Krönikor

Lättare än någonsin för politikerna!

Marie Bucht arbetar sedan hösten 2013 som Business Development Director vid Skanska Infrastructure Development. Innan dessa arbetade hon under ett år inom NCC Property Development efter att tidigare under flera år lett Newsec Advice. Dessförinnan arbetade hon inom regeringskansliet.

Visa faktaruta

Sverige växer just nu så det knakar. Om bara några år beräknas vi vara över 10 miljoner invånare. Fler människor kräver i sin tur mer av arbetsmöjligheter, kommunikationsnära bostadsområden , service och transporter. Inte minst är detta tydligt i våra storstadsregioner.

Redan nu ser vi också hur bristen på vägar, järnvägar eller annan infrastruktur gör sig påmind. För många människor trasas vardagen söder av trängsel och förseningar. Därtill kostar det samhället dyra pengar.

Ett växande Sverige ställer krav på hela samhället. Om inte vardagen fungerar för människor blir städerna inte attraktiva och kommer varken locka nya invånare eller nya investeringar. Hur ska vi då hinna och ha råd att genomföra alla de investeringar i infrastruktur som krävs? Hur ska vi klara av att ta hand om det vi har och samtidigt ha kraft att satsa för framtiden?

För att ta tillvara på tillväxten behövs genomförandemodeller som möjliggör utveckling, sprider risker, driver innovation och leder till fler vägar, broar, skolor och sjukhus för skattepengarna. OPS är en modell som kortar byggtiden, får till stånd projekt tidigare, driver innovation och möjliggöra att samhällsnyttig infrastruktur finns tillgänglig då den behövs.

Dagens politiker har det lättare än någonsin att bygga en internationellt konkurrenskraftig stad. Näringslivet känner av ett ökat intresse för investeringar och byggbolagen har färdiga produkter att investera kapitalet i. Politikernas uppgift blir att erbjuda ett innovationsvänligt klimat och säkra infrastrukturinvesteringar över tid.

Det offentliga och det privata har behållning av varandra. När vi fungerar ihop så kommer det hela samhället till nytta. Låt oss nyttja OPS som en möjlig genomförandemodell för att tillsammans bygga för att möta Sveriges tillväxt.

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Tillbaka till förstasidan