Porträtt

Affärerna får Schuss av Lennart

Sedan ett år tillbaka är Lennart Schuss ”högsta hönset” för Catellas svenska fastighetsverksamhet. Det blev han för att han tillsammans med Johan Ericsson legat bakom ”success storyn” Catella Corporate Finance. Medan Johan ska sprida succéreceptet till övriga Europa ska Lennart se till att den svenska verksamheten fortsätter att leverera resultat.
Lennart Schuss föddes i Malmö 1952 och där växte han upp tillsammans med sin bror Bernt. Hans föräldrar drev ett litet företag i konfektionsbranschen så affärsverksamhet fanns i närheten och kan ha påverkat Lennart i hans yrkesval, åtminstone valde han att studera till civilekonom. Brodern Bernt valde också högre studier och blev tandläkare, han bor kvar i Malmö.
Studierna innebar att Lennart Schuss flyttade till Stockholm och Handelshögskolan där han började 1973. Efter examen började han på Unilever där han fick jobba i en rad olika Unileverbolag. Det väckte förundran bland kollegor på Unilever när han tre år senare sade upp sig för att började som analytiker på Aktiv Placering.
– De tyckte inte att analytiker var något jobb. På den tiden fanns det nästan inga aktieanalytiker i Sverige. Skandinaviska Enskilda Banken som var moderbolag till Aktiv Placering hade till exempel inga analytiker alls!
– När jag började på Aktiv Placering var det egentligen för att lära mig svenskt näringsliv. Jag var inte så intresserad av aktier, faktum är att de flesta ansåg aktiebranschen som fullständigt ointressant.

När aktiemarknaden sedan fullkomligt exploderade i början av 80-talet, insåg Lennart Schuss att det kunde vara spännande att vara med och bygga upp en fondkommissionär. Det blev Stockholm Fondkommission, och där kom Lennart att ansvara för analys.
     Men mycket snart tröttnade han på analysen och började istället med mer corporate finance inriktade affärer och med försäljning av större aktieblock.
Det var på Stockholm Fondkommission som han och Johan Ericsson blev kollegor och där gjorde de sin första fastighetsrelaterade affär när Realia skapades ur Diös Norra Bygg och lade ett bud på fastighetsbolaget Sannadal.
1989 var det åter dags för uppbrott och nystart. Lennart, Johan, Gunnar Wedfelt och Ulf Öster startade Partner Fondkommission och i flera affärer samarbetade man med Erik Ahrenby på vm Fastighetsekonomi.
– Johan och jag lärde känna Erik Ahrenby i samband med att vi hade ett uppdrag åt Finans ab Nyckeln 1989, det gällde att finna fastigheter i Tyskland för Nyckelns kunder. Det blev inga fastigheter. Det mesta tyckte vi var för dyrt och det som vi ville köpa, köptes snabbt av tyskarna själv. Min analytiska bakgrund var nog en hämmsko!
Den första kontakten med Eric Ahrenby ledde dock till att affärstycke uppstod och till flera nya samarbeten.
– Eric var en fantastisk person som betydde mycket både för Johan och mig, och genom honom fick vi även kontakt med Gunnar Rylander som några år tidigare grundat Catella och där vm Fastighetsekonomi ingick.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 1, 2005

Fler Porträtt

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Porträtt

Långläsning: Den gröna vägen fram

Enkelt. Sedan Johan Knaust var med och grundade K2A har bolaget växt i stabil takt med sitt tydliga koncept: Miljövänliga hyresrätter byggda i trä.

Porträtt

Från utkant till centrum

Stabil. Från korvkiosken på idrottsplatsen till fastighetsbranchens epicentrum. Corems vd Eva Landén har gjort den resan. Nu ska hon leda bolaget in i ett nytt decennium.

Porträtt

Får fart i motvinden

Nybyggare. Allt kändes rätt. Namnet på det nya företaget var catchy, rekryteringarna hade löpt på bra och uppdragsportföljen hade fyllts på i god takt. Nu skulle ingenting gå fel.

Porträtt

”Avkastning behöver inte vara vackert”

RISKFRITT. Med Andreas Wahlén vid rodret har NP3 från Sundsvall fortsatt leverera vad många kommersiella fastighetsägare drömmer om just nu.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Porträtt

Spejar efter nya lösningar

Lagspelare. Maria Lidström har stor erfarenhet av komplexa projekt. Men det är inte tekniken som sporrar henne i jobbet. Det är att tillsammans med medarbetare och samarbetspartners finna de bästa lösningarna.

Porträtt

Planerar för nästa steg

Hans skapelse Slättö har kommit en bra bit på vägen, men Johan Karlsson siktar högre. Läs FV:s långa porträttintervju.

Porträtt

”Det här är vad vi har tränat för”

Riskkoll. Niams vd Fredrik Jonsson ansvarar för många miljarder från några av världens största pensionsfonder. Han anser att egenskaper är viktigare än kunskap, tror inte på quick fix-lösningar eller spådomar för att hantera kriser och ogillar överförenkling. Är Niam förberett för att hantera coronakrisen?

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Tillbaka till förstasidan