Porträtt

Affärerna får Schuss av Lennart

Sedan ett år tillbaka är Lennart Schuss ”högsta hönset” för Catellas svenska fastighetsverksamhet. Det blev han för att han tillsammans med Johan Ericsson legat bakom ”success storyn” Catella Corporate Finance. Medan Johan ska sprida succéreceptet till övriga Europa ska Lennart se till att den svenska verksamheten fortsätter att leverera resultat.
Lennart Schuss föddes i Malmö 1952 och där växte han upp tillsammans med sin bror Bernt. Hans föräldrar drev ett litet företag i konfektionsbranschen så affärsverksamhet fanns i närheten och kan ha påverkat Lennart i hans yrkesval, åtminstone valde han att studera till civilekonom. Brodern Bernt valde också högre studier och blev tandläkare, han bor kvar i Malmö.
Studierna innebar att Lennart Schuss flyttade till Stockholm och Handelshögskolan där han började 1973. Efter examen började han på Unilever där han fick jobba i en rad olika Unileverbolag. Det väckte förundran bland kollegor på Unilever när han tre år senare sade upp sig för att började som analytiker på Aktiv Placering.
– De tyckte inte att analytiker var något jobb. På den tiden fanns det nästan inga aktieanalytiker i Sverige. Skandinaviska Enskilda Banken som var moderbolag till Aktiv Placering hade till exempel inga analytiker alls!
– När jag började på Aktiv Placering var det egentligen för att lära mig svenskt näringsliv. Jag var inte så intresserad av aktier, faktum är att de flesta ansåg aktiebranschen som fullständigt ointressant.

När aktiemarknaden sedan fullkomligt exploderade i början av 80-talet, insåg Lennart Schuss att det kunde vara spännande att vara med och bygga upp en fondkommissionär. Det blev Stockholm Fondkommission, och där kom Lennart att ansvara för analys.
     Men mycket snart tröttnade han på analysen och började istället med mer corporate finance inriktade affärer och med försäljning av större aktieblock.
Det var på Stockholm Fondkommission som han och Johan Ericsson blev kollegor och där gjorde de sin första fastighetsrelaterade affär när Realia skapades ur Diös Norra Bygg och lade ett bud på fastighetsbolaget Sannadal.
1989 var det åter dags för uppbrott och nystart. Lennart, Johan, Gunnar Wedfelt och Ulf Öster startade Partner Fondkommission och i flera affärer samarbetade man med Erik Ahrenby på vm Fastighetsekonomi.
– Johan och jag lärde känna Erik Ahrenby i samband med att vi hade ett uppdrag åt Finans ab Nyckeln 1989, det gällde att finna fastigheter i Tyskland för Nyckelns kunder. Det blev inga fastigheter. Det mesta tyckte vi var för dyrt och det som vi ville köpa, köptes snabbt av tyskarna själv. Min analytiska bakgrund var nog en hämmsko!
Den första kontakten med Eric Ahrenby ledde dock till att affärstycke uppstod och till flera nya samarbeten.
– Eric var en fantastisk person som betydde mycket både för Johan och mig, och genom honom fick vi även kontakt med Gunnar Rylander som några år tidigare grundat Catella och där vm Fastighetsekonomi ingick.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 1, 2005

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Porträtt

Porträtt

”Det här är vad vi har tränat för”

Riskkoll. Niams vd Fredrik Jonsson ansvarar för många miljarder från några av världens största pensionsfonder. Han anser att egenskaper är viktigare än kunskap, tror inte på quick fix-lösningar eller spådomar för att hantera kriser och ogillar överförenkling. Är Niam förberett för att hantera coronakrisen?

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

Nu ska Stefan Dahlbo säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare. Läs en längre porträttintervju.

Porträtt

”Jag var på väg att jobba ihjäl mig”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Tillbaka till förstasidan