Porträtt

Demontering som affärsidé

Mats Qviberg föddes i Vasastan i Stockholm 1953. Hans mamma var hemmafru medan pappa arbetade på General Motors som då hade sammansättningsfabriker i Stockholm. Gymnasietiden tillbringades vid Bromma Läroverk.
– Det var lättast att få bra betyg på ekonomisk linje varför jag valde den, konstaterar den praktiske Mats Qviberg.
Redan under studietiden intresserade sig unge Qviberg för aktier. Den första investeringen var 20 SKF-aktier för 300 kronor styck. Det blev ingen vidare affär men intresset för ekonomi och aktier höll i sig.
År 1972 vidtog studier vid Handelshögskolan där Mats Qviberg ”stortrivdes”. Efter militärtjänstgöring på P 10 kom han 1976 till SE-Banken där han fick anställning som portföljförvaltare. Det var inte den vanligaste yrkeskategorin vid den här tiden.
 – Min chef var Björn Carlson som då var VD för aktiv placering på SEB. Arbetet var som en skola och Björn fungerade som en riktig mentor för mig, berättar Mats Qviberg.
Han var lyckosam i sitt arbete och började att arbeta som mäklare på SEB 1981. Det visade sig att Qviberg var en lysande säljare
År 1984 gick Mats Qviberg över till Carnegie. Bland kollegorna fanns bland annat Sven Hagströmer, Jonas Wahlström och Anders Böös. I dag ingår alla i vad man kallar ”HQ-sfären”. Under 1980-talets fastighetsboom ägnade sig Mats Qviberg inte alls åt fastighetsaktier och undgick därmed att drabbas av fastighetskraschen.
– Jag begrep mig inte på det, berättar Qviberg. Ekvationen gick helt enkelt inte ihop med oerhört låg avkastning och negativa kassaflöden vid fastighetsaffärer.

Efter ett antal framgångsrika år på Carnegie bildade Sven Hagströmer och Mats Qviberg mäklarfirman Hagströmer & Qviberg.
År 1992 satte man via mäklarfirman tänderna i det gamla investmentbolaget Öresund med ett börsvärde på cirka en miljard. Medinvesterare var Gustaf Douglas och Fredrik Lundberg. Detta blev startskottet för en mängd affärer där HQ-sfären tog makten i olika bolag, tillsatte ny styrelse och ledning som delade upp och sålde tillgångarna.
1995 kom det verkliga hugget då Öresund köpte in sig i Custos, ett klassisk investmentbolag med tillgångar för över 16 miljarder kronor. Bland annat hade Custos stora poster i Skanska och Hufvudstaden.
Alla såg inte med blida ögon på finansklipparnas entré i de fina salongerna. I styrelsen för Custos satt bland annat Skanskas ordförande Percy Barnevik och vd Melker Schörling. Dessa herrars irritation över sina nya ägare var stor. Barnevik skrev en debattartikel i Dagens Industri och bakom kulisserna var tonen stenhård.
– De ringde och hotade oss, minns Mats Qviberg. De tyckte att vi skulle göra som de sa annars… Men vi tog det med ro. Vi satt ju med ”atombomben”, A-aktierna. Det blev som vi ville.

Successivt byttes styrelsen i Custos ut. Under den nya ledningen började nedmonteringen. Kemibolaget Perstorp med flera olika verksamheter – bioteknik, golv, kemi med mera – styckades upp och verksamheterna såldes med gott resultat.
Även kontrollen över Skanska brann i fickan på Qviberg & co. Sven Hagströmer drev en hård renodlingslinje när han tagit plats i Skanskas styrelse. Det var inget Skanskas VD Melker Schörling uppskattade. Det var dock inte längre hans vilja som gällde.
Stora delar av det omfattande fastighetsbeståndet knoppades av i fastighetsbolaget Drott 1998. Bolaget delades ut till aktieägarna med samma fördelning av kapital och röster som fanns Skanska. Det innebär att Custos satt med en stor pott röststarka aktier i det nya fastighetsbolaget. De såldes omgående till Näckebro som försökte ta över Drott. Det slutade dock med att Drott köpte Näckebro istället.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 11, 2005

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan