Värdet måste gå före prispress

Jeanette Saveros Sedan hösten 2012 är Jeanette Saveros VD på projektledningsföretaget Hifab, noterat på OMX First North, ett företag hon arbetat på sedan 2005. Saveros har tagit emot flera utmärkelser för sitt ledarskap, bland annat ”Årets framtida ledare i fastighetsbranschen 2010.
Visa faktaruta

Inom de offentliga upphandlingarna ser vi idag en tuffare marknad. Nya sätt att upphandla konsulter genom bl.a. konsultmäklare gör att timpris blir viktigare än värdet av vår leverans. Det här hotar att utarma kvalitén på leveransen. Vad händer med värdet och vikten av innovation och utveckling då denna utveckling får fäste? Hur tar vi som konsulter steget ifrån att vara en prispressad resurskonsult som säljer timmar till att leverera en värdebaserad produkt till våra kunder?

Vi på Hifab och många av våra konsultkollegor pratar om att göra en positionsförflyttning. Komma närmare kundens affär för att kunna leverera en mer värdebaserad produkt. Jag tycker att vi i alldeles för liten utsträckning gör en samlad ansats oss konsulter emellan.

Vi behöver skapa ett erbjudande till våra kunder som kräver andra riskåtaganden och andra samarbetsformer. Jag är övertygad om att vägen till framgång är att samarbeta och erbjuda en helhetslösning för projektledning, byggledning och projektering. Att ha förmågan att sätta ihop rätt team för just det projektet och den kunden. Det innebär att vi i större utsträckning har strategiska samarbeten som över tid tillåter oss att aktivt arbeta med ständiga förbättringar. Inte uppfinna hjulet varje gång en ny grupp sätts ihop.

Vårt företag har i över 65 års tid verkat i Sverige och i 30 års tid internationellt. Det skiljer sig enormt mellan hur vi driver projekt här hemma och internationellt. Är det resten av världen i stort som har fel och den svenska modellen som är rätt? Nej jag skulle vilja att vi tar del av den erfarenhet finns därute. I de flesta av våra internationella projekt handlar våra kunder upp en ledande konsult som tar ett ekonomiskt och juridiskt ansvar för samtliga konsultgrupper inklusive upphandling och projektledning av entreprenörer. Varför ser det inte ut så i Sverige?

Vi söker idag andra typer av samarbeten för hur vi och framtidens konsulter ska möta våra kunders behov och framtida utmaningar. Vi vill erbjuda våra kunder ett totalt konsultansvar där vi tillsammans med våra konsultkollegor arbetar som en konsult med ett gemensamt mål – optimera kundens affär.

Jag vill uppmana alla fastighetsägare att inte välja vägen med konsultmäklare som enbart handlar på pris. Långsiktigt är det en förödande utveckling för hela branschen då utveckling, innovation och forskning inte kommer ha utrymme. Ställ istället andra krav på oss som konsultbransch. Jag är övertygad om att vi kan leverera rätt produkt, till rätt pris i rätt tid om vi hittar samarbetsformer som inte är så styrda av de boxar vi idag utgår ifrån. Kan vi dessutom hitta andra ersättningsformer som är baserade på hur projekten levererar samt vilka värden som skapas, då tror jag att vi tillsammans är på rätt väg.

Utmana oss som en gemensam bransch. Ta dialog med oss direkt eller genom teknikkonsulternas intresseorganisation, STD – Svensk Teknik och Design.

Fler Krönikor

Krönika

Förstärkta trender i pandemins spår

Dag Klerfelt redogör för tendenserna – dit coronan för oss.

Krönika

Det osända kundbrevet

Visst, när det kommer ett företag och vill hyra sådär 6.500 kvm på fina gatan brukar det bli litet fart …

Krönika

Det heliga överskottet?

”Vi vet ju inte hur regering och riksdag skulle ha handlat utan den tvångströjan.”

Krönika

Måste få bygga som man vill

”Sen kom kommunen för att inspektera. Pang, bom. Entrén var inte tillgänglighetsanpassad nog”

Krönika

Kapitalet tränger ut folk

”Åtråvärd mark med hus kidnappas av kapitalstarka riskbolag.”

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Tillbaka till förstasidan