Röstade nästan på C!


Göran Greider, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Greider är sedan 1999 chefredaktör vid Dalademokraten. Han har även givit ut ett tiotal diktsamlingar och 1997 tilldelades han Stig Sjödinpriset. Även medverkat vid flera av Fastighetsvärldens seminarier. Utsedd till en av landets starkaste opinionsbildare.

Visa faktaruta

Varför tror så många svenskar, kanske de flesta, att Sverige är ett föregångsland i klimatfrågan? Det är vi ju inte. Tvärtom – räknar man med alla utsläpp vi är skyldiga till så är Sverige en av de värsta klimatbovarna i världen. Ja, levde alla som här skulle det behövas 4,2 jordklot.

Sverige håller dessutom på att bli sjukligt storstadsfixerat. Det gäller särskilt Stockholm.

Mycket vardagsnära natur offras nu på urbanitetens asfalterade altare: Grönområden ryker, parker är ner­slitna, konstgräs läggs i stället för riktigt gräs (Se arkitekturskribent Annica Kvint, DN 4/10). I valet var jag själv nära en hjärnblödning orsakad av politisk vanmakt.

Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunvalet i Stockholm. Herregud, då har det gått långt. Men Centern är det enda parti som vill stoppa skövlingen av Årstaskogen (där byggherrar vill uppföra svindyra bostadsrätter med sjöutsikt och förinta biologisk mångfald).

Vi bygger städer som fjärmar sig från allt vad natur heter.

Den täta, ekologiska stad som nu uppförs i rekordtempo med marknadskrafter och byggherrar som vägvisare, är en av vår tids stora lögner. Ty det som byggs är ett biologiskt ekande tomt tempel för Tillväxt. Hur ska denna stad tåla extremväder i form av torka och översvämning? Hur ska innevånarna få någon levande relation till det gröna? Jag ser friskoleungar utsläppta på skolgårdar som liknar fängelsers rastgårdar.

Den svenska självgodheten när det gäller klimatmedvetenhet bidrar till att mycket mindre blir gjort än vad som skulle kunna vara fallet; såväl SD som Timbro tycker att det är bättre att satsa på klimatåtgärder utanför Sverige. Här är vi ju redan klara! Så vi bygger städer som fjärmar sig från allt vad natur heter och där går vi omkring och tror att vi är klimatföredömen.

Må våra barnbarn fördöma oss.

Fler Krönikor

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan