Porträtt

Enkla affärer

Han kör över 8000 mil per år för att driva pågående projekt och initiera nya. Den norske hotellentreprenören är något av en enmansshow och pratar nästan oavbrutet i mobiltelefonen under sina resor. Det är knappt någon idé att försöka nå honom på något annat sätt.

Arthur Buchardt är helt klart en annorlunda affärsman och har i många fall hittat egna lösningar på olika problem. Det gäller till exempel hur man byter kläder inför affärsmöten och andra liknande evenemang. Berömt är hur Buchardt sparar tid genom att byta byxor medan han fortfarande kör bil, något som kräver en farthållare och en viss akrobatik.

Arthur Buchardt har byggt tio hotell. De flesta har sålts vidare och han äger idag fyra hotell som han byggt själv, varav det senaste tillskottet är Clarion Sign, Stockholms nya lyxhotell vid Norra Bantorget. Totalt finns idag fyra egna hotellfastigheter innehållande cirka 2 000 rum. Operatör i alla hotellen är Petter A Stordalens Choice. Det är ingen slump.

Arthur Buchardt föredrar att i möjligaste mån arbeta med samma personer i affär efter affär. Hotellentreprenören bygger som ett litet ”gäng” omkring sig med arkitekter, byggare, leverantörer, operatörer med mera. Det sparar enligt honom oändligt med tid och besvär.

– När man litar på och kan varandra behövs inga långa upphandlingar utan det räcker med ett handslag så kör vi. Kontrakt och sån`t får komma senare.

Ännu ett sätt göra det så enkelt som möjligt är att Buchardt inte driver hotellen personligen utan äger själva fastigheterna. Därmed finns en enda hyresgäst, operatören. och det går därför att hålla även den ekonomiska administrationen på ett minimum.  Arthur Buchardt har överhuvudtaget inget kontor och bara en anställd.

– Det är en dam i Hamar som sköter min bokföring. Hon arbetar en dag i veckan.

Atrhus Buchardt föddes 1948 i Drammen. Pappa Egil var personaldirektör och Mamma Åse arbetade som lärarinna.

Familjen flyttade sedermera till Brummunddal utanför Lillehammer, vilket är den norske Alf Prøysens hemtrakter. Prøysen skrev något om ödmjukhet – eller vad vissa skulle kalla jantelagen – som Arthur Buchardt tagit till sig som devis:
”Du ska inte tro att du är något förrän du bevisat det och även då skall du inte tro att du är något”

Han tog examen på reallinjen 1968 och gjorde därefter militärtjänst i ett skidlöparkompani. Arhur Buchardt har tävlat i både störtlopp och slalom. År 1970 inledde han studier på handelshögskolan med examen som civilekonom 1973. Han fick sitt första jobb i en bank men bytte snart bana.

Buchardt började att arbeta i sin dåvarande svärfars rörmokerifirma. Den hade då 25 anställda. Efter två år köpte Buchardt ut sin svärfar och tog över firman själv. Det blev inledningen till en snabb expansion.

Företaget började att köpa upp mindre rörmokeriföretag i både Norge och Sverige. 1980 är ett märkesår. Då började Arthur Buchardt bygga fastigheter, ett lager om 2000 kvadratmeter till en VVS-grossist.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #3/2008.

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan