Satsning på pratpersonal

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

Regeringen har inte lyssnat på Lagrådet när det gäller förslaget om avgiftsreduktion vid sölig kommunal hantering av bygglov, förhandsbesked och ansökan. Heller.

Juristerna avrådde från lagstiftningen med många goda argument. Att staten ska bestämma om kommunala sanktioner strider mot självstyret. Förseningsproblemet överdrivs grovt av regeringen. Förslaget att ge rabatt på avgiften med en femtedel per overksamhetsvecka riskerar att förvärra problemet, har man bommat tidsgränsen finns inget skäl att agera alls.

Lagrådet påpekar att remissinstanserna, liksom Boverket, menar att långsamheten i hög grad förklaras av att det saknas kunnigt folk att anställa.

Personalbristen kommer dessutom att bli värre i kommunerna på grund av regeringens satsning på Boverket. Myndigheten ska växa från 250 till 300 personer i år. Den behöver anställa just de personer som behövs i kommunerna för att klara bygghanteringen i tid.

Boverket har tidigare haft problem att rekrytera på grund av att man placerades i Karlskrona 1988. Staden är vacker, men blåsig och en kommunikativ avkrok. Och verket tycks inte tro att de nya tjänsterna är tillräckligt attraktiva för att locka 50 personer till staun. Hälften av jobben, med riksarkitekten i spetsen, hamnar mitt i Malmö.

”Som om vi inte hade sådana så det räcker och blir över.”

Riksarkitekten – som om vi inte redan har en, Gert Wingårdh är ju med överallt – ska dock inte dundra runt Sverige och lägga ut planer som en Albert Speer. Hen, och de andra i Malmö, ska ”inspirera och vägleda”, privata aktörer såväl som kommuner och landsting.

Det handlar alltså om konferens-, mötes- och studiebesöksmänniskor. Som om vi inte hade sådana så det räcker och blir över.

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion som innebär att praktiker blir pratpersonal. Därmed får Heby, Årjäng och andra en bättre möjlighet att effektivt kapa köerna.

Fler Krönikor

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Tillbaka till förstasidan