Racka inte ner på det unika

Jan Wifstrand, Krönikör

Är sedan våren 2016 krönikör för Fastighetsvärlden. Wifstrand har varit chefredaktör på Sydsvenskan och DN. Nu är han VD för nyhetsbyrån Rapidus. Han har även ett flertal gånger varit moderator vid FV:s seminarier.

Visa faktaruta

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017.

Han sa då att han hellre reste runt i landet för att träffa folk ”som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka”.

Jaja, men har han inte ett helt år på sig att göra det ändå? Och varför i så fall skicka Magdalena Andersson i stället? Behöver inte hon träffa ”vanligt folk”?

Det är en speciell sorts populism att racka ner på ett till nyligen världsunikt arrangemang, skapat av Olof Palme för 51 år sedan. Nu har idén gått på export, där Folke­mødet på Bornholm är en lysande succé, ett mycket stort event, helt byggd på Almedalens idé.

Gotlandsveckans belackare hävdar att det numera mest handlar om näringslivets lobbyism. Då har de inte läst programmet ordentligt. Till exempel ideella organisationer som ägnar sig åt samhällets tyngsta frågor är rikligt representerade.

Jag har aldrig sett en mötesplats som bättre knyter ihop samhällets olika intressenter

Hur som helst med det. Poängen med Almedalen är knappast att möta allmänheten. Men jag har aldrig sett en mötesplats som bättre knyter ihop samhällets olika intressenter och skapar spontana möten mellan företrädare för partier, organisationer och företag.

Fastighetsbranschen passar in som hand i handske. Här kan alla dess aktörer visa hur frågorna om att rent fysiskt bygga landet skär igenom alla sektorer.

När landet befolkningsmässigt vuxit så det knakat får det här ämnet en större betydelse. Det handlar inte om hus. Det handlar om att bygga ett fysiskt bättre Sverige.

Utmaningen för arrangörerna vore att skapa opinionsturism på riktigt, att se till att många fler ur Löfvens omhuldade allmänhet också kunde komma. Då krävs kreativa lösningar som just fastighetsbranschen skulle kunna bidra med. Självklart går det att ordna logi till rimliga priser för ytterligare några tusen besökare.

Så kalla in Jens Engwall, Ilija Batljan, Biljana Pehrsson och Ulrika Hallengren och sammanför dem med några smarta hjärnor från besöksnäringen. Då kommer det fram idéer som skulle slå Löfven med häpnad. Så slipper han dissa Visby och världens bästa opinionsfestival.

Fler Krönikor

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan