Jultider och BNP

Nu när julen närmar sig kommer jag helt osökt att tänka på BNP! Långsökt säger du. Men vänta. Så här hänger det ihop: Till jul skall vi alla köpa julklappar. För 50 eller 100 år sedan köptes julklappar som mottagaren verkligen behövde. Idag är det svårt att finna julkappar som mottagaren behöver, oftast har denne/denna person redan allt den behöver, följaktligen försöker vi finna en present som är minst onödig eller till besvär. Skall vi fortsätta med det?

Om ni frågar era barn vad de helst vill ha: ytterligare en Legomodell eller Barbiedocka (utöver de 10-eller 20 som ligger i ett skåp) eller en dag med mamma eller pappa. Jag utgår ifrån (dvs. hoppas) att barnen väljer alt.2. Skulle större delen av barnen i den rika delen av världen vid varje tillfälle då frågan blir aktuell välja en dag med en eller två föräldrar skulle konsumtionen och därmed även BNP sjunka. (Mina barn skulle förmodligen överlista mig genom att med tindrande ögon välja alt. 2 och när dagen kommer föreslå en förmiddag i ett köpcentrum). Om våra barn väljer detta alternativ varför försöker föräldragenerationen öka på ett index (BNP) som var nyttigt och nödvändigt under förra seklet? Under första hälften av förra seklet handlade det om att få råd att installera en värmepanna och dra in vatten i huset…… Idag strävar vi efter att kunna åka till både Thailand och Australien under samma år och att äntligen kunna byta ut den gamla 4-cylindriga bilen till en riktig 6:a, eller varför inte en V8:a? Tycker barnen också det är viktigt? Jag tror att det är dags att ändra på innehållet i de parametrar som bestämmer BNP.

Av en händelse fann jag förra veckan att jag inte är ensam med dessa tankar. Jag har sällskap av David (Cameron). Hans lösning är att inte röra BNP utan att lägga till ett nytt index som han kallar GWB (General Well-Being).Den brittiska Statistiska Centralbyrån har därför fått i uppdrag att ta fram ett GWB.
Ytterligare tankegemenskap (på denna punkt) finner jag i den gröna rörelsen (utan att den nog vet om det). I Tyskland representerar de gröna 23 procent av väljarna och i Sverige var Mp ett av de partier som ökade mest i valet. Utan att ha studerat de grönas partiprogram utgår jag ifrån att många punkter i programmet skulle ha en negativ inverkan på dagens BNP, men välkomnas av alltfler unga.

Jag förutser din invändning: Har inte världen och även EU annat att tänka på än att ändra på en index-sammansättning!

Jomenvisst. Men dagens problem och BNP-måttet kanske hör ihop. Om vi tittar på Europas ”enfant terrible” Grekland. Demonstrationerna i landet har ju visat att grekerna själva inte vill ändra livsstil (dvs.börja lämna kvitton, betala skatt, höja pensionåldern…..) deras GWB borde därför vara högt (=bra) och med ett högre BNP/GWB-index borde kreditgivarna kunna tillåta en högre skuldkvot.

Det största problemet med ett BNP/GWB-index för oss svenskar är emellertid att i de hittills företagna mätningarna hamnar…… Danmark överst!

Fler Krönikor

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan