Kanonad av hantverkare

Foto: Håkan Elofsson

Ulf Adelsohn, Krönikör

Är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan våren 2012. Adelsohn var partiledare för Moderaterna i fem år och var finansborgarråd i Stockholm i tre år. Han har även varit kommunikationsminister i tre år och landshövding i Stockholms län i åtta år.

Visa faktaruta

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum.

Då började det. En läcka i vårt badrumsgolv visade sig leda till total demolering av detsamma, uppslitning av den angränsande delen av parkettgolvet i vårt sovrum, bortrivande av alla mina garderober och klädhyllor och därmed målningen av en vägg, magasinering av samtliga möbler och ett antal av mina klädespersedlar.

Sent omsider besiktigades eländet av försäkringsbolaget och en torkperiod inleddes. När den var klar kom industrisemestern innan något arbete inletts. När så alla kom tillbaka drygt en vecka in i augusti försenades starten av återuppbyggnaden, av oförklarlig anledning ytterligare mer än en vecka. Vi kan nu i alla fall glädja oss åt en provisorisk dusch i köket.

Enligt arbetsplanen återstår i dag tre (!) månader av hantverk. Vi har således att se fram emot ett härnadståg av rörläggare, badrums­plattinstallatörer, elektriker, golvläggare, golvslipare, snickare, målare och inspektörer med flera.

Jag måste säga att alla som hittills kommit har varit trevliga och haft stor förståelse för galghumor. Det är onekligen en tröst och vi gläds också åt att vi bor i en hyresrätt och inte i en bostadsrätt.

Men ändå. Sju månader tar det alltså att återställa efter en vattenläcka om än med varierande problem­­ ­i tre våningsplan. Är detta en rimlig och effektiv insats av vår svenska byggindustri? Eller är jag bara gnällig?

Ja, det är jag! Jämfört med alla dem som nu är på våra asylboenden, för att inte tala om dem som lever i ovisshet i olika flyktingläger, har vi det ändå oerhört bra.

Men de ständiga eländesskildringarna gör en kanske avtrubbad. I vilket fall är vi svenskar nog så bortskämda att vi inte inser hur bra vi har det.

Fler Krönikor

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan