Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges kommuner och landsting, SKL, i Kommunkompassen. En högst frivillig mätning, som kostar den beställande kommunen 85.000 kronor.

Nu hoppas Sundets pärla ta hem utmärkelsen årets kvalitetskommun, där en av grenarna är att ha utvecklat samhällsbyggandet. En stad som sedan decennier har parkeringsplatser och kolonilotter i centrala topplägen borde inte komma på fråga i bostadsbristens Sverige.

Tidigt på 1970-talet bestämde politikerna att kolonilotterna strax inåt land sett från fotbollsarenan Olympia skulle bort. Liksom en pampig lägenhetsvilla i jugendstil, en statarlänga med smedja och en handelsträdgård. Kanske behövde Skånemejerier expandera, kanske skulle man bredda vägen. 84 av 90 kolonister gick med på flytt. Villan revs liksom handelsträdgården, 2006 revs även längan efter bevarandebråk. Sen hände – ingenting.

Eller jo, kommunen släppte fram temporära ­odlingslotter på platsen. Och de är kvar. Men MP har bytt fot nu i april så det kan bli skola och bostäder, om man inte ändrar sig som vårvädret.

1983 revs den drygt 50-åriga Betaniakyrkan på gränsen mellan fincity (norr) och fulcity (söder). Det skulle bli parkeringshus och kontor. Eller hotell. Det hände ingenting, förrän år 2000 då HSB la fram ritningar för Fyrbåken med 21 våningar. 2005 sa regeringen nej, huset skulle förstöra stans siluett. Därefter – nichts. Parkeringsplats än i dag.

1991 invigdes den anskrämliga Knutpunkten. Tåg och färjor slutade gå från den gamla Ångfärjestationen, byggd som provisorium 1989. På tomten var det parkering till i fjol. Men det ska bli hotell med kongresshus samt bostäder med inflyttning – 2019.

Innovativ medborgardialog, plus hos SKL, i all ära – men att lamslås av lyssnande är ingen kvalitet.

Fler Krönikor

Krönika

Måste få bygga som man vill

”Sen kom kommunen för att inspektera. Pang, bom. Entrén var inte tillgänglighetsanpassad nog”

Krönika

Kapitalet tränger ut folk

”Åtråvärd mark med hus kidnappas av kapitalstarka riskbolag.”

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Tillbaka till förstasidan