Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges kommuner och landsting, SKL, i Kommunkompassen. En högst frivillig mätning, som kostar den beställande kommunen 85.000 kronor.

Nu hoppas Sundets pärla ta hem utmärkelsen årets kvalitetskommun, där en av grenarna är att ha utvecklat samhällsbyggandet. En stad som sedan decennier har parkeringsplatser och kolonilotter i centrala topplägen borde inte komma på fråga i bostadsbristens Sverige.

Tidigt på 1970-talet bestämde politikerna att kolonilotterna strax inåt land sett från fotbollsarenan Olympia skulle bort. Liksom en pampig lägenhetsvilla i jugendstil, en statarlänga med smedja och en handelsträdgård. Kanske behövde Skånemejerier expandera, kanske skulle man bredda vägen. 84 av 90 kolonister gick med på flytt. Villan revs liksom handelsträdgården, 2006 revs även längan efter bevarandebråk. Sen hände – ingenting.

Eller jo, kommunen släppte fram temporära ­odlingslotter på platsen. Och de är kvar. Men MP har bytt fot nu i april så det kan bli skola och bostäder, om man inte ändrar sig som vårvädret.

1983 revs den drygt 50-åriga Betaniakyrkan på gränsen mellan fincity (norr) och fulcity (söder). Det skulle bli parkeringshus och kontor. Eller hotell. Det hände ingenting, förrän år 2000 då HSB la fram ritningar för Fyrbåken med 21 våningar. 2005 sa regeringen nej, huset skulle förstöra stans siluett. Därefter – nichts. Parkeringsplats än i dag.

1991 invigdes den anskrämliga Knutpunkten. Tåg och färjor slutade gå från den gamla Ångfärjestationen, byggd som provisorium 1989. På tomten var det parkering till i fjol. Men det ska bli hotell med kongresshus samt bostäder med inflyttning – 2019.

Innovativ medborgardialog, plus hos SKL, i all ära – men att lamslås av lyssnande är ingen kvalitet.

Fler Krönikor

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Krönika

Att ledas eller låta sig ledas

Anne-Marie Pålsson

Att leda väljarna eller låta sig ledas av dem – ett evigt dilemma för politiska ledare. Det gäller att hitta …

Krönika

Enklare regler, tack!

Malin Siwe

Staten har lättat lite på bullerreglementet. Men nu måste man röja rejält i regelverken. Omedelbart. Dels för att göra nybyggen …

Tillbaka till förstasidan