Ösa-pösa eller hörpa-snörpa

Upplever ni som jag att allt i dessa tider blir mer och mer extremt? Eller beskrivs verkligheten som mer extrem än den i själva verket är. Stämmer karta och verklighet? Antingen är det hausse och man kan inte nog skruva upp förväntningar och krav tillräckligt, eller så är allt nattsvart och mörkrets furstar försöker överträffa varandra med den ena dystrare profetian än den andre.

   Under det senaste året har det skrockats om stora fall på fastighetsvärden och att många fastighetsbolag skulle falla offer i den pågående krisen. Jämförelse har gjorts med andra länder och städer där fallet varit stort. Men för att något skall falla hårt och djupt måste det ha stigit högt. Även till min förvåning har vissa fastighetsbolag i Sverige klarat sig bättre än man hade befarat.

   Jag tror att vi i fastighetsbranschen kommer relativt helskinnade genom den här ekonomiska krisen. Däremot tror jag att vi får en längre tid av ganska tråkig marknad. Vår bransch är sencyklisk och banksektorns brist på krediter till rimliga villkor kommer prägla marknaden under längre tid än vi önskar. Nu börjar media prata om gröna skott och med BNP-siffror som överraskar positivt i Tyskland och Frankrike eller en amerikansk husmarknad som verkar bottna får vi snart en förväntan om V-formerad återhämtning och hyperinflation.

   Och mitt i den spirande optimismen gör Swedbank en nyemission. Bra, som kund, tycker jag. Jag vill ha starka banker som kan göra nya affärer. Och då kanske inte bara med sina befintliga kunder utan kanske i hälsosam konkurrens ta en och annan affär från någon annan bank. Andra kommer säkert att börja fundera på vilka lik i lasten som finns och som ännu inte flutit upp till ytan.

   Problemet kommer en tid vara att karta och verklighet kommer gå i otakt. Sannolikt kommer vi se en hel del positiva signaler från ekonomin i stort som ökar förväntningarna även på vår bransch. Samtidigt vet vi att vakanser i Stockholms kontorsbestånd sannolikt kommer toppa om något år och att bankerna sannolikt kommer ha det tufft ett tag till.

   Som ni förstår önskar jag att vi alla inklusive mig själv skulle se lite mer nyktert på tillvaron och inte dras med denna berg- och dalbaneliknande värld. Tyvärr hyser jag dock ingen förhoppning utan kräver rekordvärme i hela Sverige i september!
 

  • Kommentera gärna krönikan här nedanför! En ny ”het” krönikör publiceras här varje måndag

Fler Krönikor

Krönika

Kapitalet tränger ut folk

”Åtråvärd mark med hus kidnappas av kapitalstarka riskbolag.”

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Tillbaka till förstasidan