Krönikor

Varför byggs det så lite bostäder?

Även om bostadsbyggandet ökat väsentligt under de senaste månaderna har det, som de flesta vet, legat på extremt låga nivåer under ett par års tid och bostadsbristen blir alltmer märkbar i stora delar av samhället. Oftast är det vi byggherrar och de höga byggkostnaderna som utpekas som bovarna i dramat.

Därför var det välgörande att ta del av den undersökning som DI genomförde i höstas där de ställde frågan vilket som är det största hindret för ett ökat bostadsbyggande. Hela 29 % av de 1000 respondenterna ansåg att den största anledningen är att politikerna inte tar bostadsfrågan på tillräckligt stort allvar. 17 % framhöll de höga arbets- och materialkostnaderna som det främsta skälet, 15 % pekade på skatter och arbetsgivaravgifter medan 13 % ansåg att bostadsutvecklarna tar för bra betalt.

Jag instämmer i att byggkostnaderna fortfarande är för höga och att de måste ner. Men visst är det också så att de politiska initiativen kring bostadsfrågan varit osedvanligt osynliga på senare tid. Under förra årets valrörelse var de knappt märkbara. Det lilla som debatterades var behovet av fler hyresrätter och upprustningen av miljonprogrammen.

Och det är kanske detta som är ett av grundproblemen – att vi ständigt ställer olika bostadsformer mot varandra i stället för att fokusera hur vi kan öka takten i bostadsbyggandet i stort. Vi behöver alla typer av bostäder: småhus, radhus, villor i form av bostadsrätter, hyresrätter och äganderätter i en lagom blandning. Genom att skapa attraktiva boendeområden där många olika upplåtelseformer finns att tillgå, gör vi det möjligt för människor att välja boende efter deras egna ekonomiska förutsättningar och behov.

Sanningen i DI:s undersökning är att vi är många som har ett ansvar för att bostadsbyggandet håller sig på en jämn och bra nivå. Men tendensen med att ”skylla på varandra” är så gammal och inrotad att det tycks gå av bara farten.

Det är hög tid att vi i stället fokuserar på vad vi gemensamt kan göra för att lösa problemet. För det är ett problem, och ett allvarligt sådant, som de facto hotar hela vår välfärd om vi inte kommer till rätta med det. Ska vi fortsatt kunna konkurrera på en global marknad med bra jobb och växande företag måste vi också ha en bostadsmarknad som svarar upp mot detta.

Om lagstiftare och lokalpolitiker gör sitt, så att vi får enhetliga regler över landet vad gäller handläggningstider för detaljplaner, byggnormer och tillgång till byggbar mark, samt se över överklagandeprocesserna så ska vi dra vårt strå till stacken och göra vad vi kan för att få ner produktionskostnaderna och korta byggtiderna.

Jag välkomnar vår nye bostadsminister som förefaller ha ett genuint kunnande och intresse för bostadsfrågorna. Regeringens löfte om att göra en översyn av regelverken i syfte att skapa neutrala villkor för alla boendeformer är också välkommet. Och lika välkommet vore en skattelagstiftning som gynnar flyttkedjor i stället för att motverka dem.

Jag ser med tillförsikt fram emot ”samverkansåret” 2011!

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Tillbaka till förstasidan