Porträtt

Demontering som affärsidé

Mats Qviberg föddes i Vasastan i Stockholm 1953. Hans mamma var hemmafru medan pappa arbetade på General Motors som då hade sammansättningsfabriker i Stockholm. Gymnasietiden tillbringades vid Bromma Läroverk.
– Det var lättast att få bra betyg på ekonomisk linje varför jag valde den, konstaterar den praktiske Mats Qviberg.
Redan under studietiden intresserade sig unge Qviberg för aktier. Den första investeringen var 20 SKF-aktier för 300 kronor styck. Det blev ingen vidare affär men intresset för ekonomi och aktier höll i sig.
År 1972 vidtog studier vid Handelshögskolan där Mats Qviberg ”stortrivdes”. Efter militärtjänstgöring på P 10 kom han 1976 till SE-Banken där han fick anställning som portföljförvaltare. Det var inte den vanligaste yrkeskategorin vid den här tiden.
 – Min chef var Björn Carlson som då var VD för aktiv placering på SEB. Arbetet var som en skola och Björn fungerade som en riktig mentor för mig, berättar Mats Qviberg.
Han var lyckosam i sitt arbete och började att arbeta som mäklare på SEB 1981. Det visade sig att Qviberg var en lysande säljare
År 1984 gick Mats Qviberg över till Carnegie. Bland kollegorna fanns bland annat Sven Hagströmer, Jonas Wahlström och Anders Böös. I dag ingår alla i vad man kallar ”HQ-sfären”. Under 1980-talets fastighetsboom ägnade sig Mats Qviberg inte alls åt fastighetsaktier och undgick därmed att drabbas av fastighetskraschen.
– Jag begrep mig inte på det, berättar Qviberg. Ekvationen gick helt enkelt inte ihop med oerhört låg avkastning och negativa kassaflöden vid fastighetsaffärer.

Efter ett antal framgångsrika år på Carnegie bildade Sven Hagströmer och Mats Qviberg mäklarfirman Hagströmer & Qviberg.
År 1992 satte man via mäklarfirman tänderna i det gamla investmentbolaget Öresund med ett börsvärde på cirka en miljard. Medinvesterare var Gustaf Douglas och Fredrik Lundberg. Detta blev startskottet för en mängd affärer där HQ-sfären tog makten i olika bolag, tillsatte ny styrelse och ledning som delade upp och sålde tillgångarna.
1995 kom det verkliga hugget då Öresund köpte in sig i Custos, ett klassisk investmentbolag med tillgångar för över 16 miljarder kronor. Bland annat hade Custos stora poster i Skanska och Hufvudstaden.
Alla såg inte med blida ögon på finansklipparnas entré i de fina salongerna. I styrelsen för Custos satt bland annat Skanskas ordförande Percy Barnevik och vd Melker Schörling. Dessa herrars irritation över sina nya ägare var stor. Barnevik skrev en debattartikel i Dagens Industri och bakom kulisserna var tonen stenhård.
– De ringde och hotade oss, minns Mats Qviberg. De tyckte att vi skulle göra som de sa annars… Men vi tog det med ro. Vi satt ju med ”atombomben”, A-aktierna. Det blev som vi ville.

Successivt byttes styrelsen i Custos ut. Under den nya ledningen började nedmonteringen. Kemibolaget Perstorp med flera olika verksamheter – bioteknik, golv, kemi med mera – styckades upp och verksamheterna såldes med gott resultat.
Även kontrollen över Skanska brann i fickan på Qviberg & co. Sven Hagströmer drev en hård renodlingslinje när han tagit plats i Skanskas styrelse. Det var inget Skanskas VD Melker Schörling uppskattade. Det var dock inte längre hans vilja som gällde.
Stora delar av det omfattande fastighetsbeståndet knoppades av i fastighetsbolaget Drott 1998. Bolaget delades ut till aktieägarna med samma fördelning av kapital och röster som fanns Skanska. Det innebär att Custos satt med en stor pott röststarka aktier i det nya fastighetsbolaget. De såldes omgående till Näckebro som försökte ta över Drott. Det slutade dock med att Drott köpte Näckebro istället.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 11, 2005

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Porträtt

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

Nu ska Stefan Dahlbo säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare. Läs en längre porträttintervju.

Porträtt

”Jag var på väg att jobba ihjäl mig”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Tillbaka till förstasidan