Villornas ofredade läge

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

Villaägarna vid den blivande tunnelbane­stationen Järla verkar gå miste om det stora klippet. I april meddelade Tobin Properties att de lägger ner projekt ”Birka”, som gick ut på att köpa ett 30-tal gamla villor för närmare en miljard kronor, riva dem och bygga lägenheter.

Kommunalrådet i Nacka, moderaten Mats Gerdau, hoppas att någon annan bostadsutvecklare tar över. Om Nackahem inte sålts 1996 hade kommunen kunnat göra det själv.

Nå, det är i alla fall glädjande att styret i Nacka inte drabbats av frys-tiden-syndromet. I Stockholm vill stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) ”freda” villakvarteren.

”Man måste ta hänsyn till områdets karaktär och undvika att pressa in kommunala hyreshus bara för att, som under den förra mandatperioden, markera någon sorts geopolitisk hållning”, sa Larsson i Stockholm Direkt.

Måste man inte alls. Tänk på Villastaden på Östermalm i Stockholm. Pionjären Johan Henrik Palmes villa stod klar 1877. Den revs efter tio år för att ge plats för en ny. Andra privatpalats där försvann också tidigt för att ersättas av större kåkar. Nu står där en blandning av hus från de flesta decennier.

När det kommer till villaområden är det alltför ofta stopp

Borgerliga politiker, och en del socialdemokrater, talar om vikten av blandade upplåtelseformer när de vill omvandla hyres- till bostadsrätter. Liksom när de ger markanvisningar för nybyggen. Men när det kommer till villaområden är det alltför ofta stopp, då är helt plötsligt områdets karaktär det viktiga.

I Visby sålde kommunen åtta tomter 2017, fem personer köpte varsin fastighet för att bygga villor. En person köpte tre och ämnar bygga en huskropp med 18 lägenheter i två våningar. Villaägarna är emot.

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Eva Ahlin (C) beklagar att detaljplanen ger utrymme för detta radhus och talar om ett eventuellt återköp.

För miljöns skull är det dock dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner, allra helst i bostadsområdet på bekvämt cykelavstånd från centrum.

Fler Krönikor

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan