Krönikor

Rättssäkerheten över- eller underskattad!?

Thomas Erséus. VD vid börsnoterade Kungsleden sedan 2006. Tidigare VD och koncern- chef för WSP Europe AB. Göteborgare som har stuga i norska Trysil.

Visa faktaruta

Alla företag ska bidra till samhället och betala skatt enligt gällande lagar. Hur de lagarna ska se ut är ett ansvar för politikerna och påverkar i högsta grad vårt företagsklimat. I dagsläget handlar debatten om gott företagsklimat nästan uteslutande om hur höga skattesatserna bör vara. Men företagsklimatet saboteras väl så mycket av brist på förutsägbarhet. Detta särskilt om man, utöver beskattningen, påförs skattetillägg även i fall där rättsläget varit extremt svårbedömt.

På senare år har vi sett två trender. Dels har rättstillämpningen skärpts, dels har förutsägbarheten blivit sämre. Ett exempel är underprisöverlåtelser som enligt god redovisningssed gett ett skatteavdrag. Enligt praxis från högsta instans var detta under många år ett tillåtet tillvägagångssätt, något som nu ifrågasätts.

Vi på Kungsleden står inför en situation där förutsättningarna i en av våra tidigare affärer har bedömts på tre helt olika sätt när man läste avgörandena från skattedomstolarna. Vi har valt att överklaga till högsta instans. Kungsleden är dock inte det enda bolaget som befinner oss i denna ovisshet och i förlängningen påverkar det företagsklimatet och investeringsviljan negativt.

Retroaktivt verkande skattelagstiftning är förbjuden. I dagsläget är det dock mycket svårt att förutsäga skatteeffekterna av gjorda transaktioner när domstolarna i sina bedömningar av tidigare års fall påverkas av de lagar riksdagen beslutar om idag och bortser från vad som gällde när affärerna gjordes. Den samlade effekten blir just en retroaktiv skattelag.

Vad bör då ske? För det första: domstolarna måste bli bättre på att värna rättssäkerheten, både genom större träffsäkerhet och genom att bevaka så att vi inte drabbas av retroaktiva skattemässiga effekter. För det andra: det färska förslaget om skärpta villkor för ränteavdrag måste göras om i grunden. Vi kan inte ha ännu ett område där Skatteverket i efterhand bedömer ”affärsmässighet” i de avtal vi i näringslivet träffar, och sedan smäller till med högre skatt och skattetillägg. För det tredje: den sittande Företagsskattekommittén måste på allvar ta upp frågor om förutsägbarheten. I kommittédirektiven står begreppet förutsägbarhet redan i första meningen. Visa att det ligger allvar bakom detta!

 

 

Fler Krönikor

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Tillbaka till förstasidan