Röstade nästan på C!


Göran Greider, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Greider är sedan 1999 chefredaktör vid Dalademokraten. Han har även givit ut ett tiotal diktsamlingar och 1997 tilldelades han Stig Sjödinpriset. Även medverkat vid flera av Fastighetsvärldens seminarier. Utsedd till en av landets starkaste opinionsbildare.

Visa faktaruta

Varför tror så många svenskar, kanske de flesta, att Sverige är ett föregångsland i klimatfrågan? Det är vi ju inte. Tvärtom – räknar man med alla utsläpp vi är skyldiga till så är Sverige en av de värsta klimatbovarna i världen. Ja, levde alla som här skulle det behövas 4,2 jordklot.

Sverige håller dessutom på att bli sjukligt storstadsfixerat. Det gäller särskilt Stockholm.

Mycket vardagsnära natur offras nu på urbanitetens asfalterade altare: Grönområden ryker, parker är ner­slitna, konstgräs läggs i stället för riktigt gräs (Se arkitekturskribent Annica Kvint, DN 4/10). I valet var jag själv nära en hjärnblödning orsakad av politisk vanmakt.

Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunvalet i Stockholm. Herregud, då har det gått långt. Men Centern är det enda parti som vill stoppa skövlingen av Årstaskogen (där byggherrar vill uppföra svindyra bostadsrätter med sjöutsikt och förinta biologisk mångfald).

Vi bygger städer som fjärmar sig från allt vad natur heter.

Den täta, ekologiska stad som nu uppförs i rekordtempo med marknadskrafter och byggherrar som vägvisare, är en av vår tids stora lögner. Ty det som byggs är ett biologiskt ekande tomt tempel för Tillväxt. Hur ska denna stad tåla extremväder i form av torka och översvämning? Hur ska innevånarna få någon levande relation till det gröna? Jag ser friskoleungar utsläppta på skolgårdar som liknar fängelsers rastgårdar.

Den svenska självgodheten när det gäller klimatmedvetenhet bidrar till att mycket mindre blir gjort än vad som skulle kunna vara fallet; såväl SD som Timbro tycker att det är bättre att satsa på klimatåtgärder utanför Sverige. Här är vi ju redan klara! Så vi bygger städer som fjärmar sig från allt vad natur heter och där går vi omkring och tror att vi är klimatföredömen.

Må våra barnbarn fördöma oss.

Fler Krönikor

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Tillbaka till förstasidan