Mipim är som Facebook

Mipim är otidsenlig och har en besvärlig image. Det är inte mina ord utan en del av Malmö stads motivering till att kommunen drar ner rejält på sin närvaro vid den franska fastighetsmässan. Kommunen har hoppat av montersamarbetet med Köpenhamn och skickar inga politiker till Cannes i år.

Frågan är om Malmös beslut att lägga ner satsningen på Mipim är början på en trend som även kommer att sprida sig till de svenska företagen.
Under en vecka i februari frågade vi på Fastighetsvärlden våra läsare i en webbenkät om de tycker att svenska kommuner bör delta på mässan. 334 läsare deltog och av dem svarade 72 procent: ”Nej, det är en onödig kostnad för skattebetalarna.”

Nu ska man inte dra för stora växlar av en webbenkät som inte är statistiskt säkerhetsställd. Men det är ändå intressant att många av er som jobbar i fastighetsbranschen inte tycker att mässan är värdefull för svenska kommuner att delta vid. De senaste åren har nämligen allt fler börjat ifrågasätta Mipims plats som den självklara mötesplatsen för branschen. Jag misstänker att flera aspekter spelar in.

Flyget ner till Cannes blir som att färdas tillbaka i en tidsmaskin.

Att slussa ner stora delar av den svenska fastighetseliten till Rivieran när de flesta, handen på hjärtat, ändå mest nätverkar och gör affärer med andra svenskar känns kanske inte klockrent för en bransch där hållbarhet är en viktig del av varumärkesbyggandet.

En annan ingrediens som troligen får en del att skruva på sig är mansdominansen. När fastighetsbolag i Sverige är bäst bland börsbolagen på jämställdhet och många chefer är kvinnor, då blir flyget ner till Cannes som att färdas tillbaka i en tidsmaskin. Det går liksom inte att bortse från havet av män i kostymer längs Croisetten. Och även fast det inte ligger på de svenska bolagens axlar att göra något åt det så kan det ändå få folk att känna sig obekväma.

Om fler kommer att följa Malmö stads exempel återstår att se. Men om det sker så kan det nog gå snabbt utför i besöksantalen. För när jag pratar med folk i branschen får jag känslan av att många har en relation till Mipim som påminner om den jag har till Facebook: Det kostar mer än det smakar men jag kan inte riktigt klippa banden för alla andra är ju där – och risken finns att jag missar något kul.

Med andra ord, vi ses i Cannes!

Fler Krönikor

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Krönika

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges …

Krönika

Att ledas eller låta sig ledas

Anne-Marie Pålsson

Att leda väljarna eller låta sig ledas av dem – ett evigt dilemma för politiska ledare. Det gäller att hitta …

Krönika

Enklare regler, tack!

Malin Siwe

Staten har lättat lite på bullerreglementet. Men nu måste man röja rejält i regelverken. Omedelbart. Dels för att göra nybyggen …

Tillbaka till förstasidan