Porträtt

Bankmannen som blev miljardmäklare

Peter Leimdörfer tar emot vid fastighetsrådgivningsfirman Leimdörfers kontor på tolfte våningen i tredje Hötorgsskrapan. Där finns en god utsikt över stora delar av Stockholms city. Den bokstavligen goda överblicken över den marknad där han medverkat i så många affärer tilltalar säkert den metodiske Peter Leimdörfer.
Han har förmedlat fastigheter för mångmiljardbelopp. Peter Leimdörfer motsvarar dock inte alls den klassiska bilden av en
gåpåig fastighetsmäklare utan intrycket är snarast en plugghäst. Det är han själv medveten om och ser som en konkurrensfördel.
– Min styrka har alltid varit att tänka i modeller, säger han, vilket vi också haft nytta av i Leimdörfer.

Peter Leimdörfer föddes 1961. Familjen bodde då på Gärdet i Stockholm. Pappa Martin var kärnfysiker men hoppade av den akademiska karriären 1967 då han bildade Industrimatematik. Bolaget börsnoterades sedermera både på svenska börsen och på Nasdaq i USA.
Martin Leimdörfer gjorde allt fler affärer med amerikanska företag, vilket gjorde att familjen tillbringade mycket tid i USA.
Något som gjorde ett djupt intryck på unge Leimdörfer.
– Jag älskar New York, berättar Peter Leimdörfer. Jag gillar tempot, energin och mångfalden. Redan som ung började jag att drömma om att jobba i New York.
Efter gymnasieexamen på Östra Real började han på Handelshögskolan i Stockholm. Det var en ambitiös elev som klev genom portarna till den välrenommerade institutionen 1980.
Han var mycket fascinerad av nationalekonomi och såg fram emot spännande diskussioner med engagerade lärare och studiekamrater. Han blev besviken.
– Jag mötte oengagerade lärare som enligt min mening gav dålig undervisning.
Bland kamraterna var det knappast någon som hade intresse för ämnet nationalekonomi utan de flesta ville bara lära sig att göra ”business”.  Det blev inget utsvävande kårliv för Leimdörfer på Handels utan han pluggade hårt och utvecklade sin känsla för modelltänkande.
– Vissa saker är konstanta, berättar han, som människors känslor, till exempel fruktan och girighet, vilket styr deras beteende. Det kan man delvis fånga i en matematisk modell.
Det var också en modell för handel med valutor som blev examensarbetet från Handels. Peter Leimdörfer matade in sju års kurser för flera olika valutor i den tidens jämförelsevis primitiva datorer.
Ett dataprogram tolkade sedan aktuella valutakurser och gav köp- eller säljrekommendationer. Den 21-årige studenten gav sig 1983 ut på en ”roadshow” till banker i London, New York och Geneve för att sälja sin modell.
– De hårdhudade valutahandlarna hade nog lite svårt att ta en 21-åring som aldrig sett en arbetsplats inifrån på allvar, konstaterar Leimdörfer.

Han fick ändå napp på UBS i Geneve där han började att arbeta med sin modell. Han firade viss framgång inom valutahandeln och fick ett erbjudande från Citibank i New York. Innan 23 hade Peter Leimdörfer nått sina drömmars mål. Han jobbade på bank i New York!
Trots detta dröjde det inte länge förrän Peter Leimdörfer åter flyttade hem till Sverige. Hans flickvän och numera fru var inte riktigt lika förtjust i det hektiska livet i New York. När det kom ett intressant erbjudande från Sverige nappade Peter Leimdörfer.
År 1985 startade SEB investmentbanken Enskilda Securities och han erbjöds att vara med i ledningsgruppen från starten. På Enskilda arbetade man mycket med Corporate Finance, finansiell rådgivning.
Hans chef på Enskilda blev Gerard De Geer som blev en viktig mentor för Leimdörfer.
– Han var den självklare ledaren och kanske en av dem som betytt mest för mig personligen och i karriären. Vi har gjort mycket tillsammans även efter tiden på Enskilda.
I USA hade Peter Leimdörfer lärt sig teorin bakom ränteswappar, ett finansiellt derivat där man byter betalningsflöden i form av räntebetalningar med varandra. Han var först med detta i Sverige och drog 1985 personligen igång marknaden, som idag är mycket stor.
– Jag åkte runt till finanscheferna på de stora företagen och missionerade för ränteswappar.
År 1987 var det dags för nästa utmaning då Peter Leimdörfer började att arbeta med något annat som var nytt på 1980-talet, optionshandel. Han blev chef för en liten grupp på Enskilda som körde igång handeln. Det var strax innan börskraschen 1987 då aktiekurserna föll runt 20 procent på en dag.
– Det var fruktansvärt, även om vi ”bara” förlorade några miljoner. Bland annat den här upplevelsen har gjort mig mycket försiktig i affärer.

Den fullständiga artikeln finns att läsa i Fastighetsvärlden 12-06

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan