Kanonad av hantverkare

Foto: Håkan Elofsson

Ulf Adelsohn, Krönikör

Är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan våren 2012. Adelsohn var partiledare för Moderaterna i fem år och var finansborgarråd i Stockholm i tre år. Han har även varit kommunikationsminister i tre år och landshövding i Stockholms län i åtta år.

Visa faktaruta

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum.

Då började det. En läcka i vårt badrumsgolv visade sig leda till total demolering av detsamma, uppslitning av den angränsande delen av parkettgolvet i vårt sovrum, bortrivande av alla mina garderober och klädhyllor och därmed målningen av en vägg, magasinering av samtliga möbler och ett antal av mina klädespersedlar.

Sent omsider besiktigades eländet av försäkringsbolaget och en torkperiod inleddes. När den var klar kom industrisemestern innan något arbete inletts. När så alla kom tillbaka drygt en vecka in i augusti försenades starten av återuppbyggnaden, av oförklarlig anledning ytterligare mer än en vecka. Vi kan nu i alla fall glädja oss åt en provisorisk dusch i köket.

Enligt arbetsplanen återstår i dag tre (!) månader av hantverk. Vi har således att se fram emot ett härnadståg av rörläggare, badrums­plattinstallatörer, elektriker, golvläggare, golvslipare, snickare, målare och inspektörer med flera.

Jag måste säga att alla som hittills kommit har varit trevliga och haft stor förståelse för galghumor. Det är onekligen en tröst och vi gläds också åt att vi bor i en hyresrätt och inte i en bostadsrätt.

Men ändå. Sju månader tar det alltså att återställa efter en vattenläcka om än med varierande problem­­ ­i tre våningsplan. Är detta en rimlig och effektiv insats av vår svenska byggindustri? Eller är jag bara gnällig?

Ja, det är jag! Jämfört med alla dem som nu är på våra asylboenden, för att inte tala om dem som lever i ovisshet i olika flyktingläger, har vi det ändå oerhört bra.

Men de ständiga eländesskildringarna gör en kanske avtrubbad. I vilket fall är vi svenskar nog så bortskämda att vi inte inser hur bra vi har det.

Fler Krönikor

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Krönika

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges …

Krönika

Att ledas eller låta sig ledas

Anne-Marie Pålsson

Att leda väljarna eller låta sig ledas av dem – ett evigt dilemma för politiska ledare. Det gäller att hitta …

Krönika

Enklare regler, tack!

Malin Siwe

Staten har lättat lite på bullerreglementet. Men nu måste man röja rejält i regelverken. Omedelbart. Dels för att göra nybyggen …

Tillbaka till förstasidan