Träskallarnas komplott

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

Det är mycket nu i november. Wood Building Summit i Skellefteå den 7 och 8 november. Föreningen Trästad har seminarier med rubriken ”Ökat träbyggande för smarta och hållbara städer och samhällen” i Stockholm den 23 november och Göteborg en vecka senare. Samt i Falun den 4 december.

Trätillskyndarna var också rikt företrädda under Almedalsveckan.

Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det. Den privata byggherren gör rimligen som den vill.

När det kommer till kommuner, landsting och staten är det annorlunda. Då måste önskad funktion till lägsta pris vara utgångspunkten. Inte svärmiska idéer om naturlighet, kompletterade med svajiga kalkyler om klimatnytta och mänskligt välbefinnande.

Men allt fler kommuner håller på att besluta om ”träbyggnadsstrategier”. I Sunne ska hälften av de kommunala nybyggena 2020 ha trästomme, fem år senare ska procenten vara 75. I Mönsterås ska trä alltid prövas som förstahandsalternativ när kommunen bygger.

Det är illa. Än värre är att flera kommuner också vill tvinga privata byggherrar att välja trästommar även om man uttrycker det lite inlindat, som Falun.

Alla deltagare i träskallarnas sammansvärjning borde titta varandra i ögonen och säga: etanol, etanol, etanol.

”Planer, markanvisningar och exploateringsavtal ska utnyttjas, som ett tillfälle för dialog med byggherre som vill utveckla själva träbyggandet. Träets fördelar ur ett hållbarhets- och särskilt livscykelperspektiv ska säkras och klargöras för byggherrar och entreprenörer”, slog kommunfullmäktige fast i juni i år. Och Falun är inte ensam om denna maffialiknande övertalningstaktik.

Alla deltagare i träskallarnas sammansvärjning borde titta varandra i ögonen och säga: etanol, etanol, etanol. Den massiva miljösatsningen blev som bekant dyr och dålig, även om den lät bra.

Svenskt byggande kostar åt skogen för mycket redan som det är.

Fler Krönikor

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Krönika

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges …

Tillbaka till förstasidan