Nedanför Trump tower

Göran Greider, författare, poet, journalist och debattör. Är sedan 1999 chefredaktör för Dala-Demokraten och deltar ofta i den offentliga debatten.

Visa faktaruta

Tidningen Fastighetsvärlden är ju rimligen den bästa platsen att skriva om Donald Trump i. Denne republikanske presidentkandidat har tjänat sina pengar på fastighetsaffärer och byggande (han har till och med ett golfimperium). Men det hade ju aldrig gått om inte hans far, den tyskättade Fred Trump, gett sonen ett nätt litet lån på en miljon dollar på sjuttiotalet. Fadern Trumps pengar kom dessutom i grunden från de amerikanska skattebetalarna – det var federala pengar som under de amerikanska rekordåren årtiondena efter kriget finansierade mycket av nationens byggande.

Jag har stått i Chicago och blickat upp mot det Trump tower som reser sig där över floden, näst högst – om jag minns rätt – i stadens skyline. (Det finns ett annat Trump tower i New York).

Chicago är faktiskt skyskrapornas vagga. En äldre republikansk herre och hans fru som jag satt och pratade med pekade på byggnaden och sa: ”Det där är ett självporträtt”. Han skrattade elakt åt sin egen kommentar. Vid den tiden, för några år sedan (jag reste då en del fram och tillbaka till USA för att skriva min bok om Joe Hill) kunde ingen drömma om att Trump skulle ställa upp i primärvalen och allra minst göra det för republikanerna.

Numera drömmer ingen om det, men många har befogade mardrömmar av hans kampanj. Och nu kan jag, efter att hört vissa av de lägst stående debatterna i republikanernas primärval, heller inte låta bli att tänka på denna skyskrapa som just en fallossymbol.

Donald Trump är en bortskämd rikemansson som startade med två fulla händer. Att han kunnat presentera sig som etablissemangets fiende säger något om hur vrickad amerikansk politik är. Han är förmodligen full av komplex och det är osäkert hur framgångsrik han egentligen varit som affärsman.

Göran Greider, Krönikör

Fler Krönikor

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Tillbaka till förstasidan