Kapitalism utan ansikten


Göran Greider, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Greider är sedan 1999 chefredaktör vid Dalademokraten. Han har även givit ut ett tiotal diktsamlingar och 1997 tilldelades han Stig Sjödinpriset. Även medverkat vid flera av Fastighetsvärldens seminarier. Utsedd till en av landets starkaste opinionsbildare.

Visa faktaruta

Jag tror det blir brutalt. Även om brutaliteten kan dra ut över så pass många år att få kommer att känna det så. Men att gå genom en liten svensk landsortsstad är redan i dag en ofta mycket dyster upplevelse. Först drog sig det offentliga tillbaka, med ett nedlagt bibliotek eller nu snart ett nedlagt arbetsförmedlingskontor. Därefter försvann bankkontoren. Ovanpå det packade tidningarnas lokalredaktioner ihop så att inte en käft kommer på kommunpolitikernas presskonferenser. Vill det sig riktigt illa går det knappt att tanka bilen längre sedan bensinmackarna gett upp.

Sist men absolut inte minst anländer nu genom rymden näthandeln. Små butiker lägger ner. Butikskedjor minskar på närvaron. Och har tidigare ett Ikea etablerats i den närliggande geografin, samt ett externt köpcentrum, förnims snabbt den alltmer loja stämningen på galleriorna i städernas centrum. Bokhandlarna som finns kvar är anorektiska. Skivbutikerna borta. En äldre man som jag har långtråkigt på ett köpcentrum.

Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.

Handel. En gång var det ett ord som myllrade av folkliv. I tusentals år möttes på handelsplatserna i Europa och världen folk och kulturer, filosofer och religiösa ledare, revolutionärer och bildat borgerskap. Den moderna pressen uppstod ur handeln. Och nu: Jag fruktar att nästa fas – eller den precis i detta ögonblick accelererande fasen – i handelns utveckling i stället blir att den dödar plats efter plats, stad efter stad. ”Handel” – det en gång larmande ordet tystnar och allt som hörs är suset av e-post och ett ökande antal lastbilar som drar omkring på vägarna för att leverera varor som beställts över nätet.

Kapitalismen tar, med ett knapptryck, bort det som är roligt och gör oss alla lite mer ensamma och ansiktslösa inför varandra. Vi ser det skapas: En kapitalism utan mänskliga ansikten.

Fler Krönikor

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Tillbaka till förstasidan