Porträtt

Alltid full fart

Sedan två år arbetar Erika Olsén vid Jones Lang LaSalles kontor i London. Hon är en av fem personer som ingår i Pan European-teamet som har hand om konsultbolagets rådgivningsuppdrag när det gäller gränsöverskridande affärer för kontors- och lager/logistikfastigheter. Arbetsplatsen ligger vid Hannover Square, mellan Regent St och New Bond St. Alltså i heta Mayfair.

– Jag har lärt mig otroligt mycket av att arbeta här och kan verkligen rekommendera alla som vill, att åka hit och arbeta några år. London är en fantastisk stad och vi svenskar är omtyckta. Det finns flera svenska fastighetskonsulter här och riktigt många som jobbar inom den finansiella sektorn.

Olsén har varit med om att locka ett stort antal internationella investerare till Sverige och under det senaste året även till den allt hetare finska marknaden.

Men för drygt ett halvår sedan stannade aktiviteten i London upp. Kreditkrisen hade exploderat i USA och oron fick snabbt fäste i den brittiska huvudstaden.

– Plötsligt blev allt stiltje. Inga affärer, ingenting hände. Många var nervösa och affärer sprack eller sköts på framtiden. Den brittiska marknaden var skakig och prisnivåerna justerades ned ganska kraftigt under några veckor. Inom många andra sektorer hörde man ofta om folk som fått kicken till följd av kreditmarknadskrisen Speciellt bland dem som jobbat med syndikeringar.

Därefter kunde Olsén, genom telefonmöten med de lokala kontoren runt om i Europa, följa hur oron spred sig och hur de högbelånade investerarna fick nobben av allt fler banker. Omsättningen på investerarmarknaden har därefter fortsatt att minska i nästan alla länder. Men för Norden och Sverige är Olsén positiv när det gäller investerarmarknaden.

– Norden står fortfarande högt på många investerares lista. Bankerna är likvida och marknaderna transparenta och det kommer troligen att vara ännu mer avgörande framöver för var investeringarna sker, och det gynnar Sverige.

Erika Olsén är född i jämtländska Föllinge, sju mil nordväst om Östersund. Som ung kretsade mycket kring idrott och tävlande. Hon åkte skidor, spelade pingis, fotboll och vann till och med sin klass i orienteringstävlingen O-ringen som 15-åring. Tjänade pengar gjorde hon genom att arbeta extra på faderns sågverk och plantera skog.

– En bra dag och på bra mark kunde man, utrustad med sportdryck, få ner strax över 2000 plantor. Vi jobbade på ackord, säger Olsén och försäkrar att alla träd växer rakt idag.

När det var dags för gymnasiet tvingades hon flytta hemifrån eftersom närmaste skola låg i Östersund. Eftersom hon alltid gillat matte blev det teknisk linje, och utbildningen gav henne även utrymme att skjuta upp valet av framtida yrkesval.

Att det sedan blev KTH i Stockholm var inte självklart. Hon hade nämligen sökt till ekonomlinjen i Umeå, men med hjälp av lite tippex ändrades valet.

– Det var full fart med matte från början och det gillade jag. Men efter ett tag planade det ut och blev lugnare och ibland var utbildningen ganska spretig, med bland annat ekologi och GIS (kartor och satelliter). Det visar ju också det faktum att det från utbildningen finns allt från dem som hamnat som traditionella lantmätare till dem som jobbar på bank. Den absolut största behållningen från min studietid är mitt utbyteshalvår i San Diego där jag läste fastighetsekonomi vid en ekonomisk fakultet.

Bland studiekamraterna i Stockholm fanns bland annat Therese Jönsson och Anders Nordvall (båda vid Areim idag) och Andreas Öberg (VD Nordum).

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #4/2008

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan