uni-bet och fick god avkastning. I dag sitter han bland annat i styrelsen och är delägare i ett framgångsrikt hårvårdsbolag.

Investeringarna har varit långsiktiga och relationsdrivna. Hårvårdsföretaget startade han till exempel tillsammans med sin frisör.

– Jag kan inte de här branscherna, men jag kan människor. Som i alla branscher har det krävt mycket jobb, men också tur.

Hur är du som chef?

– Jag tror inte att jag är en jätteduktig chef, men jag hoppas att jag är en duktig styrelseordförande. Det är därför jag omger mig med duktiga operativa chefer. Jag är inte så tillgänglig och svarar sällan på mejl. Bästa sättet att få tag i mig är att sms:a. Jag jobbar mycket med personliga möten och det jag gör gör jag snabbt och effektivt. Jag går snabbt, käkar snabbt, pratar snabbt. Men när jag kommer hem på kvällen är jag inte den som sitter och knappar på datorn. Då nattar jag mina barn.

Vilket projekt är du mest stolt över?

– Senapsfabriken i Uppsala. Projektet är inte färdigt än, men det är ett perfekt exempel på vad vi vill göra. Vi genomförde affären off market och kommer att göra om fastigheten till bostäder. Dessutom har vi haft ett positivt kassa öde från dag ett.

Magnolias affärsmodell är att sälja projekten tidigt för att minimera riskerna. Finns det några tankar på att börja äga mer nu när ert kapital växer?

– Vi har inga tankar på att överge vårt koncept, men vi lever i en föränderlig värld. Om omvärlden förändras så kommer vi såklart att anpassa vårt koncept, men just nu ser det väldigt positivt ut och vi tror att det kommer att göra det de närmaste åren.

En del uppfattar dig som lite av en “doldis”, är det en medveten strategi?

– Ja, det är behagligt att vara anonym. Jag vill att bolagen ska tala för bolagen och jag tycker om att vara en underdog. Men i och med börsnoteringen förstår jag att offentligheten är något som ingår.

Till sist, du har en longboard på kontoret, när brukar du åka på den?

– Ibland när jag pratar i telefon, men bara på eftermiddagarna när det är lugnt på kontoret.

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan