Nedanför Trump tower

Göran Greider, författare, poet, journalist och debattör. Är sedan 1999 chefredaktör för Dala-Demokraten och deltar ofta i den offentliga debatten.

Visa faktaruta

Tidningen Fastighetsvärlden är ju rimligen den bästa platsen att skriva om Donald Trump i. Denne republikanske presidentkandidat har tjänat sina pengar på fastighetsaffärer och byggande (han har till och med ett golfimperium). Men det hade ju aldrig gått om inte hans far, den tyskättade Fred Trump, gett sonen ett nätt litet lån på en miljon dollar på sjuttiotalet. Fadern Trumps pengar kom dessutom i grunden från de amerikanska skattebetalarna – det var federala pengar som under de amerikanska rekordåren årtiondena efter kriget finansierade mycket av nationens byggande.

Jag har stått i Chicago och blickat upp mot det Trump tower som reser sig där över floden, näst högst – om jag minns rätt – i stadens skyline. (Det finns ett annat Trump tower i New York).

Chicago är faktiskt skyskrapornas vagga. En äldre republikansk herre och hans fru som jag satt och pratade med pekade på byggnaden och sa: ”Det där är ett självporträtt”. Han skrattade elakt åt sin egen kommentar. Vid den tiden, för några år sedan (jag reste då en del fram och tillbaka till USA för att skriva min bok om Joe Hill) kunde ingen drömma om att Trump skulle ställa upp i primärvalen och allra minst göra det för republikanerna.

Numera drömmer ingen om det, men många har befogade mardrömmar av hans kampanj. Och nu kan jag, efter att hört vissa av de lägst stående debatterna i republikanernas primärval, heller inte låta bli att tänka på denna skyskrapa som just en fallossymbol.

Donald Trump är en bortskämd rikemansson som startade med två fulla händer. Att han kunnat presentera sig som etablissemangets fiende säger något om hur vrickad amerikansk politik är. Han är förmodligen full av komplex och det är osäkert hur framgångsrik han egentligen varit som affärsman.

Göran Greider, Krönikör

Fler Krönikor

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Krönika

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges …

Krönika

Att ledas eller låta sig ledas

Anne-Marie Pålsson

Att leda väljarna eller låta sig ledas av dem – ett evigt dilemma för politiska ledare. Det gäller att hitta …

Tillbaka till förstasidan