Krönikor

Tänka rätt eller tänka rött

Lika bra att erkänna att vi ägare av bostäder har sossar inklusive hyresgästförening att tacka för våra vinster. Naturligtvis är det ren otur vid tänkandet att den reglering dessa antiägare infört i första hand gynnar ägare av hyreshus och inte de boende.

Forskning visar att om myndigheter börjar reglera tillverkning av paraplyer uppstår inom kort tid stora brister. Myndigheterna inser inte problemet utan lanserar publikfriande kraftåtgärder som investeringsbidrag med spärregler. Detta löser inte problemet. Myndigheter tar sitt samhällsansvar och startar egna bolag.

I korruptionsstaden Göteborg äger samhället nästan samtliga hyreslägenheter, 70 000. Varje kommunalt bostadsbolag har en styrelse med ett tiotal politiker, vilket gör utvecklingsarbete omöjligt i styrelsen. Där belönas med styrelsearvode ett femtiotal valarbetare plus 32 politiska lekmän för revision. I Göteborg har lekande män för revision fått ansikten för sin inkompetens. Jag kan personligen inte förstå hur kommunala bostadsbolag kan fungera så extremt bra som de gör med en ledning fullproppad av kvoterade politiker utan det minsta krav på kunskap eller erfarenhet från branschen. Tydligen lika bra att tänka rött som rätt.

Ett hyreshus i Tyskland byggs för tio miljoner. Det lustiga är att då samma hus byggs i Sverige så räcker tio miljoner enbart till alla skatter, sen tillkommer enligt tyskt byggindex 3,5 miljoner för material och nettolön. Otur vid tänkandet.

Genom folkrörelsetypisk svensk tvångsanslutning så betalar ägare av hyreshus per lägenhet till Hyresgästföreningen oberoende av om lägenheten är uthyrd och om boende är medlem eller avskyr att andra ska bestämma över det egna livet. Det bolag där jag ingår tvingas likt utpressning eller muta att smyghöja hyran och överföra 3,6 miljoner årligen till vår motståndare för förhandling.

Ägare får i gengäld extremt låg vakans och därmed aldrig bekymmer att hyra ut. Dessutom hyreshöjningar i C-lägen. En annan konsekvens av regleringar är subventionerade bostäder på Östermalm åt arbetarnas och de fattigas talesmän.

En nybyggd trea blir ett par tusen kr billigare per månad med BRF som ägandeform jämfört med hyresrätt tack vare avdrag för ränta och Rot. Sådant förhindrar nya hyreshus.

Hyreskundernas förmyndare värnar nostalgiskt om att alla ska ha lika plastmattor och papperstapeter genom att inte godkänna rimlig hyreshöjning för parkett, nytt kök, nytt badrum, vackrare entréer. Fördelen är att hyreskunder vill köpa loss sina lägenheter för att själva höja standard. Ägaren erbjuds ett pris som visserligen ligger 25 procent under marknadspris men får ändå en stor vinst jämfört med reglerad marknad.

Jag är kluven mellan att tänka rätt för att hjälpa mina kunder eller att tänka rött så att bolaget tjänar betydligt mer.

 

Fler Krönikor

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Tillbaka till förstasidan