Triangelns uddar

Foto: Håkan Elofsson

Ulf Adelsohn, Krönikör

Är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan våren 2012. Adelsohn var partiledare för Moderaterna i fem år och var finansborgarråd i Stockholm i tre år. Han har även varit kommunikationsminister i tre år och landshövding i Stockholms län i åtta år.

Visa faktaruta

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum. Alltfler började ifrågasätta såväl köttätande som flygning och Miljöpartiet gick följaktligen till val på såväl högre flygskatter som en ny köttskatt.

Skatter anses nu ha avskräckande effekt på allt utom arbete där höga skatter av många tvärtom påstås ha en stimulerande verkan.

Samtidigt som alltfler beskärmade sig över flygets klimatpåverkan höjde många varningsord för nya ”höghastighetsbanor”. Det undras mig om alla dessa dynamiska tänkare anser att vi ska förflytta oss med häst och vagn eller cykla till kontinenten.

Till skillnad från nästan alla jämförbara länder har vi låga underhålls- och reinvesteringskostnader på våra järnvägar. Samtidigt har järnvägsresandet ökat kraftigt liksom kraven på mer gods på järnväg.

Dessutom kör vi pendeltåg, regionaltåg, intercitytåg, expresståg och godståg på samma – överbelastade – spår.

Nu som på 1800-talet förfasar sig många över kostnaden. Ja det blir dyrt, nu som då. Det är bara det att det är nödvändigt.

Vi behöver därför helt enkelt investera i fler järnvägsspår. Nu som på 1800-talet förfasar sig många över kostnaden. Ja det blir dyrt, nu som då. Det är bara det att det är nödvändigt.

Jag har ett tips: förbind Göteborg med Landvetter och Borås. Bygg fler spår mellan Malmö och Lund och bygg ostlänken från Stockholm till Linköping.

Sedan kan vi i lugn och ro fortsätta i etapper och bygga hela triangeln Stockholm-Göteborg-Malmö.

Och det gör ju inget om tågen kan gå fort också. Men prata inte om ”höghastighetståg” för då går bakåtsträvarna i spinn.

Fler Krönikor

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Krönika

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges …

Tillbaka till förstasidan