Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson, Krönikör
Docent i nationalekonomi och fd riksdagsledamot (M).Hon har skrivit flera böcker bland annat om skattepolitik. 1993 drog hon igång den så kallade Pigdebatten och hon har flera gånger kritiserat vinster i välfärden. Pålsson är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan 2016.

Visa faktaruta

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som föremål för Trumps ilska var Kina. Logiskt för ända sedan Kina blev medlem i den internationella handelsorganisationen WTO 2002 har landet ackumulerat enorma överskott. Inte minst gentemot USA vars underskott vuxit i motsvarande grad.

I samband G7-mötet utvidgade Trump kretsen av klandervärda länder genom att kritisera Tyskland vars handelsöverskott beskrevs som ”dåliga, mycket dåliga”.

Trump tar upp en viktig fråga. Sådana obalanser vi ser nu ska inte kunna uppstå enligt den nationalekonomiska teorin – de ska rättas till av marknaden genom att valutakurserna justeras. Men Kinas valutakurs är politiskt bestämd och Tyskland seglar under euroflaggen som för Tysklands del innebär en valutakurs långt svagare än vad D-marken skulle ha varit om den funnits kvar.

Viktigt i sammanhanget är också de globala ­finansmarknaderna som försett underskottsländerna ­med lån så att de den vägen kunnat finansiera sin ­import. Riskabelt! Grekland visar vilka påfrestningar som uppstår när underskotten ska betalas.

Hittills har Tyskland visat ett totalt ointresse för att ändra sin handelsstrategi med argumentet att de länder som klagar får väl göra samma sak som Tyskland.

Fast det går ju inte ty alla länder kan inte visa överskott. Nettot måste vara noll.

Möjligen kan Trumps utspel ändra på tyskarnas hållning. Frankrikes problem gentemot Tyskland liknar nämligen USA:s gentemot Kina. Efter eurons införande har Tyskland samlat på sig överskott i storleksordningen 20 000 miljarder kronor samtidigt som Frankrikes samlade underskott vuxit med 2 000 miljarder kronor.

Macron hann knappt inta Elyséepalatset förrän han begav sig till Tyskland för att ta upp de skeva handels­relationerna. Utan framgång. Därför ska det inte uteslutas att president Macron kommer att ge Trump eldunderstöd. Och då kan man räkna med att de krisande EU-länder i syd hakar på. Vad det innebär för sammanhållningen i EU är inte svårt att räkna ut.

Fler Krönikor

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan